Hollanda`nın köklü ve en etkili sivil toplum örgütlerinden  “HOLLANDA KARAMANLILAR VAKFI" kuruluşunun 15. yılında yapacakları özel faaliyet proğramıyla gündeme geldi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklamada bulunan Vakıf Başkanı Uğur ŞEN, içinde bulunduğumuz 2014 yılının “HOLLANDA KARAMANLILAR VAKFI" nın kuruluşunun 15. yılı olmasının yanında Türkiye ile Hollanda arasında imzalanan İş Göçü Antlaşması`nın 50.yılı olduğunu da belirterek; bu yıl içerisinde ileriye dönük ve eser olarak kalacak faaliyetlere daha fazla yer vereceklerini belirtti. 

Baskan Uğur Şen`in yazılı açıklaması şöyle:
"Değerli hemşehrilerimiz ve saygıdeğer dostlarımız.
Gücünü ve varlık sebebini sizlerden alan kuruluşumuz HOLLANDA KARAMANLILAR VAKFI, Hollanda`da bulunan bir sivil toplum örgütü olarak bu yıl kuruluşumuzun 15.yılını kutlamaktayız.
Bu güne kadar Hollanda`da yaşayan ve başta hemşehrilerimiz olmak üzere tüm insanlarımıza yönelik faaliyetlerde bulunduk. Bu çalışmalarımız esnasındaTürkiye`deki ihtiyaç sahiplerini de unutmadık. Defalarca memleketimizdeki engellilerimize gönderdiğimiz araçların yanında ihtiyaç sahibi 20 yi aşkın öğrencimize her ay karşılıksız burs verdik ve hala da vermeye devam ediyoruz. Türkçe`mizle alakalı projeler yürüttük. Bir Karamanlı olan Yunus Emre`nin şiirlerini Hollandaca olarak bir kitap halinde yayınladık ve ücretsiz  dağıttık. Sosyal ve kültürel çalışmalarımızla, şölen ve spor turnuvalarımızla hemşehrilerimizin arasındaki birlik ve beraberlik ruhunu sürdürdük, dostlukları pekiştirdik. Faaliyetlerimizle pek çok vakıf ve derneğe örnek olduk. 
Yazdıklarımız, yaptığımız çalışmalarımızın sadece bir kaç tanesidir ve hizmetlerimiz artarak devam edecektir. 
Ancak şu hususu da özellikle belirtmek isteriz ki; bu çalışmalarımızda başta hemşehrilerimiz olmak üzere, gerek Hollanda`dan ve gerekse Türkiye`den tüm insanlarımızı yanımızda bulduk ve onların fedakarlıklarıyla bu günlere geldik. Bize güvenen ve bizi destekleyen herkese ayrı ayrı teşekkür ederiz.
 
2014 yılı aynı zamanda Türkiye ve Hollanda arasındaki İş Göçü Antlaşması`nın da 50.yılıdır ve bu özel yıla mahsus bir dizi özel faaliyetlerimiz olacaktır.   
Bu özel projelerimizi;
23 Mart 2014 Pazar günü Rotterdam Kocatepe Camii`nde saat 12.oo - 13.oo arasında (öğle namazı öncesi)  icra edilecek olan, Gurbette Kalanlar - Gurbette Ölenler adı altında; Hatm-i Şerif duası ve Mevlid-i  Şerif  kıraati ile başlatmış olacağız. 
Devamında da;
               Vakfımız tarafından projeleri yapılmış olan "50. Yıl Özel - 10 Adet Temel" projemizi tanıtarak bu döneme özel ve kalıcı çalışmalarımızı da resmen ilan etmiş, hemşehrilerimize ve kamuoyuna duyurmuş olacağız.
 
                                                 Bu 10 temel projemiz:
 
1-   Göçün 50. yılında 50.000 fidan toprakla buluşuyor kampanyasıyla Karaman`da 50. Yıl Hatıra Ormanı`nın kurulması.
2-   Karaman Gar binasi önünde Gurbet Anıtı - Gurbetçi Heykeli dikilmesi.
3-   Göçün 50. Yılı anısına hatıra pul, para ve madalyon bastırılması.
4-   Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile birlikte Göç ve Gurbet Paneli`nin düzenlenmesi.
5-   03 Ağustos 2014 Pazar günü Karaman Gökçe Çamlığı alanında Gurbetçi Buluşması toplu piknik şöleninin yapılması.
6-   07 Ağustos - 10 Ağustos tarihleri arasında Karaman`da gurbetçi ve yerli gençlerimiz arasında futbol,yüzme ve çeşitli spor müsabakalarının düzenlenmesi.
7-   09 Ağustos 2014 Cumartesi günü akşamı Karaman Kemal Kaynaş Stadyumu`nda ünlü ses sanatçılarının yanında gurbetçi sanatçılarımızın da katılacağı 50.Yıl Özel Konseri düzenlenmesi.
8-   Hollandalı fotoğraf sanatçılarının eselerlerinden seçilen ve gurbetteki hayatımızı yansıtan 50 x 2 = 100 adet büyük boy siyah beyaz fotoğraftan oluşan serginin Karaman`da ziyarete açılması.
9-   Karaman Müzesi`nde gurbetçilerle ilgili özel bir bölümün açılarak gurbet hayatımızın canlandırılması.
10- İl Milli Eğitim Müdürlüğü`nün katkılarıyla; Karaman`daki orta dereceli okullar arasında düzenlenecek olan Göç ve Gurbet ile alakalı şiir, makale, ve hikaye yarışmasının teşviki ve ödüllerinin verilmesi şeklinde olacaktır.
 
Bu faaliyetlerimiz henüz araştırma  safhasında olan bazı ek çalışmalarla desteklenerek temel projeler daha da artırılabilecektir.  
Bunlarla birlikte, her yıl olduğu gibi bu sene de;  sosyal, kültürel ve ihtiyaç sahiplerine yardım proğramlarımız aynen devam edecektir. 
Bu faaliyetlerimizi hep birlikte yapacağız ve bu onuru hep birlikte paylaşacağız. 
Karamanlı hemşehrilerimizin birlik ve beraberliklerini muhafaza ederek, hiç bir ayrılığa, kırgınlığa ve dargınlığa meydan vermeden, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendi yegane temsilcisi olan HOLLANDA KARAMANLILAR VAKFI`nın etrafında kenetlenerek çalışmalarımıza katkı sunacaklarına eminiz.
              Bugüne kadar bizleri yalnız bırakmayan ve hiç bir fedakarlıktan kaçınmayan başta hemşehrilerimiz olmak üzere tüm yardımseverleri ve dostlarımızı sevgi ile selamlar saygılarımızı sunarız."