Karaman Hastane Güven Taksi Durağı Taksicisi Ali Ermut ve Ömer Kurt taksicilerin sorunlarını gazetemize anlattı.  Karaman’daki taksicilik hakkında 4 ana konu üzerinde duran taksiciler, taksicilerin iş sıkıntısı yaşadığını kaydetti. Karaman’da taksi kültürünün olmadığını söyleyen Ermut, “Karamanlı vatandaşlarımız taksiye binmeye korkuyor. Bu korku başlarına bir zarar gelmesinden dolayı oluşmuyor. Vatandaşlarımız taksiye bindiklerinde fahiş bir fiyatla karşılaşmaktan korkuyor. Ancak taksiler sanıldığı kadar pahalı değil. Örnek verecek olursak, Pazar alışverişi yapan bir vatandaş, Pazar malzemelerini evine götürmek için 3 tekerlekli araba sürücülerine başvuruyor. 3 tekerlekli araba sürücüleri Pazar alışverişi yapan vatandaşımızı 10 ile 15 lira arasında bir fiyatla gitmek istediği yere götürüyor. Pazar alışverişi yapan vatandaşımız herhangi bir taksiciyle gitmek istese taksiciye vereceği ücret, vatandaşın gideceği mesafeye göre değişmesiyle birlikte çoğu zaman 10 liraya yaklaşmaz. Üniversite öğrencileri de toplu bir şekildeyken şehir içerisinde gidecekleri yere taksi ile gitseler, taksiciye verecekleri parayı aralarında bölüşecekleri için hem az para ödemiş olacaklar hem de konforlu bir şekilde gitmek istedikleri yere gidebilecekler. Ama anlamadığımız bir şekilde taksicilere karşı bir ön yargı var. Bu ön yargının Karaman’da kalmasını istiyoruz” dedi.

KORSAN TAKSİCİLİK YAYILIYOR

Son 3- 4 yıldır Karaman’da korsan taksiciliğin yayıldığını dile getiren Ermut, “Daha önce ticari taksicilik yapan yani bir durağa bağlı olan taksicilerden tahminime göre 3-4 tanesi korsan taksicilik yapmaya başladı. Korsan taksicilik yapanlar devlete vergi vermiyor,  hem de bizim hakkımıza giriyor. Korsan taksiciliğin önüne geçilmesi için önlemlerin alınması gerekiyor. Vatandaşlarımıza da rica ederek korsan taksi kullanmamalarını istiyorum. Çünkü biz, yaptığımız işi yasala uygun bir şekilde yapıyoruz ve devlete vermemiz gereken vergiyi veriyor. Korsan taksicilerde böyle bir durum söz konusu olmadığı için vatandaşları gitmek istedikleri yere bize göre daha düşük bir fiyata götürüyor. Bu durum da bize ciddi zarar veriyor” şeklinde konuştu.

EN FAZLA AİDATI KARAMAN ÖDÜYOR

 Karaman’daki taksicilerin belediye ve zabıta müdürlüğüne yıllık 660 lira aidat verdiğini söyleyen Ömer Kurt, “Türkiye’de en çok aidatı Karamanlı taksiciler olarak bizler ödüyoruz. Bu aidatların düşürülmesi gerektiğine inanıyoruz. Zaten Karaman’daki taksiciler iyi iş yapamıyor. Saat 10.40 oldu ben daha siftah yapamadım. Biz bu durumdayken bir de yüksek aidat ödüyor olmamız, bizi fazlasıyla üzüyor ve mağdur duruma düşürüyor. İnşallah, ödediğimiz aidatlara bir düzenleme getirilir. Yılda iki kere 270+270 olmak üzere 540 lira belediyeye aidat veriyoruz. Zabıta müdürlüğüne ise yılda 120 lira aidat ödüyoruz.  Ödediğimiz aidat ise, yer işgaliyle ilişkilidir” ifadelerini kullandı.

DOLMUŞLAR İÇİN CEP YAPILMALI

Dolmuşların belirli indirme yerini olmadığını eğer varsa da bu yerler dışında yolcu alıp indirdiğini belirten Kurt, dolmuşların yolcu indirme ve bindirme yerlerinin sabit olduğu yerlere cep dendiğini açıkladı. Dolmuşlar için cep yerlerinin oluşturulması gerektiğini ve dolmuş şoförlerinin de cep yerlerine gere yolcu alıp yolcu bırakması gerektiğinin altını çizen Kurt, “Dolmuşçular durak haricinde yolcu alıp-indirmesi ve dolmuşun kapasitesi dışında yolcu alması hem arkasından gelen dolmuşa, hem de dolaylı yönden biz taksicilere haksızlık yapılmış oluyor. Belediyemizin bu cep konusuna bir çözüm getirmesini ve dolmuşların fazla yolcu almasının önlenmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.

ADEM DEMİREL