Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu Ankara da yapılan 2 gün süren IPARD tanıtım seminerine katıldı.
Muğlu konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen bu programla tarım sektöründe ve kırsal alanda faaliyet gösteren üreticilerin, özel sektör ve potansiyel yatırımcıların, tarım ve kırsal kalkınma alanında destekleneceğini bildirdi.
Bu programla Avrupa Birliği hibe fonlarının kırsal kesimde yaşayan halka, çiftçilere, üretici birliklerine ve tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalara projeler karşılığında ve sözleşmelerine uygun olarak kullandırılacağını ifade eden Muğlu, şunları kaydetti:
''Bu programla; tarımsal işletmelerin yeniden yapılandırılması ve Avrupa Birliği standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlar, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasının yeniden yapılandırılması, Avrupa Birliği standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlar, kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesine nelik olarak hazırlanan projeler hibe desteğinden yararlanabilecektir. Avrupa Birliği tarafından Türkiye'ye tahsis edilen 874 milyon avroluk hibe desteğinin kırsal kalkınma faaliyetlerinde, tarımda yatırım yapacak girişimciler için kullanılmasını çok önemsiyoruz. Avrupa Birliği'nin hibe programından vakit geçirilmeden yararlanılmaya başlanmalıdır. Buradaki bir gecikme, hibe programının büyük bölümünün kullanılmadan iade edilmesini gündeme getirir ki, çiftçinin, üreticinin yeterince finansmana ulaşamadığı bu ortamda, hazır kaynaktan gereksiz yere yararlanılmamasına neden olunur. Türk çiftçisinin kaybedecek 1 kuruşa dahi tahammülü yoktur."
Muğlu, programa göre, kırsal kalkınmaya ayrılan toplam fon miktarının yüzde 75'ini Avrupa Birliğinin, kalan yüzde 25'ini ise Türkiye'nin karşıladığını, proje bazında ise çiftçilerin toplam proje bedelinin yüzde 50'sini hibe olarak programdan alabildiğinin altını çizdi. Muğlu, kırsal kalkınmada ülkemize ve çiftçilerimize büyük bir katkı sağlayacak olan IPARD projelerine Karaman Ziraat Odaları olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.