Ülkemizde meydana gelen ekonomik ve sosyal gelişmelere bağlı olarak, motorlu araç sayılarında büyük artışlar olmuştur. Bunun sonucunda, büyük illerimiz başta olmak üzere bütün kentlerimizde, ikinci el oto alım satımı yaygınlaşmıştır. İnsanların ikametine ayrılan binaların giriş katları, ikinci el oto alım satımı yapan işyeri sahipleri tarafından kiralanmaktadır. Satışa sunulan araçlar, apartman girişlerinde, yol kenarlarında, kaldırımlarda ve zaman zaman da yol ve caddelerde sergilenmektedir.
Birçoğu LPG`li olan bu araçlar, özellikle geceleri apartmanların giriş katlarındaki dükkânlarda bırakılmak suretiyle, bina sakinleri bakımından risk oluşmasına sebep olunmakta, binada ve çevrede bulunan halkın can ve mal güvenliğini tehdit etmekte, insanların kaldırımlarda rahatça yürümelerini ve trafiği sağlıklı akışını da etkilemektedir.

Kentlerin sağlıklı ve daha kolay yaşanılabilir hale getirilmesi, hizmetlere ulaşımın kolaylaştırılması ve kalitesinin artırılması bakımından, ortak özellikler taşıyan işyerlerinin, ihtisas dallarına göre kentlerin belli yerlerinde toplanması büyük önem taşımaktadır. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 5393 sayılı Belediye Kanunu işyerlerinin belli alanlarda toplanması bakımından, bu tür düzenlemelerin yapılmasını belediyelere zorunlu görev olarak vermektedir.

Bu kapsamda Karaman – Konya yolu 4507 Ada No’lu parselde yapımı biten 48 adet işyeri, İkinci El Oto Galerileri Kooperatifi tarafından tamamlanarak hizmete girmiştir.

İlimiz Valisi Murat Koca yapımı tamamlanan ve yeni yerine taşınan ikinci el oto galericilerini yerinde ziyaret ederek incelemelerde bulundu. İkinci El Oto Galerileri Kooperatifi Başkanı Şevket Beydili ve Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından karşılanan Vali Koca taşınan 7 oto galerici esnafını tek tek dolaşarak ziyaret etti.

Vali Koca, Faaliyete geçen oto galerileri sitesinin şehrimizdeki görüntü kirliliğini kaldırmada önemli ölçüde katkı sağlayacağını bununla birlikte vatandaşların kullanımına ayrılan kaldırımların, ikinci el oto galerilerinde satışa sunulan araçlar yoluyla işgalin önleneceğini ifade ederek, oto galerilerinin şehrin dışında olmasının medeniyetin ve gelişmişliğin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Vali Koca daha sonra ikinci El Oto Galerileri Kooperatifi Başkanı Şevket Beydili, Yönetim Kurulu Üyeleri ve oto galerileri esnafıyla da bir süre sohbet ederek, işyerlerine ilişkin bilgiler aldı ve sorunlarını dinledi.