Görme engelli, Boğaziçi Üniversitesi İngilizce İşletme mezunu, 2 dönem İstanbul milletvekilliği yapmış, Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, engellilerle ilgili seminerler vermek için Karaman Belediyesi Engelliler Meclisi’nin davetlisi olarak Karaman’a geldi.  Ayva, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Konferans Salonunda, İrfan Ataseven Anadolu Lisesinde, Karaman Belediyesi Meclis Salonunda ilgili semineri gerçekleştirdi.
Karaman Belediyesi Meclis Salonunda Karaman Engelli Meclisiyle bir araya gelen Ayva, Karaman’ın engelli vatandaşlara karşı olan hassasiyetini gözlemlediğini söyleyerek, Karaman’a teşekkür etti.
Ayva’nın KMÜ’deki seminerine; Karaman Kent Konseyi Başkanı Ali Konukseven, Kmü rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Prof. Dr. Aliye çınar Köysüren, Prof. Dr. Ali Şahin, Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, Doç. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Karaman Beyaz Ay Derneği Başkanı Durmuş Sayaslan ve engelli vatandaşlarla birlikte öğrenciler katıldı. 
Pek çok konuya, sahaya veya olaya uyguladığı bir teorisi olduğunu söyleyen Ayva, “Benim bulduğum bir teori var. Bu teori KÖK teorisidir. Bu teori her maddenin ilk harflerinden meydana geliyor. Bu maddeler ise; ‘Kapsamayan Sistem, Öbürlerinin Tutumları ve Kanıksanmış Çaresizlik’ dir. Bu teori geyik anlatımıyla her şeyin kökünü oluşturuyor” dedi.
“SİZİN GİBİ GÖRMEK ZORUNDA BIRAKILIYORUM”
Sosyal ve fiziki sistemlerden dolayı biz kör oluyoruz diyen Ayva, engelli vatandaşların engellerinden dolayı toplum tarafından iş yapamaz olarak nitelendirildiğini ifade etti. Bununla ilgili örnek veren Ayva, engelli bir çocuğa sahip olan ailenin çocuğunun engelini hiçbir iş yapamaz olarak gördüğünü ve bundan dolayı çocuğa her hangi bir iş yaptırmadıklarını dile getirdi. Engelli vatandaşların kendi engelleri dışında çevresindeki insanların onların önüne koydukları engellerle de mücadele ettiğini kaydeden Ayva, “Engelli vatandaşların özgüveni kırılıyor. Her insan başka bir insana benzetilmeye çalışılıyor. Ben sizin gibi görmek zorunda bırakılıyorum. Ben neden sizin görmek zorunda kalayım ki” şeklinde konuştu.