Karaman Tabip Odası Başkanı Op.Dr. Ergül Mavi açıklamasında;'' Hekimlik insanlık tarihi kadar eski, onurlu ve itibarlı bir meslektir. Hekim diline, dinine, ırkına, cinsiyetine bakmaksızın şifaya muhtaç her insanın yardımına koşmaktadır.

Hekimin toplumdaki itibarı yakın zamana kadar en üst seviyelerde seyrederken gerek popülist sosyal politikalar, gerek hekim hatalarının basın yoluyla servis edilmesi, gerekse sağlık sisteminden kaynaklanan nedenlerle hastanın mağdur olması durumlarında sadece hekimin hedef tahtasına konması gibi nedenlerle hekimin itibarı oldukça sarsılmış, bunun sonucu olarak hekime uygulanan şiddet olayları da artmıştır.

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile hastanelerin fiziki şartlarında iyileşme (yatak sayısı, donanım, teçhizat vs) sağlandığı gibi hastaların istedikleri hastaneye giderek muayene ve tedavi olabilmeleri sağlanmıştır. Ancak kişilerin hastaneye yıllık başvuru, yapılan tetkik ve tüketilen ilaç miktarları kat kat artmış, bu da hastaların gereksiz yapılan tetkik ve tedavinin yan etkilerine maruz kalmaları tehlikesini doğurmaktadır.

En azından devlet hastanelerinde ücretsiz olması gereken sağlık hizmeti neredeyse tüm kamu ve özel sağlık kuruluşlarında paralı hale getirilmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumunun özel hastanelere birim işlem başına ödediği ücret sağlıkta dönüşüm programının başlamasından bu yana neredeyse hiç artmamış, bunun yerine özel hastanelerin vatandaştan aldığı katılım payı %30'dan %200'e çıkarılarak mali yük gene vatandaşa yüklenmiştir.

Hastanedeki hasta kuyrukları bitirilmiş, kuyrukların yerini numaratörler almıştır. Ancak hekimin baktığı hasta sayısı gene günlük 80-110 arasında kalmış ve hasta başına ayrılan muayene süresi artmamıştır. Bu hasta yükü hekime daha çok nöbet konarak çözülmeye çalışılmaktadır.

Yetersiz ücret politikası ile üniversite ve eğitim hastanelerindeki hocalar istifa ederek özel hastanelerde çalışmak zorunda bırakılmış, bu da üniversite ve eğitim hastanelerindeki eğitimin kalitesinin düşmesine neden olmuştur.

Ayrıca hekimin aktif çalışırken aldığı ücretin sadece bir bölümü emekli maaşına yansıtılmaktadır.

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla sağlık politikalarını üretenlerin sağlık sisteminin yukarıda sayılan aksayan kısımlarının ayırdında olmalarını ve önlem almalarını talep ediyoruz,''dedi.