Aşağı Çağlar Köyü'de 1200 kişi yaşıyor. Köyde yaşayan nüfusun yarıdan fazlasını ise çocuklar oluşturuyor. Köydeki çalışan nüfustan yaklaşık 150'si havzada bulunan maden ocaklarında, diğerleri de elma bahçelerinde çalışıyor. Facianın meydana geldiği Has Şekerler Madencilik'e ait kömür ocağında mahsur kalan 18 işçiden Ali Haznedar, kardeşi Kerim Haznedar, Hüsnü Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer ve Osman Çoksöyler da Aşağı Çağlar Köyü'nden mahsur kalan işçilerdi. Şehit Madenciler yer altından çıkartılarak Aşağı Çağlar köyünde toprağa verilmişti. Devlet bütün madenci ailelerine seferber olduğu gibi Aşağı Çağlar köyünde de seferber olarak madenci ailelerinin acılarını bir nebze olsun dindirmeye çalıştı. Karaman Emniyet Müdürü Mehmet Şahne bütün madenci çocukları gibi Aşağı Çağlar köyünde ki çocuklarla da birebir ilgilendi. Mehmet Şahne’nin ilgisi farklı meslek gruplarını isteyen çocukları bir anda Polis olmaya yöneltti. Öyle ki madenci olmayan düşünen bir çocuk Emniyet Müdürü Mehmet Şahne’nin bu ilgisi sonrası polis olmak istediklerini söylediler.

Emniyet Müdürü Mehmet Şahne köyde ki çocuklarla birebir ilgilenerek onlarla birlikte oyun oynadı birlikte vakit geçirdi. Şahne çocuklara hediyeler vererek onların iyi yönde enerjilerini kullanmaları için büyük çaba sarf etti. Çocuklar Emniyet Müdürü Şahne’nin sorduğu sorulara cevap vermek için birbirleriyle yarıştı. Karaman Emniyet Müdürü Mehmet Şahne çocukların kendileri için çok değerli olduğunu ifade ederek ‘’Çocuklar gerçekten çok değerliler bizim için. Elimizden geldiğince çocuklarla birebir ilgileniyorum. Hepsinin mutlulukları gözlerinden okunuyor. Çocukların hafızasında yer edinebildiysek bu bizim için bir gurur kaynağıdır. Hepsinin farklı hayalleri var. Biz sadece çocuklara güzel hayallerin peşinden gitmeleri için biraz yol gösterdik. Hepsi çok zeki çocuklar. Onlarla vakit geçirirken onları mutlu ettiysek ne mutlu bize. Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın bize’’ dedi.

Çocukların Polis amcası olan Emniyet Müdürü Mehmet Şahne’yi çok sevdiklerini dile getiren çocuklar, Şehne’ye teşekkür ettiler. Madenci olmak isteyen bir çocuk ise ‘’Polis amca bize hediyeler verdi. Bizimle oyunlar oynadı. Biz onu çok sevdik. Bende onun gibi polis olmak istiyorum. Polis amcaya teşekkür ederiz’’ dedi.

Mehmet Şahne Ermenek’te ki özveri ve çalışmalarıyla çocukların ve Ermeneklilerin gönlünde taht kurmayı başardı.

Necati ERMİŞ