Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarlı konuyla ilgili yaptığı açıklamada;
''Bilindiği üzere Sıcaklık değişimleri sıvıların hacimleri üzerinde genişleme veya büzülmeye neden olur. LPG de sıvı haldeyken, sıcaklıkta meydana gelen değişimlerden etkilenir.


ATC (Automatic Temperature Compensation) ölçülen hacmi ve ölçülen sıcaklığı otomatik olarak doğrulayan bir teknolojidir. Avrupa Ölçüm Standartlarına uygun olarak hacimsel ölçüm litre birimine 15°C sıcaklıkta yapılmaktadır. Böylece dispanserlerde  belli sıcaklık değişimleri ile meydana gelen LPG miktarındaki hacimsel değişimler ölçebilir. Bu sayede satılan LPG’nin doğruluğu kesinleşmiş olur. ATC sensörleri sayesinde  satıcıda müşteride  zarara uğramaz, doğru ölçüm yapılmış olur. 

EPDK tarafından hazırlanan ve 5 Haziran 2007 tarihli ve 26543 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında Uygulanacak Teknik Düzenlemeler Hakkında Yönetmeliğin 5. Maddesine göre LPG teslimatının;
a) Dökme olarak kullanıcılara ve otogaz olarak otogaz bayilerine doğrudan ağırlık ölçüsü üzerinden veya tanker sayaçları ile teslimatta 15 C sıcaklığa göre düzeltiliş yoğunluk değeri ve düzeltilmiş hacim ile hesaplanan ağırlık değeri üzerinden,
b) Otogaz olarak nihai kullanıcılara LPG satışlarında 15 C sıcaklığa göre düzeltilmiş litre üzerinden, yapılması gerekmektedir. 

Ancak, Bakanlığımızca Türkiye genelinde yapılan piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri esnasında; bazı LPG dispanserlerinde bulunan otomatik sıcaklık dengeleme ATC ünitelerinin müdahaleye açık olduğu, sayaçların damga planlarının bu üniteleri de kapsayacak şekilde olmadığı, bazı dispanserlerde bu ünitelerin bulunmasına rağmen kapalı konuma getirilebildikleri tespit edilmiştir.

Yurt içinde piyasaya arz edilecek tüm LPG sayaçlarının ATC’li olarak arz edilmesi, bu sayaçların tip onayları ekindeki damga planlarının ATC ünitesini de kapsaması, ATC ünitesi de dahil sayacın mekanik/elektronik olarak güvenlik altına alınmış olması gerekmektedir.
Yapılacak denetimlerde kullanılmak üzere, Üretici ve ithalatçı firmalar tarafından LPG dispanserlerinin ATC ünitesinin açma/kapama (ON/OFF) konumu ile yoğunluk değerlerinin gösterildiği kısma ait menülere nasıl ulaşılacağı bir doküman  haline getirilerek yazılı ve elektronik ortamda (CD/DVD) olarak Bakanlığa bildirilecektir.

Kontrolleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerince yapılan ATC’li olarak piyasaya sürülmüş ve halen kullanımda bulunan LPG sayaçlarının da yukarıda belirtilen şartları sağlaması gerekmektedir. Bu hususta otogaz satışı yapan istasyonların sorumluluğunda olduğundan  konu ile ilgili tüm önlemlerin en geç 01/06/2014 tarihine kadar tamamlanmış olması gerekmektedir.   

Karaman İlinde bulunan 54 petrol istasyonunun 49’unda otogaz satışı yapılmakta olup 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu gereği  ATC ile ilgili denetimler  İl Müdürlüğümüz tarafından periyodik ve ani denetimler şeklinde  yapılmaktadır.  Karaman ilinde şimdiye kadar yapılan denetimlerde ATC siz istasyon bulunmadığı tüm istasyonlarda yapılan satışların kanun ve yönetmeliklere uygun olduğu gözlenmiştir. 

Otogaz istasyonlarının konuya gereken önemi vermeleri için bakanlık duyurusu  LPG satışı yapan tüm istasyonlara posta ile gönderilmiştir. Otogaz müşterilerinin de tereddüt ettikleri durumda İl Müdürlüğümüze başvurmalarını beklemekteyiz,''dedi.