“Yaşayan Konya Hafızası” başlığı altında, Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Şehir Müze ve Kütüphanesi ve Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Derneği ile birlikte her Cumartesi saat 15.00’de devam eden İkindi Sohbetleri’nde bu hafta Dr. Cemil Evirgen, Konya Ovası Sulamasının öyküsünü anlattı.
Dr. Cemil Evirgen, KOP projelerinin Konya-Karaman-Niğde-Aksaray bölgelerini kapsapsadığını; 14 adet sulama, 3 adet içme suyu, 1 adet enerji ve 1.1 milyon hektar sulama alanını uzun vadede kapsayacağı bir proje demeti olduğunu ifade etti.
Derebucak Barajı yapılmadan önce  akan suların kaçaklar yüzünden 60 km uzaktaki Manavgat Oymapınar barajı arkasındaki Dumanlı kaynaklarından çıktığını tespit ettiklerinin altını çizen Evirgen, toplam maliyetin çok abartılı olduğunu ve bu yüzden şimdiye kadar bir şey yapılamadığını, AK Parti döneminde ise önceki maliyetlerin yarısına daha hızlı ve daha modern işler yapıldığını söyledi.
Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci de Amerikalı bilim adamlarının 1960’larda Konya’da incelemelerde bulunduklarını ve susuzluğa karşı yetişebilen bitki türleri denediklerini, bugün ise İsrail’in tuz yiyen bitkiler ürettiklerini söyledi.
Program sonunda konuşmacı Dr. Cemil Evirgen’e  günün anısına Seyit Küçükbezirci tarafından hediyeler takdim edildi.