2011 yılında İstanbul Haydarpaşa Garı’ndan, geçtiğimiz yıl ise Ankara’dan hareket eden Türkçe Treni bu yıl İzmir Basmane Tren Garı’ndan kalkarak Dil Bayramı’nı tüm Türkiye’ye duyuracak.

  Türkiye gündeminde geniş yer bulan Türkçe Treni 09 Mayıs Perşembe günü saat 09.00’da Basmane Tren Garı’nda düzenlenecek basın toplantısı ile başlayacak. 

   Etkinlik çerçevesinde Türkçe Treni, geniş bir katılımla saat 10.30’da tören eşliğinde İzmir’den uğurlanacak. Daha sonra sırasıyla Afyon ve Konya illerine uğrayacak olan Türkçe Treni, buralarda Türk Dil Bayramı ile ilgili etkinlikler düzenleyecek.

   Türkçe Treni 10 Mayıs Cuma akşamı saat 20.00’de Karaman’da görkemli bir törenle karşılanacak. Karşılamanın ardından trende bulunan heyet ve treni Karaman’dan karşılayan ekip Kent Meydanı’na kadar fener alayı eşliğinde yürüyecek. Günün son programı ise Kent Meydanı’nda saat 21.30’da gerçekleşecek olan Karaman Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Konseri ile son bulacak.

   Etkinlikler kapsamında her yıl düzenlenen Gençliğin Türkçe Kurultayı, 11 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşecek. Kurultaya, TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek katılacak. TBMM Başkanı Cemil Çiçek kurultayın ardından saat: 11.30’da belediye tarafından düzenlenen Hatuniye Medresesi’ndeki Piri Reis Harita Sergisi’nin açılışına katılacak.

    Gençliğin Türkçe Kurultayı’nın ardından 11 Mayıs Cumartesi günü akşam saat: 20.30’da Kent Meydanı’nda Tacikistan, Kırgızistan, Başkurdistan ve Dağıstan’dan gelen 100 kişilik ekip halk dansları gösterileriyle Karamanlılara unutulmaz bir gece yaşatacak.

    Program 12 Mayıs Pazar günü 11.30’da Yunus Emre Camisi Avlusu’nda Yunus Emre Hoşgörü Sofrası’nın kurulmasıyla devam edecek. Tüm Karamanlıların davet edildiği hoşgörü sofrasında Yunus Emre lokması dökülecek. Pazar günkü program saat: 21.00’da Kemal Kaynaş Stadyumu’nda Mehmet Seske ve Meliha Güneş’in katılacağı Halk Konseri ile sona erecek.

    Etkinliklerin son gününde ise, akşam saat: 20.00’da Piri Reis Kültür Merkezi’nde Devlet Tiyatrolar Sanatçıları tarafından Yunus Emre Şiirleri Dinletisi gerçekleşecek. Yine Piri Reis Kültür Merkezi’nde saat: 21.15’de ise Devlet Opera Balesi “Seslerle Anadolu” gösterisi sahne alacak.