Karaman'da, somun ekmek yerine evde üretilen geleneksel ev ekmeklerinin yeniden tercih edilmeye başlanması üzerine, evinde ekmek yapma imkanı bulamayanlar için ev ekmeği yapıp satan kadınlar adeta yeni bir iş kolu oluşturdu

Somun ekmek yerine evde üretilen geleneksel ev ekmeklerinin yeniden tercih edilmeye başlandığı Karaman'da, evlerde ekmek yapma imkanı bulamayanlar için ev ekmeği yapıp satan kadınlar adeta yeni bir iş kolu oluşturdu.

Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Yenilmez, yaptığı açıklamada, 150 bin olan Karaman nüfusunun, ilde çalışıp da burada ikamet etmeyenler hesaba katıldığında 200 bine yaklaştığını söyledi.

 Bu nüfusa göre Karaman'da günlük üretilen somun ekmek sayısının 100 bini geçmesi gerektiğini ifade eden Yenilmez, "Fakat bu rakam 40 bine bile varmıyor. Bunun nedeni; insanların birçoğunun evde kendi ekmeğini kendi üretmesidir. Kadınlar ekmek yapmayı genellikle annelerinden öğrenirler. Evlenen bir genç kız mutlaka ekmek yapmayı bilir" diye konuştu.

Çok değil, 15-20 yıl öncesine kadar kentte bahçeli evlerin yaygın olduğunu ve neredeyse her evin bahçesinde ekmek yapılabilecek ocak veya tandırın bulunduğunu belirten Yenilmez, şunları kaydetti:

"Zamanla bu evlerin yerine apartmanlar, siteler yapıldı. Çalışan kadın sayısı azdı, kadınlar çalışmaya başladı. İnsanlar apartmanda ekmek yapamayınca, talep doğrultusunda ev hanımları tarafından mayalı, yufka, ev tipi börek yapan imalathaneler açılmaya başlandı. Karaman'da bu şekilde faaliyet gösteren 50'ye yakın imalathane var. Buralarda kadınlar çalışıyor. Annelerinden öğrendiklerini iş yerlerinde uygulayıp kazanca dönüştürüyorlar. Hem onlar kazanıyor, hem de evinde ekmek yapma imkanı olmayan aileler ev ekmeği tüketme fırsatı buluyor. Özellikle esmer, kepekli ekmek tüketimi yaygınlaştıkça, kepekli, tam buğday unlarını buralara getirip istedikleri ekmeği yaptırabiliyorlar."

- Yurt dışına götürenler var

Yenilmez, imalathanelerde yapılan ekmeklerin yurt dışına da gönderildiğini dile getirerek, "Karaman, yurt dışında çalışanı fazla bir il. Yurt dışından izinlerini geçirmek için Karaman'a gelen hemşehrilerimiz, izin dönüşü sipariş edip bol miktarda bu ekmeklerden götürüyor. Yurt içinde de birçok ile gönderiliyor" dedi.

Ekmek yapılan bir imalathanede çalışan Zeliha Ateş ise ekmek yapmayı annesinden öğrendiğini aktararak, "Arkadaşım böyle bir iş yeri açınca, yanında çalışmaya başladım. Mayalı ekmek yapıp, yufka açıyoruz. İşlerimiz çok iyi. Bildiğimiz iş olduğu için zorlanmıyoruz" ifadelerini kullandı.

Daha önce evinde kendi ekmeğini yaparken, artık imalathanelerden ekmek almaya başladığını anlatan Fatma Karasipahi de "Eskiden evimizde ekmek yapıyorduk. Şimdi şartlarımız uygun değil. Canımız istediğinde gelip buradan alıyoruz" diye konuştu.