Karaman Piri Reis Kültür Merkezinde '' Gençlik ve Şühedanın İzinde - Sarıkamış '' belgesel programı gerçekleştirildi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın "Gençlik Şüheda'nın İzinde" projesi çerçevesinde Karaman'da Sarıkamış Belgeseli'nin gösterimi yapıldı.


Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürlüğünce; vatanı uğruna canını seve seve feda eden şehitlerimizi ve ecdadımızı anmak ve onların aziz hatıralarını canlı tutmak amacıyla gerçekleştirilen “Sarıkamış Şehitleri Anma Yürüyüşü” programı kapsamında hazırlanan ve 07 Kasım 2013 Perşembe günü Piri Reis Kültür merkezinde gerçekleştirilen etkinliğe Vali Murat Koca’nın yanı sıra Garnizon Komutanı J. Kd. Alb. Mustafa Akış, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Vali Yardımcısı Ferhat Burakgazi, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kasım Aydoğdu, daire müdürleri, gaziler ve öğrenciler katıldı.

Piri Reis Kültür Merkezindeki program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Müzik Eğitmenleri tarafından verilen müzik dinletisinin ardından günün anlam ve önemine dair konuşmalar yapıldı. 


Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kasım Aydoğdu, yaptığı konuşmada, Sarıkamış Destanı'nın yaşatılması için yurt genelinde çeşitli etkinliklerin düzenlendiğini belirtti.

Aydoğdu,"Gençlik  Şüheda'nın İzinde belgeseli ile güzel vatanımızda canlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimizi anmayı ve onların hatıralarını zihnimizde canlı tutmayı, böylelikle onlara olan vefa borcumuzu bir nebze olsun ödemeyi hedeflemiştir. Savaşın bitip baharın gelmesiyle birlikte karlar erimiş ve şehitlerimiz sanki topraktan kardelenlerin çıktığı gibi ortaya çıkmıştır" dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta ise konuşmasında Sarıkamış Destanı'nın unutulmaması gerektiğini belirterek, müdürlük olarak Sarıkamış Destanı'nın gelecek nesillere aktarılması için gayret göstereceklerini ifade etti.

 Konuşmaların ardından vatan uğruna canını feda eden şehitlerimizi, ecdadımızı anmak, onların hatıralarını belleklerde canlı tutmak amacıyla hazırlanan “ Gençlik Şühedanın İzinde- Sarıkamış” isimli belgeselin gösterimi yapıldı. Program, Sarıkamış Şehitleri Anma Yürüyüşüne katılan öğrencilerin duygu ve düşüncelerini aktarmasıyla sona erdi.

Vali Murat Koca programın ardından yaptığı konuşmada Sarıkamış belgeselini izlerken 98 yıl öncesine gittiğini ve çok duygulandığını ifade ederken; “ Bir canın ne kadar kıymetli olduğunu düşündüğümüzde sadece Sarıkamış’taki 90 bin canın bedelini hesaplamamız mümkün değil. 98 yıl önce Sarıkamış’ta insanlarımızın yoklukla, açlıkla savaştığını ama maalesef binlercesinin şehit düştüğünü bir kez daha gördük. Gençlerimizin eğitimlerinde bu konuların ele alınması ecdadımızın bu vatanı nasıl kurtarıp kurduklarını çekilen zorlukları belleklerinde canlı tutmak için yapılan bu etkinlikten dolayı Bakanlığımıza teşekkür ediyor, bu vatan için canını veren aziz şehitlerimizi rahmetle anarken gazilerimize uzun ömürler diliyorum” dedi.