Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinden Ali Gürbüz, 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin Başpehlivanı oldu ve Kırkpınar'da 3 defa üst üste birinci gelerek altın kemerin sahibi oldu.

Son yedi yılın Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin başpehlivanlarını çıkaran Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, bu yıl da öğrencilerinin başpehlivanlık başarısının onurunu yaşadı. 

Ali Gürbüz; 2004, 2007, 2008 yıllarının başpehlivanı Recep Kara ile finalde, 2010 yılının başpehlivanı ve aynı zamanda KMÜ öğrencisi olan Mehmet Yeşil Yeşil ile yarı finalde yarıştı. Son altı yıldan buyana KMÜ öğrencilerinin başpehlivanlık mücadelesinde yer aldığı güreşlerde Ali Gürbüz 2009 yılında üçüncü, 2010 yılında ikinci, 2011 ve 2012 yılında ise başpehlivan olmuştu. 

Bu sene ise 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin finalinde İsmail Balaban'ı yenen Ali Gürbüz, üst üste 3. kez şampiyonluğa ulaşarak altın kemerin sahibi oldu.

Son iki yılın başpehlivanı ve altın kemerin ebedi sahibi olmak için Er Meydanı'na çıkan Ali Gürbüz ve geçen yılın başaltı üçüncüsü, bu yıl ilk kez başpehlivanlıkta güreşen İsmail Balaban peşrevle seyirciyi selamladı. Peşrevin ardından Hüsnü Patron'un hakem olduğu güreşe başlayan Antalyalı pehlivanlar ilk dakikalarda birbirlerini tarttılar. İsmail Balaban'ın "paça kazık" oyunu yapmak için verdiği uğraşlara Ali Gürbüz müsaade etmedi. 

Sıkça "iç kazık" oyununa başvuran Ali Gürbüz, rakibini bu yolla yormaya çalıştı. Karşılaşmanın 16. dakikasında rakibini tuş eden Ali Gürbüz, Türkiye Finans Katılım Bankası'nın desteğiyle gerçekleştirilen 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanı oldu.

Rakibini yenen Ali Gürbüz, kendisini destekleyenlerle birlikte ailesinin bulunduğu tribüne koştu ve sevincini paylaştı.

Gürbüz, son altın kemerin sahibi Ahmet Taşçı'dan 16 yıl sonra, 1 kilo 400 gram ağırlığındaki altın kemerin ebedi sahibi oldu.

"EMANETİNİ ALDIM BABA, RAHAT UYU"
Ali Gürbüz, hedefine ulaştığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

Babasının, ömrü vefa etmediği için alamadığı altın kemerin ebedi sahibi olduğunu kaydeden Gürbüz, ''Babam 1988 yılında başpehlivan olmuştu ama alamadığı altın kemeri ben Antalya'ya götürüyorum. Mezarında rahat uyu baba, emanetini getiriyorum" dedi.

"BAKANLAR VE KILIÇDAROĞLU DA FİNALİ İZLEDİ"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin final maçını izledi.

Müezzinoğlu, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin Edirne ve Tükiye'nin milli sporu olduğunu belirterek, güreşlerin şanına yakışır bir şekilde geçtiğini söyledi. Müezzinoğlu, "Kırkpınar'ı en iyi şekilde dünyaya tanıtmak için neler yapabiliriz, onu araştırıyoruz. İnşallah gelecek dönemlerde çok daha güzel bir Kırkpınar izleyeceğiz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise gazetecilere yaptığı açıklamada, güreşleri sevdiğini, zaman zaman yurdun farklı bölgelerindeki güreş müsabakalarını izlemeye gittiğini kaydetti.

Kırkpınar güreşlerinin çok ciddi bir tarihe sahip olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, ''Güreşi seviyorum. Antalya'da veya başka yerlerde yapılan güreşler oluyor, onlara katılıyorum. Ama en görkemlisi burada yapılıyor. Kırkpınar'ın ciddi bir tarihi var. Bize bu tarihi kazandıranlara, yani Kırkpınar güreşlerini kazandıranlara şükran borçluyuz. Ama bu yarışmaları sürdürenlere de şükran borcumuz var. Özellikle belediye başkanımız da güreşlerin görkemli geçmesi açısından büyük bir çaba gösteriyor" diye konuştu.

Eski İçişleri Bakanı ve AK Parti Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin ise 652 yıldır devam eden bir geleneği hep birlikte sürdürdüklerini ifade ederek, "Bir kez daha yiğitlerin harman olduğu Er Meydanı'na geldik.Pehlivanlarımız bu organizasyonun en önemli aktörleri. Anadolu'nun farklı bölgelerinden gençler, yiğitler bu spora ilgi gösteriyor. Biz de onları yüreklendirmek için her sene buraya geliyoruz" ifadelerini kullandı.

KEMERİ KILIÇDAROĞLU TAKTI
Üst üste 3. kez başpehlivan olan Ali Gürbüz, Altın Kemer'in de sahibi oldu.

Ali Gürbüz'ün altın kemerini, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu taktı.

Başpehlivanlık final güreşlerinin tamamlanmasının ardından protokol tribününü önünde ödül töreni düzenledi.

Başpehlivan Ali Gürbüz'e, ebedi sahibi olduğu altın kemeri CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu taktı. Daha sonra kupası da takdim edilen Gürbüz ile Kılıçdaroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç gazetecilere poz verdi.

Diğer pehlivanların kupalarını ise bakanlar Müezzinoğlu, Eroğlu ve Kılıç verdi.

652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin kapanışı, Ali Gürbüz'ün İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk bayrağını çekmesiyle sona erdi.

Güreşlerde alınan sonuçlar şöyle:

Baş

1.Ali Gürbüz

2.İsmail Balaban

3.Orhan Okulu

3. Recep Kara

Başaltı

1.Abdullah Kaçcmazoğlu

2.Sinan Kaya

3.Hasan Zeybek

3.İsmail Koç

Büyükorta

1.Cemali Küçükgüçlü

2.Kemal Şahin

3.Abdülhamit Altun

3.Yusuf Tatlı

Küçükorta küçük boy

1.Kazım San

2.Şahali Kurt

3.Hasan Borucu

3.Burak Kaya

Küçük Orta Küçük Boy

1.Kürşat Şevki Korkmaz

2.Ali Yanatma

3.Abdullah Açıkgöz

3.Tanju Gemici

Deste -3 (Büyük)

1.Süleyman Başar

2Bayram Arslantaş

3.Gökhan Gökçe

3.Sinan Bozkurt

Deste-2 (Orta)

1.Abdülrefik Öne

2.Emirhan Ergin

3.Yaşar Şam

3.Yılmaz Borucu

Deste -1 (Küçük)

1.Rıdvan Kaya

2.Burak Bülbül

3.Fatih Yaman

3.Fethi Güldiken

Ayak

1.Alpaslan Tekmen

2.Hasan Can Güzeller

3.Yusuf Yıldırım

4.Ufuk Yanık

Tozkoparan

1.Ramazan Sarı

2.Özgür Kapan

3.Seyfullah Karabuş

3.Fatih Özen

Teşvik-2

1.Hamza Güneysu

2.Süleyman Çetin

3.Kadir Körk

3.Mert Çıkmaz

Teşvik-1

1.Umur Aybey

2.Mücahit Dağcı

3.Alper Hasar

4.Yunus Can Küçük

Minik-2

1.Hasan Orakçı

2.Hamza Altıntaş

3.Serdar Yıldırım

3.Ensar Bıyık

Minik-1

1.Serhat Kırık

2.Ufuk Yıldırım

3.Enes Malik Öztürk

3. Fahri Çiçekçi

En İyi Peşrev

1.Gökhan Vurcanlı

2.Atakan Makas

3.Serkan Makas


HAMAMA GİTTİ;
 
652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin finalinde İsmail Balaban'ı yenerek üst üste 3. kez şampiyonluğa ulaşarak altın kemerin ebedi sahibi olan Ali Gürbüz, Kırkpınar'ın önemli bir kültürel ritüeli çerçevesinde hamama gitti.

Başpehlivanlığı kazanan Gürbüz, ödül töreni ve doping kontrolü sonrası hamama gitmek için hemşehrileriyle davul zurna eşliğinde Sarayiçi'nden yürüyerek yola çıktı.

Sarayiçi Er Meydanı'na yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Tarihi Saray Hamamı'nda giden başpehlivan Ali Gürbüz'ü bine yakın vatandaş Hükümet Caddesi'nde coşkuyla ve tezahüratlarla karşıladı. 

Bazı vatandaşlar Gürbüz'ü tebrik ederek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ali Gürbüz, hamamda yıkandıktan sonra oteline döndü.