Gece saatlerinde Tunceli İli Meşeyolu Köyü’ne gelen silahlı bir grup bölücü örgüt elemanı silahlarını ilkokul lojmanlarında kalan okul müdürü Hamza Çetin ile okul öğretmeni Erkan Aydın’a yöneltmişlerdi.

İlkokulu ile okul lojmanlarından birini tamamen ateşe verdiler ve diğer lojmanı da tahrip ettiler.

8 Mart 1963 yılında Karaman’ın Yeşildere Kasabası'nda doğan Hamza Çetin, Niğde Eğitim Yüksekokulu Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olmuştu. O menfur olay meydana geldiği zaman asker öğretmen olarak vatani görevini yapıyordu.

Hamza Öğretmen Karaman’ın ilk şehit öğretmeni oldu, adı doğduğu Yeşildere (İbrala) Kasabası’nda bir ilköğretim okulu ile yaşatılıyor.

Görev yerine giderken hainlerin kurşunlarına hedef oldu.

Takvim yaprakları 5 Kasım 1994 tarihini gösteriyordu. Ali Öğretmen, görev yerine giderken üç arkadaşı ile birlikte hainlerin kurşunlarına hedef oldu.

Ali Öğretmen, Mardin İli Savur İlçesi Başkavak İlkokulu öğretmeni olarak yapıyordu. Görev yaptığı esnada hainlerin tehditlerine boyun eğmemişti.

1 Ağustos 1969 tarihinde Karaman İli Sarıveliler İlçesi Adiller Köyü'nde doğan Ali Yıldız, Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Yüksekokulu Sınıf Öğretmenliği bölümünü bitirmişti. Şehit olduğunda üç aylık evliydi.

Ali Öğretmen’in ismi doğduğu köy şu an mahalle olan Adiller’de bir ilköğretim okuluna verildi.

Yolu Karaman’a düşmüştü.

Kahramanmaraşlı olup, yolu Karaman’a düşen şehit öğretmenlerden birisiydi Nurettin Aslan.

1 Ocak 1968 tarihinde Kahramanmaraş İli Andırın İlçesi'nde doğan Aslan, Diyarbakır Eğitim Yüksekokulu Sınıf Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olmuştu.

Nurettin Öğretmen, Merkez Bayır Köyü'nde görev yaptıktan sonra, Kahramanmaraş İli Ekinözü İlçesi Altınyaprak Sarıgül İlkokulu öğretmenliğine atanmıştı. Bu görevde iken, 22 Nisan 1996 tarihinde şehit edildi. Nurettin Öğretmen’in adı, doğduğu ilçe olan Andırın’da bir ilköğretim okuluna verildi.

Tayini çıkmasına rağmen öğrencilerinden kopamamıştı.

Sarıveliler İlçesi Göktepe Beldesi Esentepe Mahallesi nüfusuna kayıtlı olan İrfan Ataseven, Van-Erciş Çelebibağı Beldesi, Sıtkı Kürüm İlköğretim Okulu’nda öğretmenlik yapıyordu.

Cansız bedeni meydana gelen depremde aynı kaderi paylaştığı öğretmen arkadaşları ile birlikte öğretmenevi lokalinin enkazından çıkarıldı.

O tayini memleketine çıkmasına rağmen öğrencilerinden bir türlü kopamamıştı. İrfan Öğretmen’in ismi Karaman’da önce Fen Lisesi’ne sonra ise Anadolu Öğretmen Lisesi’ne verildi.

Nurcan Öğretmen oğlu, annesi ve babası ile aynı kaderi paylaştı.

Nurcan Kocakaya, 10 Ekim 1978 tarihinde Almanya'da doğdu. Ailesinin Karaman'a kesin dönüşünden sonra eğitimini İstiklâl İlkokulu, Anafartalar Ortaokulu ve Karaman Lisesi’nde tamamladı.1998 yılında girdiği Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ni 2003 yılında bitirerek tarih öğretmeni oldu. 2011 yılı haziran ayı öğretmen atamalarında Van ili Erciş ilçesi Karakoyunlu Lisesi'ne tarih öğretmeni olarak atandı ve 1 Ekim 2011 tarihinde göreve başladı.

23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen deprem felaketinde aynı evde kalan babası Vahit ve annesi Samiye Kocakaya ile 2 yaşındaki oğlu Alparslan ile birlikte cesetleri Sevgi Apartmanı’nın enkazından 26 Ekim 2011 tarihinde çıkarıldı. Nurcan Öğretmen, oğlu ile birlikte gözyaşları ile Konya’da toprağa verildi.

Karaman vefa örneği göstererek adını Doğukışla’da bulunan anaokuluna verdi.

Eğitim şehitlerimizi rahmetle ve hayırla yâd ediyoruz.

Uğur ERKAN

Araştırmacı-Yazar