Vali Koca yayınladığı mesajında; “ Birleşmiş Milletler Teşkilatınca 10 Aralık 1948 tarihinde kabul edilen ve insan haklarının Anayasası sayılan “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi” ile tüm dünyada insan hakları güvence altına alınmış ve insan haklarının ihlâllerine yönelik olarak uluslararası sistemler devreye konulmuştur.
Ülkemiz tarafından da 6 Nisan 1949’da onaylanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, tüm insanların hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, hür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmalarını garanti altına almıştır. İnsan hakları, bütün insanlığın ortak değeri, bütün uygar ülkelerin ortak paydasıdır. İnsanlar arasında hiçbir zaman ayrım gözetmeksizin onlara hür, eşit bireyler olarak, insan onuruyla bağdaşan tarzda muamele etmek, insan hakları kavramının özünü ifade etmektedir.
Biz insanın kâinattaki en şerefli varlık olduğuna inanan bir medeniyetin mensubuyuz ve insanın sınırları aşan, sınırların ötesinde bir varlık olduğuna inanıyoruz. Nitekim Peygamber Efendimiz (sav) Veda Hutbesinde; “Kimin üzerinde din kardeşinin ırzı, namusu veya malıyla ilgili bir hak varsa altın ve gümüşün geçmediği hesap günü gelmeden helalleşsin. Aksi takdirde yaptığı haksızlık ölçüsünde iyi amellerinden alınıp hak sahibine verilir. İyiliği yoksa hak sahibinin günahından alınıp haksızlık eden kimseye yüklenir” buyurmaktadır.
O halde, hal ve hareketlerimizi gözden geçirelim. İnsana yaraşır bir şekilde yaşamın sürdürülmesi, toplumsal huzur ve esenliğin sağlanabilmesi; insan haklarına saygılı olmak, hak ve hürriyetlerin kullanılmasında karşılıklı saygı ve hoşgörüyü göstermekle mümkün olacaktır.
Bugün insan hakları, devletlerin ya da toplumların bir iç meselesi olmaktan çıkmıştır. Bu hakların daha iyi seviyelere ulaşması için demokrasinin gelişmesi ve yaygınlaşması insanlığın en önemli hedefleri arasında olmalıdır.
Bu düşüncelerle tüm insanlığın 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nü kutluyor, dünyada yaşanan tüm sıkıntıların sona ermesini; adalet, eşitlik, özgürlük temelinde mutlu bir gelecek diliyorum” dedi.