Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşı bayram telaşı sardı. Karaman'da besicilerin yetiştirdikleri büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar satışa sunulmaya başlandı. Pazarda, besicilerle vatandaş arasında sıkı pazarlıklar yaşanırken, çarşıda bıçak ve mangallık ürünler tezgâhlardaki yerini aldı.

Kurban Bayramı öncesinde Karaman'ın Çarşı merkezinde ve birçok yerde bıçak, mangal, et satırı, şiş, kömürü gibi Kurban Bayramı'na özgü ürünler satan iş yerlerinde yoğunluk yaşanıyor. Kurbanlıklarını alan vatandaşlar, bir yandan da kesecekleri bıçakları hazırlama telaşına düştü. Yeni bıçak alanların yanı sıra birçok kişi de eski bıçaklarını biletmeyi tercih ediyor. Karaman da demircilik ve bıçak sanatının geçmişi uzun yıllara dayandığı çarşıda, maharetli ustalar mutfak, kurban, çakı ve avcı bıçağı gibi birçok bıçak çeşidini ustalıkla şekillendiriyor.

Kurban Bayramı nedeniyle bıçağa talebin arttığını dile getiren 40 yıllık bıçak ustası Mahmut Kantar, "Günde yaklaşık 200 bıçak yapıyoruz. Eskiden bıçaklar top mermileri ve tren raylarından yapılırdı. Şimdilerde şerit çelik çıktı, bıçakları çelikten üretiyoruz." dedi.

Bıçağın fiyatının sapına ve ebadına göre değiştiğini belirten Kantar, "Kurban için ideal bıçak fiyatları 10 ila 35 lira arasında değişiyor. Demirden bıçak olmaz. Kurban kesecek bıçak çelikten olmalı, yoksa kesim sırasında hayvan acı çeker. Çekiçle çelik ne kadar iyi dövülürse o kadar iyi keser. Bıçak saplarını talebe göre boynuzdan üretiyoruz’’ diye konuştu.