Karaman Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yayınlanan bildiride; “Tütün ürünleri tüketiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal ve tıbbi nitelikteki her türlü zarara karşı yürütülen mücadele kapsamında '' 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü '' tüm dünyada anlamlı ve önemli bir gün olarak değerlendirilmektedir. Bu yıl 9 Şubat günü sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç günü olabilir. Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerlidir. Ancak bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteği de çok değerlidir.

Sigara ve tütün dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddelerdir. Sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir. Sigara ve tütün kullanımı önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Ayrıca sigara önemli bir halk sağlığı sorunu olarak çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılıktır. Kanser, Akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Sigara kullanımı sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülmektedir.

Sigara içen bireylerin 9 Şubat 2016 tarihini '' Sağlığın İçin Hayata Yeni Bir Başlangıç Yap '' sloganı ile sigarayı bırakmaları, halkımızı ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve herkesin en temel haklarından biri olan temiz hava soluyabilmesini sağlamak için çok anlamlıdır. Halkımızın sigarayı daha kolay bırakabilmesi için tıbbi destek amacıyla Karaman Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları poliklinikleri bünyesinde sigara bırakma merkezleri oluşturulmuştur.

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı tarafından İlimize 5300 kutu sigara bırakma ilacı gönderilmiştir. Halkımızın sigarayı bırakması için Karaman Devlet Hastanesi bünyesinde göğüs hastalıkları polikliniği içerisinde yer alan sigara bırakma merkezlerinde 2015 Şubat-2016 Şubat döneminde tedavi amaçlı 2996 kişiye sigara bırakma ilacı reçete edilmiştir. Yine 1681 kişiye psikolojik destek verilmiştir.

Bu vesile ile 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününü başlangıç kabul ederek sigara içen tüm vatandaşlarımızı Karaman Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniklerine davet ediyoruz.” denildi.