2012-2013 eğitim öğretim yılı için ülkemiz genelindeki tüm resmî ilkokulların birinci sınıflarına öğrenci kayıtları; çocukların ulusal adres veri tabanındaki adres ve nüfus bilgileri esas alınarak il/ilçe öğrenci yerleştirme komisyonlarının belirlediği kayıt alanları doğrultusunda e-kayıt sistemi ile yapılmıştır.
  
Mecburi ilköğretim çağına giren 66 aylık çocuklar ile 60-66 aylık arası çocuklardan toplam 2.313.888 çocuğumuz ikametlerine en yakın ilkokula yerleştirilmiştir. Velilerimiz Bakanlığımızın http://www.meb.gov.tr internet adresinde yer alan Veli Bilgilendirme Sistemindençocuklarının T.C. kimlik numaralarını yazarak, yerleştirildiği okulu ve okulun iletişim bilgilerini öğrenebileceklerdir. Bu yerleştirme aynı zamanda 66 ay ve üzeri çocuklar için kesin kayıt anlamına gelecektir. Velilerimizin ek herhangi bir evrak temin etmeden, kayıt, katkı parası adı altında zorunlu bir bağış yapmadan okullarımız açıldığında çocuğunu okula götürmesi yeterli olacaktır. Okula yerleştirilen öğrenci listeleri, okul yönetimleri tarafından velilerin rahatça görebilecekleri okuldaki uygun yerlere asılacak, okulların web sayfalarında yayınlanacak veya telefonla soran velilere bilgi verilecektir.

 

Doğum tarihleri 2007 Nisan-Eylül aylarında bulunan çocuklar da ikametlerine uygun ilkokullara geçici olarak yerleştirilmişlerdir. Bu yaş grubundaki çocuğunu birinci sınıfa göndermek isteyen velilerimizin okula yazılı istekte bulunmaları okula kesin kayıtları için yeterli olacaktır.

 

Yaşça kayıt hakkını elde eden, ancak bedenen veya zihnen yeterince gelişmemiş olup okula uyum sağlayamayan 66 ay ve üzeri çocuklar da kasım ayı sonuna kadar sağlık kurumlarından verilen bedenen veya zihnen gelişmemiş tıbbi tanılı rapor üzerine okul öncesi eğitime yönlendirilebilecek veya kayıtları bir yıl ertelenebilecektir.

 

Özel Eğitime ihtiyacı olan bireyler ile şehit ve muharip gazi çocuklarının istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri (şehit veya gazilik belgesi, rehberlik araştırma merkezinden alınacak rapor) halinde nakilleri, 2012-2013 eğitim öğretim yılı başında istedikleri okullara yapılabilecektir. Bunlar dışındaki hiçbir kişiye veya gruba ayrıcalık tanınmamaktadır.

 

Yerleştirmeden sonra görev yeri değişen kamu görevlileri ile ikameti değişen vatandaşlarımızın çocuklarının birinci sınıfa kaydı, yeni adresiyle uyumlu okula sistem tarafından yapılacaktır. Ancak eski okula kesin kayıt yapılan çocukların adresi değiştikten sonraki yeni adresine uyumlu okula nakli, e-okulda nakiller açıldığında yapılacaktır. Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak adresi ve okulu değişen öğrencilerin tespiti halinde adreslerine uygun okullara kayıtları ve nakillerinin yapılması sağlanacaktır.

Yurt dışından gelen, ikametgâhı belirlenip nüfus cüzdanı yeni düzenlenen çocuklarımızın kayıtlarının hiçbir okula çıkmaması durumunda, velilerimiz öncelikle ilçe nüfus müdürlüğüne giderek adres kontrolü yaptıracak, ardından ilçe milli eğitim müdürlüğüne giderek yetkilileri bilgilendirecektir. İlgililer ise ilçe adres havuzundaki adresleri ilgili okullarla ilişkilendirecektir.

 

Resmî ilkokul ve ortaokullara ara sınıflardan öğrenci nakilleri Ağustos ayı içerisinde açılacak olup, özel okullara, konservatuarlara ve imam hatip ortaokullarına kayıt ve nakillerde adres kontrolü yapılmadığından e-okul işlemleri açıldığında okul yöneticileri tarafından süresi içinde kayıt ve nakiller yapılabilecektir.

 

e-Kayıt işlemlerine ilişkin sıkça sorulan sorular ve cevaplarına Bakanlığımızın www.meb.gov.tr internet adresindeki Veli Bilgilendirme Sistemi bölümünden ulaşılabilecektir.