Özellikle sulak alanların toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla 2009 yılından itibaren Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) Projesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıncaca uygulanıyor.
Ayrancı İlçesi Ambar köyündeki ÇATAK Projesi kapsamındaki uygulamaların yerinde incelenmesi ve proje dahilinde desteklenen otomatik tamburlu sulama   sistemlerinin tesliminde  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Öztiryaki yaptığı açıklamasında;
“ÇATAK Projesinde Bakanlığımız üreticilerimizin desteklenmesini 3 kategoride yapmaktadır. 1. Kategori:Tek yıllık bitkilerin üretildiği alanlarda minimum toprak işlemeli tarımın yapılmasıdır. 2.kategori:Toprak ve su yapısının korunması ve erozyonun önlenmesi amacıyla; setleme, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama,drenaj, jips uygulaması, malçlama, ahır veya çiftlik gübresi, yeşil gübreleme uygulaması, aşırı otlatmanın engellenmesi, çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç baklagiller ile alanı kaplama gibi tedbirlerden en az ikisinin birlikte yapılması, veya bu tedbirlerden en az biriyle birlikte    arazinin boş bırakılması uygulamasıdır. 3.kategori: a)Su kullanımını asgariye indirecek uygun basınçlı sulama sistemlerinden birinin kullanılması, b)Çevreye duyarlı bir şekilde kontrollü ilaç ve gübre kullanımı, c)Organik tarım veya iyi tarım uygulamalarından en az ikisinin birlikte yapılmasıdır. ÇATAK Projesi 2012 Yılı Destekleme miktarları  dekar başına 1.Kategori:30 TL, 2. Kategori:60 TL, 3.Kategori: 135 TL dir.
2010 yılında 15.000 da. Alan programlanarak Ayrancı İlçesi  Ambar, Kavuklar, Böğecik, Kale köyleri ile  Merkez İlçe Akçaşehir kasabasında uygulanmış olup, toplam 1.932.682 TL.  destek verilmiştir. 2011 yılında ise 17.000 da. Alanda  Ayrancı İlçesi Ambar, Böğecik, Kavuklar, Kale ve Karaağaç köyleri ile İlimiz Merkez İlçe Akçaşehir kasabasında uygulanmıştır. İlimizde  2011 yılında Çatak projesi kapsamında toplam 2.281.585  TL. destekleme ödemesi yapılmıştır.
2012 yılında  Merkez  Akçaşehir ve Ayrancı  İlçesi Ambar, Böğecik, Kavuklar, Kale, Karaağaç köylerine Ayrancı İlçemizin Hüyükburun, Ağızboğaz, Saray köyleri de ilave omuş ve 221 çiftçimize  22.000 da. alanda 2.ve 3. kategori  uygulamalarına karşılık  toplam 2.909.006  TL. destekleme ödenmesi için Bakanlığımıza bildirilmiştir. Yine ÇATAK Projesi kapsamında su kullanımını asgariye indirecek uygun basınçlı sulama sistemlerinin desteklenmesi,  taban suyunu korumak, salma sulamayla toprak yapısının bozulmasını engellemek, Akgöl havzasındaki çevresel amaçlı tarım arazilerinin korunması amacıyla Makine Ekipman Desteklemeleri verilmektedir. Bu kapsamda 2011 yılında Ayrancı İlçesinde  6 adet çiftçimiz ile hibe sözleşmeleri imzalanarak, 6 adet otomatik tamburlu sulama sistemi teslim edilmiş ve toplam 274.850 TL lik toplam fatura bedelinden (KDV.hariç % 70’i olan) 192.395 TL hibe olarak ödenmiştir.     2012 yılında da Ayrancı İlçemizde  12 adet çiftçimiz ile hibe sözleşmeleri imzalanarak, 12 adet otomatik tamburlu sulama sistemi teslim edilmiş ve toplam 654,900 TL lik toplam fatura bedelinden (KDV.hariç % 70’i olan) 420.000 TL. hibe olarak ödenmesi için Bakanlığımıza bildirilmiştir” dedi.