TBMM'nin Dünya Bankası ile yürüttüğü "Bütçenin Yasama Sürecinin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin katılımıyla Ankara Rixos Otel'de "Uluslararası Kamu Mali Yönetimi" çalıştayı düzenlendi.


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, dünyanın birçok ülkesinde kamu mali yönetimi alanında önemli değişimlerin yaşandığını söyleyerek Türkiye'de bu alanda yapılan reformların en önemlilerinin Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve Sayıştay Kanunu olduğuna dikkat çekti. Elvan, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun, TBMM'nin bütçe hakkını etkin kılmak için kullandığı araçları gerek nicelik gerekse nitelik yönünden artırdığını ve bütçe sürecindeki etkinliğini güçlendirdiğini ifade etti. Elvan, Sayıştay Kanunu'nun ise parlamentonun denetim ve gözetim fonksiyonu artırdığını kaydetti.


Küresel kriz sürecinde özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyük sorunlar yaşadığına işaret eden Elvan, Türkiye ekonomisinin ise gösterdiği performansla tüm dünyaya örnek olduğunu bildirdi. Elvan, "Türkiye'nin bu başarısında, kamu maliyesi alanında son 10 yılda gerçekleştirilen reformların büyük önemi vardır" dedi.

Çalıştay Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktör Yardımcısı Florian Fichtl, ve Maliye bakanı Mehmet Şimşek’in konuşmalarıyla devam etti.