Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yenilmez, tecrübesiz kasapların kaliteli bıçak yerine Uzak Doğu ve menşei belirsiz kalitesi düşük bıçaklarla kurban kesmeye çalıştığını belirterek, “Bilinçsiz hayvan kesimine dikkat edelim” dedi.

Başkan Ahmet Yenilmez gazetemize yaptığı açıklamada, tecrübesiz kasapların Uzak Doğu ve menşei belirsiz kalitesi düşük bıçaklarla kurban kesmeye çalışmalarının hem hayvana eziyet verdiğini hem de kasaplar için tehlike oluşturduğunu belirterek, “Ayrıca kalitesiz bıçaklar ile tecrübesiz kasapların kestiği kurbanlarda deriler kullanılmaz hale geliyor. En önemlisi zamanında gerektiği gibi yeterince hayvanlara tuz verilmediği için deri etten kolay ayrılmıyor. Kesim ve yüzüm sırasında deride meydana gelen bıçak yaraları, yeterli tuzlanma yapılmadığı için derilerde bakteri oluşturuyor. Bu da derilerin israf edilmesinde en önemli unsur. Bu hatalardan dolayı kurban derilerinin en az yüzde 20’si kullanılamaz hale geliyor. Bu basit hatalardan dolayı her yıl yaklaşık olarak 20 milyon lira değerinde deri ziyan olmaktadır. Birde kesilen kurbanların yarısından fazlası çöplüklere atılan bağırsakları da ilave edersek, her yıl önemli miktarda milli servet israf edilmekte" dedi.

“2 MİLYON KÜÇÜKBAŞ, 600 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN KESİLİYOR”

Geçen yıl Kurban Bayramı'nda 850 bin civarında büyükbaş, 2 milyon 200 bin civarında da küçükbaş hayvan kesimi yapıldığını hatırlatan Yenilmez, “Bu kesimler sırasında deri ve bağırsakların çoğunluğu bilgisizlik, tecrübesizlik ve kalitesiz malzeme kullanılması nedeniyle israf edildiği için hiçbir işe yaramaz hale geliyor. Kurban derilerinin en önemli ve yaygın kullanılma alanı tabakhanelerdir. Yerli kesimlerinin azlığı nedeniyle ihtiyaca cevap vermiyor. Bundan dolayı deri işletmeleri ihtiyaç duyulan ham derinin büyük bölümünü ithal etmek zorunda” ifadesini kullandı.

 “DERİ ÜZERİNDE ET PARÇALAMAYIN”

Acemi kasapların deri üzerinde et parçaladıklarına da dikkat çeken Yenilmez, şunları kaydetti:

“Usta kasap en iyi malzemeyi kullanarak deriyi tulum halinde kesiksiz olarak çıkarır. Hatasız yüzülen deri içine yeteri kadar tuz serilmesi deriyi korur. Önemsemeyerek çöpe attığımız bağırsakları temizleyip, tuzlayarak plastik bir torbaya koyarak ekonomiye kazandırabilirsiniz. Bu tür ekonomik zararların her yıl tekrar etmemesi için belediyelerimizin kurban kesimleri için ayırdığı alanlarda derilerin makine ile yüzülmesi için çalışmalar yapması faydalı olacaktır. Belediyelerin bu hizmetleri en iyi şekilde yerine getirmesi için kurban derilerini toplayan kurum ve kuruluşlar da katkı vermelidir."