Hayatın her alanında doğumdan ölünceye kadar yaşadığımız sürece hepimiz günlük hayatta her türlü alışverişte market, pazar, eczane, sarraf gibi bir çok ticari alanda tartı aletlerini kullanmaktayız. Hayatımızın her alanında kullandığımız bu tartı aletlerinin doğru çalışması ve insanların bu ölçümlere güvenmesi gerekmektedir.

Piyasada kullanılan tartı aletlerinin güvenli bir şekilde çalışmasının temini için 3516 sayılı ölçüler ve ayar kanunu, ölçü ve ölçü aletleri muayene yönetmeliği ve tartı aletleri muayene yönetmeliği kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı merkez ve il teşkilatı tarafından piyasa gözetim denetim işlemleri, damgalama işlemleri ve yetkili muayene servisi belgelendirmesi yaparak tartı aletlerinin doğru çalışmasını ve halkın güvenle alış veriş yapmasını sağlamaktadır.

Tartı aleti kullanıcıları öncelikle kullandıkları tartı aletinin, ticarette kullanılabilir yasal tartı aleti olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Yasal tartı aleti; ilgili teknik düzenlemesine uygun olarak tip onayı almış muayene işlemleri yapılmış, üzerinde gerekli etiketi mevcut , damgamla işlemleri yapılmış olmalıdır. Etiketi üzerinde CE işareti, Onaylanmış kuruluş numarası, Yeşil M işareti, Doğruluk sınıfı (I,II,III veya IV) olmak zorundadır. Tartı aletinin piyasaya arzından sonraki muayene işlemlerinin yaptırılmasından kullanıcılar sorumludur.

Yasal Tartı Aletinin Etiketinde bulunması gereken işaretler 

Adli cezalar : Yukarıda anlatıldığı şeklide tip onayı olmayan (etiket bilgileri eksik olan) tartı aletini ticarette kullanan kişilere 3516 sayılı kanunun 16. Maddesi gereği ;

Uluslararası birimler sistemine göre yapılmamış olan veya bu sisteme göre imal edilmiş olmakla beraber nitelikleri bakımından bu Kanun hükümlerine uygun bulunmayan ölçü ve ölçü aletlerini ticaret maksadıyla imal eden, ithal eden, satan, satışa arz eden, satın alan, bulunduran veya bu özelliğini bilerek nakleden kişi, bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Damgalanmamış ölçü ve ölçü aletlerini satan, satışa arz eden veya ticari ilişkide kullanan kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Ayarının doğru olmadığını bildiği aletle ölçü yapan ve bu suretle haksız menfaat temin eden kişi, Türk Ceza Kanununun dolandırıcılık suçuna ilişkin hükümlerine göre cezalandırılır.

İdari Cezalar: Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletini kullanan kişiye, 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunun 15-c maddesi gereğince her bir ölçü aleti için 1.521.-TL İdari Para Cezası kesilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.

Ayarı doğru olmayan ölçü aletlerini kullanan kişiye 151 Türk Lirası idarî para cezası verilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.

Ticarette tartı aleti kullanan esnaflarımızın kullandıkları tartı aletlerinin yasal olup olmadığını kontrol etmeleri, alışveriş yapan müşterilerin de satın aldıkları ürünün yasal olan tartı aletinden tartıldığını bilerek bilinçli olmaları gerekmektedir.

Konu ile ilgili olan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığına, Eczacılar Odasına ve Kuyumcular Derneği Başkanlığına konu ile ilgili açıklama yazıları yazılmış üyelerini bu konuda bilgilendirmeleri istenmiştir.

Karaman Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü olarak Piyasa Gözetim Denetim İşlemlerini daha sık gerçekleştirecek ve halkımızın bu konuda bilinçlenmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır. Halkımıza saygıyla duyurulur.