Karaman'da, "Gençlerin Suç İşlemelerinin Önlenmesinde Ebeveynlere Düşen Görevler" konulu bir konferans düzenlendi.

Polisevi'nde gerçekleşen konferansa İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, emniyet mensupları ve aileleri ile vatandaşlar katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar Sait Çamlıca, "Çocukları ve gençleri kaybedersek biriktirdiğimiz paralar, evler arabalar, yaptığımız hiçbir şey ifade etmez" dedi.


Sait Çamlıca Konferans ta önemli noktalara değindi
Çamlıca, daha bıyıkları bile terlemeyen ama cinayet suçundan hapiste olan çocukların bu duruma gelmelerinde en büyük etkenin anne ve babaların olduğunu ifade etti. Çamlıca, "Çocukları suçlamak kolaydır. Ama sebebini araştırmazsanız o toprakta yetişen çiçekleri suçlayarak hiçbir yere varamayız. Toprağı araştırarak havayı suyu her şeyiyle ilgilenen bahçıvan o çiçeği yetiştirirken nerede hata yaptığını görmek zorunda. Anne-babada, öğretmende bahçıvandır. Yani bir çocuğun yetişmesinde etrafında yaşayan herkes sorumludur. Toplum olarak çocuğa bakış açımız o kadar bozuldu ki, herkes çocuğu takdir-teşekkür alması gereken bir makine gibi görüyor. Bazı eğitim sistemini yaprak testle çözen bir makineye dönüştürmeye çalışıyor. Sanki iyi çocuk takdir alan, üniversiteyi kazanan, üniversiteyi bitiren bir çocukmuş gibi algımız var. Çocuk yetiştirmek, insan eğitmek deyince sadece çocuğun diploma alması merkezli çalışmalar yapıyor, anne babanın çocuktan sadece bunu bekliyor olması asli duygularımızdan bir tanesi. Çocuklar bütün davranış kalıpları anne-babadan alır. Çocukların ders çalışmaması evdeki kavganın temel sebebi. Bu sebepten dolayı çocukları anne-babanın ilişkisi kopmaya başlıyor. Çocuklar ders çalışmayı sevmez. Niye sevmez. Bunun bir tek doğru cevabı var. Çünkü ders çalışmak sıkıcı bir şeydir. Ama ders çalışmakta bir alışkanlıktır" dedi. 


Karaman emniyetinin yapmış olduğu önleyici güvenlik araştırmaları sempozyumunun da finali oldu.
Konferans sonrası İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez yaptığı açıklamada;''2 gündür devam eden sempozyumumuzda sadece ve sadece suçların önlenebilmesi veya suçu meydana getiren faktörlerin ortadan kaldırabilmesi için devlete özel sektöre sivil toplum kuruluşlarına düşen ne varsa bunların 2 günlük sempozyum da tartışmaları yapıldı. Bunun finalini de Sait Çamlıca hocamla ailenin üzerine düşün görevlerin ne olduğu noktasında bir konferansla taçlandıralım dedik. Geldiler pek çok güzellikleri evlatların yarında daha iyi bir geleceğe hazırlayabilmesi için ailelere düşen görevleri tek tek anlattılar. Bunlardan mutlaka insanlar ders çıkarmıştır,''dedi.
Araştırmacı yazar Sait Çamlıca’nın verdiği konferansta can alıcı noktalara değinildi.

Çamlıca konferans sonrası verdiği röportajda;''Suça karışan çocukların suça karışmasını ailenin rolü başlıklı bir konferans verdim. Anne babalar çocuklarına sahip çıkmazsa anne babanın ihmal ettiği çocuğu sokakta birileri elinden tutuyor. Sokaktaki çocuk o çocuğun elinden tutunca sonra karakolda polis cezaevinde gardiyanların eline düşüyor çocuklar. Biz çocukları ihmal edersek toplum olarak bu memleketin her köşesini her köşesini altından binalar yaptırsak elmastan asfaltlar döksek çocukları gençleri ihmal edersek ülkenin geleceği karanlık olur. Onun için çocukların gençlerin önemini topluma tekrar anlatmaktan ziyade hatırlatma adına Anadolu’yu konferansa geziyorum. 

Konferans sonunda ise Karaman emniyet müdürü Lütfü Sönmez ve Karamanoğlu Mehmetbey üniversitesi rektörü Sabri Gökmen Sait Çamlıca’ya hediyeler taktim ettiler.
Konferans dağıtılan kitaplar ve imza töreni ile son buldu.