Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca kontrolleri yapılan taksimetrelerin muayene ve kayıt işlemleri yapılmaya başlandı.
Kontrolleri yapılan taksimetrelerin muayene ve kayıt işlemleri 30.09.2013 tarihine kadar tamamlanacak.

Konu ile ilgili açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı; ''30/11/2012 tarihli ve 28483 sayılı Resmi Gazete’de “Ölçüm ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği’nin” Taksimetreye ilişkin bölümünde değişiklik yapılmış , söz konusu yönetmelik değişikliği ile taksimetrelerin ücret hesaplama yöntemi ile ücret tarifesi belirlemeye yetkili kurum/kuruluşlar tarafından belirlenecek taksi tarife değerlerinin neler olması gerektiğine dair hükümlere yer verilmiştir.

Bu çerçevede, ülkemizde uygulama birliğinin sağlanması, denetimlerin daha etkin yürütülmesi ve oluşabilecek tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla açılış ücreti, zaman ve mesafe ücreti ile birim zaman ve birim mesafe değerleri, yönetmelik gereği 30.09.2013 tarihine kadar standart hale getirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüz tarafından taksimetre muayenelerinde ilgili yönetmelik gereği yapılan ölçümler sonrasında damgalama işlemleri yapılmış “Taksimetre Muayene ve Sicil Kartı” düzenlenerek ilgiliye teslim edilmiş bu kart verilerinin tamamı Bakanlığımız bilgi sistemi veri tabanında bulunan Taksimetre uygulama modülüne 2012 yılında  işlenerek tüm taksi ve taksimetreler kayıt altına alınmıştır.

Ücret tarifesi 19.07.2013 tarihinde Belediye encümen karar ile yeniden belirlenen taksimetreler, Bakanlığımız tarafından yetkilendirilen servisler tarafından yeni yönetmeliğe göre ayarlanmakta olup ilk, periyodik ve ani muayeneleri İl Müdürlüğümüzce yapılmaktadır. Yönetmelik kapsamında kontrolleri yapılan taksimetreler damga yılı (13) baz alınarak, ayarlarına müdahale edilebilecek tüm noktalarına, muayene işlemleri tamamlandıktan sonra geri dönüşümsüz olarak bir kez kullanılabilen, çıkartıldığında tahrip olan ve üzerinde bu yönetmelik hükümlerinin gerektirdiği bilgileri taşıyan mühürleme sistemi ile damgalanmaktadır.

3516 sayılı ölçüler ve ayar kanunu kapsamındaki ölçü aletlerinin kontrolünden sorumlu olan bakanlığımız,  taksimetre konusunda da  denetimlerini aralıksız yapmakta, tüketicilerimizin ödedikleri paranın karşılığını almaları ve haksızlığa uğramamaları bakımından denetimlerini  kesintisiz ve etkin bir şekilde devam ettirmektedir.'' dedi