Tunus’ta bulunan bir çölün ortasında göl oluşması uzmanları şaşırttı. Gafsa plajı olarak anılmaya başlanan gölde birçok Tunuslunun yüzdüğü görüldü. Uzmanlar, bölgedeki çobanların üç hafta önce tespit ettiği gölün sismik aktivite sonucu oluşmuş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Gölün suyunun kirlenmiş ve radyoaktif olduğu konusunda uyarıda bulunan yetkililer, bölge sakinlerinin suya girmemesi yönünde çağrıda bulundu. Suyun kimyasal olması ve yosunun hastalıkları artırması nedeniyle Göle girenlerin hastalanmasından korkuluyor.
GÖL KENDİNİ YENİLEMİYOR

Bölgede röportajlar gerçekleştiren Tunuslu gazeteci Lakhdar Souid, “Bazı insanlar bunun bir mucize olduğunu söylerken, kimine göre de bu bir lanet. İlk birkaç gün su tertemiz ve berraktı; rengi de turkuazdı. Şu anda su yeşil ve yosun dolu , bu da gölün kendini yenilemediği anlamına geliyor” dedi.

HASTALIK ÜREME İHTİMALİ YÜKSEK

Souid, “Gölün ortaya çıkışı çok hızlı bir şekilde yayıldı ve şu anda sıcaktan kaçmak isteyen yüzlerce kişi bölgeye yüzmeye gidiyor. Gölün konumu kesinlikle muhteşem, suya atlamak için büyük kayalar var. Ancak, gölün yosunla kaplanması suyun Durağan ve hastalık üremesine elverişli olduğuna işaret ediyor. Göl, fosfat yataklarının zengin olduğu bir bölgede ve bu da radyoaktivitenin güçlü olabileceği anlamına geliyor” sözleriyle bilgi verdi ve ekledi, “Dolayısıyla suyun zehirli ve kanserojen olma riski çok yüksek.”denildi.

Haberler.com