Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan 689 ve 690 sayılı KHK'ler ile bazı personeller kamu kurumlarından ihraç edildi, daha önce ihraç edilen personellerden bazıları görevlerine iade edildi, bazı kurum ve kuruluşlar kapatıldı, daha önce kapatılan kurum ve kuruluşlardan bazıları tekrar açıldı ve çeşitli yasal düzenlemeler yapıldı.

3 BİN 974 KİŞİ KAMU GÖREVİNDEN ÇIKARILDI
689 Sayılı KHK ile aralarında asker, akademik personelin de bulunduğu toplam 3 bin 974 kişi kamu görevinden çıkarılırken, 731 kişi görevine iade edildi.

18 VAKIF, 14 DERNEK VE 13 SAĞLIK KURULUŞU KAPATILDI
689 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan 18 vakıf, 14 dernek ve 13 sağlık kuruluşu kapatıldı. Bu kapsamda 1 yerel gazete ve 1 dergi de kapatıldı.

Daha önce yayımlanan KHK'lar ile kapatılan, Emek Camii Hizmet ve Yaşatma Derneği, Ankara Girişimci Kadınlar Derneği, Nasreddin Hoca Eğitim Kültür ve Araştırma ve Tanıtım Derneği, Gönüllü Eğitimciler Dernekler Federasyonu, Tarsus Psikoloji Derneği'nin yeniden açılmasına izin verildi.

59 KİŞİNİN ÖĞRENCİLİKLE İLİŞİĞİ KESİLDİ
689 Sayılı KHK ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan ve yurt dışında burslu öğrenim gören 59 kişinin öğrencilikle ilişiği kesildi.

ARKADAŞ BULMA PROGRAMLARINA YER VERİLEMEYECEK
"Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunu"nda yapılan düzenlemeyle radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, "0800" gibi telefon hatlarıyla arkadaş bulma ile kişilerin tanıştırıldığı veya buluşturulduğu türden programlara yer verileyemeyecek.

Takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dahil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına veya reklamına izin verilmeyecek, sohbet, arkadaşlık hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımı yapılamayacak.

Katma değerli elektronik haberleşme hizmet numaraları, yerel aranır numaralar, benzeri özel içerikli hizmetlere ilişkin numaralar ile özel ücrete tabi diğer sabit ve mobil numaralar kullanılarak, izleyici ve dinleyicileri yanıltıcı veya haksız kazanca neden olacak yarışma, çekiliş, lotarya ve benzeri adlar altında ödül ve ikramiye taahhüt edilemeyecek ve bu yöntemle ürün tanıtımı, satışı ve pazarlaması yapılamayacak.

GÜVENLİK KORUCULARININ SİGORTA PRİMLERİ, VALİLİKLERCE ÖDENECEK
Güvenlik korucularının ilgili primlerinin sigortalı ve işveren hissesinin tamamının valiliklerce ödenmesi hüküm altına alındı. Bununla birlikte sigortalılarla güvenlik korucuları arasında eşitliğin sağlanması amaçlandı.

MAHALLE BEKÇİLİĞİ İÇİN İLAVE 7 BİN KADRO
Çarşı ve mahalle bekçiliği için ilave 7 bin kadro ihdas edildi. Bütçe kanunları ve diğer kanunlarla Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) tanınan mali muafiyet hükümleri Jandarma Genel Komutanlığı için de geçerli olacak.