Konya'nın Karapınar ilçesine bağlı Yeşilyurt beldesinde yaşayan Muhammet Düzgüner (12), 8 Ekim'de karın ağrısı şikayeti nedeniyle okuluna gitmedi.

Aynı gün ücret karşılığı elma toplamak için Karaman merkeze bağlı Akçaşehir beldesine giden anne Fadimana Düzgüner, okula gitmeyen oğlu Muhammet'i de yanında götürdü. Anne Düzgüner, bahçede çalıştığı sırada bir elma ağacına çıkan ve dengesini kaybederek başının üstüne düşerek ağır yaralanan Muhammet Karaman Devlet Hastanesine kaldırıldı. 

15 gündür Karaman Devlet Hastanesinde yoğun bakımda solunum cihazına bağlı olan minik Muhammet'in yapılan tüm müdahalelere rağmen beyin ölümü dün gerçekleşti. Babası Himmet Düzgüner, eşi Fadimana Düzgüner'i de ikna ederek oğlunun organlarını bağışladı. 

 Karaman Devlet Hastanesi yetkilileride hemen Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ Nakli Koordinatörlüğü'nü haberdar etti. İlk nakil Adana'da yaşayan 14 yaşında ve iki gözü de görmeyen bir kız çocuğuna korneanın uyum sağladığı tespit edildi. Hemen özel uçakla Adana'dan Konya'ya getirilen çocuğa, Konya'dan gelen 112 nin aracı korneayı yetiştirdi. Nakilin ise  yarın Konya Numune Hastanesinde gerçekleştirileceği öğrenildi. 

Sabaha karşı 05.50 gibi de Konya'dan gelen sağlık ekibi ve Karaman Devlet Hastanesinde hazır bekleyen doktor ve ameliyathane çalışanları, operasyonla Muhammet Düzgüner'in alınan organlarından kalbi, karayoluyla Konya'ya getirildikten sonra özel uçakla İzmir'e, 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki bir hastaya nakledilmek üzere götürüldü.

Saat 07.00 de de Karaman'dan yola çıkan ambulans Muhammet'in karaciğerini Konya havaalanına, buradan Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla, İstanbul Çapa Tıp Fakültesi'nde mantar zehirlenmesi sonucu karaciğer yetmezliği oluşan 2 yaşındaki bir çocuğa, böbrekleri de Antalya Akdeniz Üniversitesi'ndeki hastalara nakledilmek üzere gönderildi.

Yaklaşık 5 saat süren operasyonda, Karaman Devlet Hastanesi personeli ile Karaman Emniyet Müdürlüğü polislerinin hızlı ve koordineli çalışmaları başarılı bir nakil olmasını sağladılar. Polisler Karaman, Konya karayolunda yol güvenliğini aldıktan sonra, organ taşıyan araçlara da eskortluk ettiler. Bu başarılı çalışma sonucunda ise 6 kişinin hayata tutunduğu öğrenildi.


Küçük Muhammed'in cenazesini güçlükte ayakta duran ve gözyaşlarına hakim olamayan babası Himmet Düzgüner ile dedesi 78 yaşındaki Duran Konuk, teslim aldı.

"TORUNUMUN ORGANLARI TOPRAKTA ÇÜRÜYECEĞİNE, CANLARA CAN KATACAK"

Torunun 5 kişiye hayat vereceğini belirten Duran Konuk, "Torunum Muhammet, hasta olduğu için okula gitmemiş. Annesi de yanında getirmek istemişler ve 8 Ekim günü Karaman'a elma toplamaya gelmişler. Muhammet burada, çıktığı ağaçtan düşmesi sonucu hastaneye kaldırıldı. Beyin ölümünün gerçekleştiğini öğrenince damadım Himmet ve dayısıyla birlikte organlarının bağışlanmasını için düşündük. Bizim için zor bir karardı ama torunumun organları toprakta çürüyeceğine, canlara can katacak. Muhammet 1 değil, 5 yaşayacak. 5 kişiye hayat verecek."dedi.

Muhammet Düzgüner'in cenazesinin Karapınar'ın Yeşilyurt Beldesi'nde toprağa verileceği belirtildi.