“Taşınmazlara yönelik politikaları belirleyen ve yöneten lider kurum olma hedefi ile ülkemiz taşınmazlarına ilişkin çağın gerektirdiği şekilde mülkiyet ve buna esas teşkil eden kayıt ve paftalarının güncel tutulması ve her daim hizmete hazır bulundurulması ilkesini misyon edinerek ülkemizi müessir medeniyetler seviyesine çıkarma hedefine doğru yürümekteyiz.
Misyonumuz taşınmazlara ilişkin mülkiyet bilgilerini devlet güvencesi altında muhafaza etmek, güncellemek ve hizmete sunmaktır.
Ülkemizde ilk Tapu Teşkilatı 21 Mayıs 1847 tarihinde Defterhane-i Amire Kalemi adıyla kurulmuş ve Cumhuriyete kadar çeşitli isimler altında görevini sürdürmüştür.            Tesis edilen ilk kayıtlar tamamen mülkiyete ve tapu işlemlerine yönelik olmuş ve bu dönemlerde hiçbir harita çalışması, kadastro tesisi ve güncelleştirilmesi konusunda da bir çalışma yapılmamıştır.
Cumhuriyetin kurulmasından sonra bağımsız bir Tapu teşkilatının oluşturulması konusu; özel bir dal olması, bu hususta özel bir deneyim gerektirmesi ve kapsamının genişliği sebepleriyle önem kazanmıştır.Bunun üzerine 1924 yılında Tapu Umum Müdürlüğü Teşkilatı kurulmuştur. Bu teşkilat bünyesine 1925 yılında 658 sayılı Kanunla kadastro birimi ilave edilmiştir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bugünkü yapısı ve hedefleri 29 Mayıs 1936 tarih ve 2997 sayılı Kanunla belirlenmiş olup Teşkilat, Maliye Bakanlığına bağlanmıştır. Daha sonra, 7 Temmuz 1939 tarihinde Adalet Bakanlığına bağlanmış ve nihayet taşıdığı önem ve bağımsızlığı göz önüne alınarak 10 Ağustos 1951 tarihinde Başbakanlığa bağlanmıştır.
22 Kasım 2002 Tarihinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bağlanmıştır. 08 Temmuz 2011 tarihinde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanmış ve halen aynı bakanlığa bağlı olarak çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
Karaman Kadastro Müdürlüğü olarak; Müdürlüğümüz yetki alanları içerisindeki tüm birimlerinde Kadastro çalışmaları tamamlanmış olup bunun yanında Yenileme (22/a) çalışmaları ile birlikte Sayılaştırma çalışmaları devam etmektedir. Müdürlüğümüzce Aplikasyon ve Cins Değişikliği gibi talebe bağlı işlemlerde yerine getirilmektedir.Ayrıca arazi ölçüm işlemlerini hızlandırmak için TUSAGA (Cors Tr) sistemine geçilmiştir. Tapu ve Kadastro Teşkilatı gelişen teknolojilere paralel kendisini sürekli olarak yenilemekte ve güncellemektedir. E-devlet projesinin en önemli unsurlarından olan kısa adı TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) bilgisayar ortamında hizmet vermeye başlayarak, tapu işlemlerinin elektronik ortamda hızlı, güvenilir ve güncel olarak yapılabilmesine imkan sağlamıştır. Bu program sayesinde, mükerrerliklerin önüne geçilmiş ve ülkemiz gayrimenkullerinin envanterlerinin çıkarıldığı bilgi bankası oluşturulmuştur.Müdürlüğümüze gelen iş ve işlemlerin büyük bir bölümü aynı gün içerisinde tamamlanmakta olup, yüzde yüz vatandaş memnuniyeti hedeflenmektedir. Ayrıca vatandaşlarımızın işlemlerine yönelik hizmet standartlarımız gereği Müdürlüğümüzce yerine getirilen  işlemler bölge müdürlüğümüz performans takip birimince denetlenip, değerlendirilmektedir.
Teşkilatımız, insanlara bireysel bir hak olarak tanınmış olan ‘Mülkiyet Hakkı’na yönelik taleplerin 166 yıldır aksatılmadan yerine getirilmesinin onur ve gururunu yaşamaktadır.Bu çerçevede ahrete intikal etmiş meslektaşlarımızı rahmetle anıyor tüm çalışanlarımıza çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar diliyorum.”dedi.