Türk İş Şube Başkanları toplantısı Karaman’da yapıldı. Türk İş’in çalışma yaşamındaki gelişmeler iş sağlığı ve güvenliği semineri açılış programı  Karaman’da Demosan otelde düzenlendi.

Toplantıya, Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk İş Eğitim Genel Sekreteri Nazmi Irgat, Karaman Valisi Murat Koca, Vali Yardımcısı Ferhat Burak Gazi, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Orta Anadolu Bölgesinden 70 Şube Başkanı, daire müdürleri, siyasi parti il temsilcileri, sivil toplum örgütleri Karaman’lı sanayici ve işadamları katıldı.
Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından açılış konuşması yapan Türk İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, Karaman’da işgücünün ve üretiminin Türkiye’de örnek teşkil eden iller arasında yer aldığını belirterek, Karaman’da tarım ve sanayi alanındaki gelişmeleri memnuniyetle takip ettiklerini ifade etti.
Karaman Valisi Murat Koca konuşmasında Karaman’da bisküvi ve bulgur üretimin ülke genelinde önemli bir konumda olduğunu ifade ederek; “Önümüzdeki yılarda Karaman’da sürdürülebilir enerji yatırımında Karaman adından sıkça bahsettirecek. Bu güzel gelişmeleri hep birlikte yaşayacağız.”dedi.
Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise yaptığı konuşmada, kıdem tazminatlarına yönelik açıklamalarda bulundu. Atalay;
“Dünkü toplantımızda Bakanlık bize bir sunum yaptı. İşverenler ve sendikalardan aldığı problemlerle ilgili maddeler halinde bir sunum yapıldı. Bu sunum içinde özellikle ülkemizde 950 bin taşeron işçimiz var. Büyük bölümü kamuda çalışıyor, yine sağlık bakanlğınında çalışıyor. Bundan 11 sene önce bu ülkede bu başladığı zaman iyi niyetlerle başladığını düşünüyoruz. Ama şimdi öyle bir noktaya geldik ki, bu ülkenin başına bela oldu.
Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı Hazine Bakanlığı geniş kapsamlı bir toplantı yaptı. Şimdi bundan 1.5 yıl önce başbakanımızla görüştüğümüzde o gün çalışma ve ulaştırma bakanlığına talimat verdi. Dedi ki “Bunu çözün” aradan 1.5 yıl geçti hala çözülmedi. Kangren olmaya devam ediyor.
Kıdem tazminatı ile ilgili şu an mevcut çalışanlarımız ile ilgili nokta kadar sıkıntı ve problem olmadığını söyledik. Dünde bu problemin olmadı ortaya çıktı. Sayın Bakan kıdem tazminatı ile ilgili bir olumsuzluk olmadığını ifade etti. Ama bir olumsuzluk var. O da Bakanlığın rakamlarına göre ülkede yüzde 10 kıdem tazminatı alındığı söyleniyor. Bu rakam doğru bir rakam değil. Rakam bu ülkede kıdem tazminatı almayan kayıt dışı. Kayıt dışı ülkede yüzde 35. Bakanlık rakamlarına baktığınız zaman da yüzde 25 ile ilgili bir bakanlık bürokratlarının bize verdiği bilgi var. Toplarsınız yüzde 60. Bu da çok büyük rakam. Yani alandan almayan daha fazla. Son 2 yılda bu ülkede iflas eden 5 tane önemli bir kurum var. Bunların çalışan sayısı da 11 bin’in üzerinde. Birinden örnek veriyim. Çalışan birisi “Bu ülkede 30 yıl çalıştım. Emekliliğime 17 gün var benim. Firmam iflas etti. Bu kıdem tazminatımı bana kim verecek.”diyor. İşte bütün bunlar bir problem bir sorun. İşte Türk İş’in de Bakanlığın da işverenlerinde buna bir çözüm bulmamız gerekiyor. Yani bu kıdem tazminatı yelpazesi genişletilmeli ve herkes kıdem tazminatı almalı ve bundan istifade etmeli. Yani 1 yıl çalışanda, 6 ay çalışanda bundan istifade etmeli.”dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından seminere katılım sertifikaları dağıtıldı. Türk İş’in 2 günlük devam edecek bölge toplantısı, iş sağlığı, çalışma hayatının güncel sorunları, e-devlet uygulamaları, İş sağlığı güvenliği, Kanuna sendikal yaklaşım, sendikal politikalar, 6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanunu uzman panelistler tarafından verildi.