52 farklı ülkeden sivil toplum kuruluşu, eşitsizliklerle mücadele için bir araya geliyor!
Zeynep Bodur Okyay’ın başkanlığında 15-16 Eylül 2015 tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı Civil20 (C20-Sivil Toplum 20) zirvesine 52 ülkeden gelecek 400’e yakın sivil toplum temsilcisi katılacak. “Biz Diyoruz ki” sloganı ile toplumun farklı kesimlerini bir araya getirecek olan zirve, STK’ların öncelik verdiği ekonomik eşitsizliklere yönelik çözüm önerilerini masaya  yatıracak. . 

Türkiye Aralık ayında devraldığı G20 Dönem Başkanlığı’nı büyük bir başarıyla devam ettiriyor. G20’yi oluşturan önemli alt çalışma gruplarından C20, İstanbul’da düzenleyeceği zirveyle 400’e yakın sivil toplum temsilcisini Türkiye’de ağırlayacak.
Uluslararası politika önerileri oluşturan ve savunuculuk çalışmalarında bulunan sivil bir platform olan C20; Türkiye Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve 14 farklı sivil toplum kuruluşundan oluşan yürütme kurulu ile birlikte, 52 farklı ülkeden 400’ün üzerinde katılımcıya 15-16 Eylül tarihlerinde ev sahipliği yapacak. 

2013’te Rusya'nın G20 Dönem Başkanlığı resmi bir açılım grubu olarak tanınan ve hem Rusya hem de 2014 Dönem Başkanı Avustralya'da gerçekleşen C20 Zirvelerinin üçüncüsü  İstanbul’da gerçekleşecek. 

Zirvede Türkiye fark yaratacak

Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı öncelikleri arasında yer alan “kapsayıcılık” çerçevesinde G20 ülkeleri yanında düşük gelirli gelişmekte olan ülkelerden (LIDC) temsilcilerin de C20 Zirvesi’ne katılması ve G20 ülkelerinin temsilcileriyle deneyim paylaşımı sağlanması Zirvenin hedefleri arasında yer alıyor. Bu çerçevede C20, 400 kişilik zirve katılımcılarının belirlenmesinde uluslararası katılıma %40’lık bir pay ayırırken cinsiyet eşitliğine de büyük önem verdi. 
C20 Platformu’nun en önemli özelliklerinden birinin küresel boyutta ortak bir amaç için bir araya gelmesi ve gerçek bir uluslararası inisiyatifi temsil etmesi olduğunu vurgulayan C20 Türkiye Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Zirvemiz sadece katılımcı profili ile değil, programı ile de önceki C20 zirvelerinin tecrübelerinin üstüne yenilikler katarak bir farklılık yaratacaktır” dedi.
 


C20 Hakkında 
C20, 2013’te Rusya'nın G20 Dönem Başkanlığı ile beraber resmi bir katılım grubu olarak tanındı. Türkiye’nin 2015 G20 Dönem Başkanlığı ile C20’yi bu yıl Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları üstleniyor. Küresel ekonomi gündemindeki konulara ve tartışmalara ilişkin STK’ların görüş ve önerilerinin G20 ülke liderlerine aktarılması amacıyla faaliyet gösteren bir sivil toplum platformu olan C20’nin benzer yapılardan en önemli farkı, küresel boyutta örgütlenmesi ve tamamen bir sivil inisiyatifi temsil etmesidir. C20 Çalışma Grupları, ulusal ve küresel sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla G20 ülkeleri liderlerine iletilecek tavsiyeler üzerinde çalışıyor. Bu grupların oluşturduğu politika önerilerinin İstanbul’daki C20 Zirvesinde nihai haline getirilmesi ve 15-16 Kasım 2015 tarihinde düzenlenecek  G20 Liderler Zirvesi’ne iletilecek olan C20 Bildirisi’nin altyapısını oluşturması öngörülüyor. G20’nin altı ana katılım grubundan biri olan C20’nin Yürütme Kurulu Başkanlığı’nı haziran ayından bu yana İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı sıfatıyla Zeynep Bodur Okyay yapıyor. C20 üyeleri arasında; TÜSEV, İKV, Oxfam, WWF-Türkiye, KAGİDER, TEGV, Uluslararası Şeffaflık Derneği, Türkiye Avrupa Vakfı, Habitat Türkiye Kalkınma ve Yönetişim Derneği, KEDV, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve gözlemci olarak AÇEV ile TEMA Vakfı yer alıyor.