Medya Takip Merkezi (MTM)’nin hazırladığı siyaset gündemi araştırmasına göre, Şubat ayında ülke gündemini en fazla meşgul eden kişi, konu ve olaylar belirlendi. Buna göre, ay içerisinde medyada en çok yer alan konular, İmralı süreci, ABD Büyükelçiliği’ndeki patlama, BDP’nin Karadeniz’e düzenlediği tur ve Cilvegözü Sınır Kapısı’nda yaşanan patlama oldu. İşte, siyaset gündemi raporunun detayları…


İmralı ile görüşmeler devam ediyor…

MTM’nin araştırmasına göre, Şubat ayında medyada en çok yer bulan konu İmralı süreci oldu. Ocak ayında da ülke gündeminde geniş yer bulan barış müzakereleri kapsamında, İmralı’ya gidecek olan ikinci heyetin belirlenmesi konusu medyada öne çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, PKK'lılarla kucaklaşan BDP'lilere İmralı ziyareti için izin verilmeyeceği yönündeki açıklamasına BDP’lilerden tepki geldi. İmralı’ya giden heyette, BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın yer almasına karar verildi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan'ın bir taslak hazırladığını belirterek bu taslağı yakında ileteceğini ve yapılacak tartışma ve önerilerin sunulması sonrasında nihai halinin verileceğini paylaştı. 

ABD Büyükelçiliği’nde patlama!
Ankara’da vuku bulan ABD Büyükelçiliği’ndeki patlama, Şubat ayında medyanın en çok yer verdiği konu başlıklarından biri oldu. Plastik patlayıcıyla gerçekleştirilen eylemde, canlı bomba Ecevit Şanlı ile birlikte güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu öldü. Terör eyleminin, yasa dışı DHKP-C örgütü tarafından gerçekleştirildiği belirlendi. Başbakan Erdoğan, eylemin Türkiye'nin refah ve huzuruna yönelik olduğunu belirtirken, ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone ise terörizme karşı beraber savaşmaya devam edeceklerini iletti. 

BDP’lilerin Karadeniz turu olaylı geçti
Aralarında BDP’li milletvekillerinin de bulunduğu Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyetinin çözüm sürecine destek aramak amacıyla çıktıkları Karadeniz turunda yaşanan olaylar, Şubat ayında medyanın en çok söz ettiği bir diğer olay oldu. Heyete Sinop’ta yapılan saldırı Başbakan Erdoğan tarafından kınanırken; BDP’li milletvekilleri, CHP’li Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül’ün yaptığı açıklamaların yaşanan olayları tetiklediğini iddia ettiler. Aynı heyet, panzerler eşliğinde gittiği Samsun’da da kalabalık bir grup tarafından protesto edildi. Samsun’da herhangi bir olay yaşanmazken, Sinop’taki olaylar ile ilgili soruşturma başlatıldı. 

Bir patlama da Hatay’ın Cilvegözü Sınır Kapısı’nda gerçekleşti…
Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki tampon bölgede bomba yüklü olduğu belirtilen bir araç uzaktan kumanda ile patlatıldı. Patlamada 3'ü Türk vatandaşı 13 kişi hayatını kaybetti. Olayla ilgili Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatırken, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ise patlamada birçok karanlık noktanın bulunduğunu vurguladı.

SİYASET GÜNDEMİ
Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı ayın siyaset gündemi araştırmasına göre, AK Parti Şubat ayında medyanın en çok yer verdiği siyasi parti oldu. Ocak ayına göre, haberlerinde yüzde 7 oranında düşüş gözlenen AKP, Türk yargı sistemini eleştiren ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone'ye tepki göstermesi, yeni anayasa çalışmaları ve başkanlık sistemi ile ilgili halkı bilinçlendirmek için çalışmalara başlatacağı ile ilgili haberlerle gündeme geldi. Adalet ve Kalkınma Partisi, Şubat ayında 138 bin 358 haber ve yazıda yer aldı.

CHP’nin haberlerinde düşüş var…
Cumhuriyet Halk Partisi, MTM’nin araştırmasında medyaya en çok konu olan ikinci siyasi parti oldu. Ay içerisinde İstanbul Barosu’nu ziyaret eden CHP, Fransız Sosyalist Partisi yetkililerinin partiyi ziyaret etmesi ile de medyada yer buldu. CHP’li belediye başkanlarına sistemli bir baskı uygulandığını dile getiren parti, haberlerindeki yüzde 16’lık düşüşle, toplamda 87 bin 650 haber ve yazıda yer aldı. 

BDP İmralı görüşmeleri ile medyada konuşuldu
Ocak ayının medyada öne çıkan diğer partisi ise, Barış ve Demokrasi Partisi oldu. Bir önceki aya oranla haberlerinden yüzde 21’lik artış yaşanan BDP, İmralı görüşmeleri ile ilgili ay içerisinde sıklıkla medyaya yansıdı. Kadına yönelik şiddetin araştırılması amacıyla araştırma komisyonu kurulmasına yönelik Meclis’e önerge vermesi ve düzenlediği Karadeniz turu ile medyada konuşulan BDP, ay boyunca 59 bin 91 haber ve yazıda yer buldu. 

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ

No

Siyasi parti

Haber adedi

Artış (%)

1

AKP

138.358

-7

2

CHP

87.650

-16

3

BDP

59.091

21

4

MHP

38.562

-9

5

SP

6.435

-2

MTM Medya Takip Merkezi'nin, Şubat 2013'te 3 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir

Başbakanın Şubat gündeminde İmralı görüşmeleri ve AB’ye üyelik süreci vardı

MTM’nin aynı araştırmasına göre, Şubat ayının en çok konuşulan siyasi ismi Başbakan Erdoğan oldu. Ay içerisinde çeşitli ülkeleri ziyaret eden Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine Türkiye’nin AB süreci ile ilgili sert eleştiriler yöneltti. Bir önceki aya göre, medyada yüzde 11 oranında daha fazla yer bulan Erdoğan, İmralı görüşmeleri süreci ile ilgili bazı kriterler belirlemesi ve Balyoz davasında 18 yıl hapse mahkûm edilen, ancak sağlık sorunları nedeniyle tahliyesine karar verilen Orgeneral Ergin Saygun'u ziyareti etmesi ile medyanın ilgisini çekti. Erdoğan, toplamda 124 bin 431 haber ve yazıda yer aldı. 

Kılıçdaroğlu katıldığı uluslararası toplantılarla gündeme geldi

Medyaya en fazla konu olan diğer siyasi isim ise, CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. CHP’li 81 il başkanıyla Genel Merkez’de bir araya gelen Kılıçdaroğlu, Sosyalist Enternasyonal toplantısına katılması ve İngiliz İşçi Partisi’nin özel davetlisi olarak gittiği Londra’da partinin toplantısında konuşma yapması ile de medyada adından söz ettirdi. CHP lideri ay boyunca, 21 bin 195 haber ve yazı ile gündeme geldi. 

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLERİ

No

Siyasi isim

Haber adedi

Artış (%)

1

Recep Tayyip Erdoğan

124.431

11

2

Kemal Kılıçdaroğlu

21.195

-31

3

Barack Obama

16.297

-8

4

Abdullah Gül

15.657

-24

5

Muammer Güler

10.965

114

MTM Medya Takip Merkezi'nin, Şubat 2013'te 3 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir

MTM 'nin derlemesiyle ayın dikkat çeken diğer gelişmeleri:
TSK’daki suç ve cezaları yeniden düzenleyen yasayla, geçen yıl çıkarılan bedelli askerlik uygulamasını kaçıranlara yeni bir hak daha verildi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak'ın'da aralarında bulunduğu BDP'li 98'i belediye başkanı ve 8 il genel meclisi üyesi, örgüt adına suç işlemekten yargılandıkları davada beraat ettiler. 
Eski Ulaştırma Bakanı ve eski İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir, tedavi gördüğü hastanede vefat etti.
Dünya genelindeki 1.2 milyarlık Katolik dünyasının ruhani lideri olan Papa 16'ncı Benedict görevini bırakacağını açıkladı. 
TÜBİTAK'ın dinlemelere karşı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu üyeleri için ürettiği kriptolu telefonlar kullanıma girdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, anayasada referanduma gidebilmek için BDP ile ittifak yapabilecekleri yolundaki açıklama ve BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın buna kapalı olmadıklarını söylemesi CHP ve MHP’den sert tepki gördü.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 12'nci İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesine katılmak için Mısır'a gitti.
AK Parti'nin Meclis Başkanlığı'na sunduğu değişiklik önerisi ile, Danıştay Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kapatılıp "Temyiz Mahkemesi" kurulacağı öğrenildi. 
Avrupa Parlamentosu genel kurulunda "Kürt sorununa barışçıl çözüm için diyalog" konulu oturum düzenlendi.
TBMM Genel Kurulu'nda Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Yasa Tasarısı, kabul edilerek yasalaştı.
İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Enver Ören hayatını kaybetti. 
Üç Avrupa ülkesi, İspanya Fransa ve Almanya'da terör örgütü PKK'nın finans kaynaklarına yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonlarda 15 PKK'lının gözaltına aldığı açıklandı.
Milli Eğitim Bakanlığı, ilk ve ortaöğretim müfredatını değiştirdi. Önümüzdeki yıl uygulanacak müfredat sadeleştirildi. Öğrenciler, temel matematik, fen bilimleri eğitimini teorinin yanında animasyonlarla öğrenecekler.
Ünlü tiyatrocu ve dizi oyuncusu Tekin Akmansoy, tedavi gördüğü hastanede hayatını yitirdi. 
Dünyanın 160 ülkesinde düzenlenen "Bir Milyar Ayaklanıyor" kampanyası dâhilinde Türkiye'nin 4 bir yanında kadınlar aynı anda dans ederek kadına şiddeti protesto etti. Etkinliğe kadın vekiller de Meclis'te katıldı.
Ergenekon davasının görüldüğü Özel Yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP Milletvekili Mustafa Balbay ile Prof. Dr. Mehmet Haberal ve MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 67 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında, 4 emekli generalden sonra 4 eski komutan da gözaltına alındı. Ayrıca, ifadesi alınan 6 emekli asker tutuklama talebiyle mahkemeye gönderildi.
Astronomlarca 2012 DA14 olarak adlandırılan, olimpik yüzme havuzu büyüklüğündeki asteroit, Dünya'yı teğet geçti.
Birçok tiyatro oyunu ve diziye can veren usta tiyatro oyuncusu Osman Gidişoğlu, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.
Türkiye'nin ilk yerli araştırma gemisi olan TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi, denize indirildi. 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel ile bir araya geldi.