KESOB BAŞKANI A. YENİLMEZ; “AHİLİK, MESLEKİ BİRLİK, BERABERLİK, DÜRÜSTLÜK, DOĞRULUK VE AHLÂK DEMEKTİR.
            Yarın kutlanacak olan “Ahilik Kültürü Haftası” nedeni ile kutlama proğramı ve Ahilik Kültürü hakkında bir açıklama yapan Karaman Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ahmet Yenilmez şöyle dedi;
“Değerli hemşerilerim, esnaf ve sanatkâr kardeşlerim,  her yıl Ülke genelinde büyük bir coşku ile kutlanan “Ahilik Kültürü Haftası” ilimizde bu yıl 18 Eylül 2012 Salı günü kutlanacaktır.
Ahilik, bir insan bilimidir. Ahi, her şeyde, her ortamda ve her çağda denge ve düzen tutturandır. Dağıtan değil, toparlayandır, yıkan değil; yapan, dünya ve ahiret dengesi tutturan Ülke ve Ülkelerin varlığına kârlılıklar, mutluluklar sağlayandır.
Bütün Esnaf ve Sanatkarlarımız Ahilikten ilham almaktadırlar. Çünkü Ahi;
ELİNİ, BELİNİ, DİLİNİ,
GÖZÜNÜ, KAPALI;
ALNINI, KALBİNİ,
KAPISINI, SOFRASINI AÇIK tutan kişidir.
Esnaf ve Sanatkârlar olarak şerefli bir maziden geliyoruz. İlham aldığımız, Ahi Evran-ı Veli, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli, hoca Ahmet Yesevi ve Mevlana’lardır. 
Biliyoruz ki, Milletin teminatı olan Esnaf ve Sanatkârlar olarak, dün ve bugün, bilhassa zor günlerin sahibi olduk. İşte AHİLİK, bu mesuliyetin, tarihi, şerefli timsalidir. Ahilik her şeyden  önce , mesleki birlik, beraberlik, dürüstlük, doğruluk ve Ahlâk demektir.
Bugün dünden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız vardır. Ekonomik şartlar ne olursa olsun sosyal ve milli bakımdan, kendini gittikçe daha geniş ölçüde kabul ettiren bu ana kaynağımızın bu gün asıl sahibi bizleriz. Bundan sonra, bu konudaki vazifemizin ifasında, üzerimize düşeni daha iyi yerine getirmeliyiz.
Bu yıl Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri içerisinde, 18 Eylül 2012 Salı günü saat 10.00’da Cumhuriyet Parkındaki Atatürk Anıtı’na Kutlama Komitesi olarak Çelenk sunarak törenlerimizi başlatacağız. 
Cumhuriyet Parkı civarında İlimizin güzide kuruluşlarından biri olan Bumas Bulgur tarafından halkımıza ve esnaflarımıza, Ahi Pilavı ikram edilecektir. 
Saat:10.15’de Yunus Emre Konferans Salonunda programa devam edilecek olup, program, protokol konuşmaları, Ahiliğin Tarihçesi isimli konuşma, Şed Kuşatma Töreni, ilin ahisine cübbe giydirilmesi, ödüller verilmesi, yılın ahilerine plaket verilmesi, Şiir ve Kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesi, Örnek esnafa plaket verilmesinin ardından Ahilik Korteji yürüyüşü ile devam edecek. Program Karaman Esnaf Odaları Birliği’nde ikram ile devam edecek ve hafta boyunca kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden esnaf ve sanatkarlarımız işyerlerinde ziyaret edileceklerdir.  Program Karamanoğlu Mehmetbey İl Halk Kütüphanesinde açılacak olan “Ahi Kitapları” sergisi ile sona erecektir. 
Tüm Karamanlı hemşerilerimi, esnaf ve sanatkarlarımızı 18 Eylül 2012 Salı günü yapılacak olan etkinliklere bekliyoruz.
        Ahilik Kültürü Haftamızda, eşsiz AHİLİK milli ve mesleki kurumumuzu bize armağan eden ve getiren büyüklerimizin ve özelliklede AHİ EVRAN-I VELİ’nin, AHİ OSMAN’ın, Ahi Şeyhi ŞEYH EDEBALİ’nin ruhlarının şad olmasını diliyor, esnaf kardeşlerimizden ve ahilik yolu erlerinden tüm yitirdiklerimizi rahmetle anıyor, bütün esnaf ve sanatkarlarımızın 25. Ahilik Kültürü Haftasını ve Bayramını teşkilatımız adına, en içten duygularla kutluyor, saygılar sunuyorum.”       


.............................

KARAMAN MİLLETVEKİLİ VE TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU BAŞKANI LÜTFİ ELVAN, AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI NEDENİYLE BİR KUTLAMA MESAJI YAYINLADI.
ELVAN MESAJINDA:

''Selçuklu Türkeri’nden Osmanlı Devletine Türk birliğinin sağlanmasında büyük hizmetler gören sosyal bir teşkilat olarak karşımıza çıkan Ahilik; kardeşlik, eli açıklık, cömertlik manâsına gelen anlamları ile Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir.  Ahilik, 13. yüzyılda Anadolu'da yaşayan Türklerin, esnaf ve sanatkârlarının birliğini, çalışma esas ve usullerini teşkil eden, sosyo-ekonomik bir Türk kurumudur. Sonraları esnaf ve sanatkârlar birliğine unvan olarak verilmiş olan Ahilik, On birinci asrın ikinci yarısından itibaren Anadolu’yu yurt edinmeye başlayan Müslüman Türklerin,  Türkistan’da ticaret ve sanayi merkezlerinde yaygın fütüvvet ilkelerini de beraberlerinde getirmesiyle büyük bir ivme kazanmıştır.  Barındırdığı ilkeler arasında bilhassa; Müslüman kardeşinin işini görmek, onun yardımında bulunmak, hata ve kusurlarını affedip, husumet ve düşmanlık beslememek, ayıp ve kusurlarını örtmek, kendisini başkasından üstün görmemek, musibete uğrayan düşman bile olsa sevinmemek, gelmektedir.
Kırşehir'de kabri bulunan Ahi Evran'ın kurduğu bu teşkilatla ilgili Ahilik geleneğinin unutulmaması için bazı şehirlerde her yıl Ahilik haftası ve kutlamaları yapılmaktadır. Geçmişte Ahilik teşkilatı, gençlerin iyi yetişmesini ve meslek kazanmasını sağlayan bir örgüt olarak karşımıza çıkmakta idi. Savaş, afet vs. gibi durumlarda da bu teşkilat üyeleri ile  halk arasında çok büyük bir dayanışma olurdu. Öteden beri yöneticiler de ahilik teşkilatını desteklemişler gelişmesini istemişlerdir. Zira bir Türk geleneği olan bu kurum ırk, din ve sınıf ayrımı yapmadan bu coğrafyada yaşayan herkese elini ve gönlünü açmıştır. Tüm bu güzellikleri yaşatma adına bugün de özünde aynı meziyetleri taşıyan esnaf ve sanatkârlarımız eli ile varlığını sürdüren söz konusu bu kültürümüzü daha da ileriye taşımalıyız. Bu vesile ile içinde bulunduğumuz Ahilik Kültürü Haftasının tüm milletimize ve özellikle de Karamanlı hemşerilerime hayırlı olmasını dilerim,''dedi.


..........................
KARAMAN MİLLETVEKİLİ MEVLÜT AKGÜN'ÜN AHİLİK HAFTASI MESAJI;
Elvan Mesajında;
''Türk Ulusunun sahip olduğu sevgi, hoşgörü ve dayanışma nitelikleriyle kurumlaşan ahilik geleneğinin toplumsal yaşamımızla bütünleştirilmesi, iş ahlaki ve çalışma disiplininin özümsenmesi açısından da etkili olmuştur. Üretilen malda standart sağlamanın, ekonomik kazancın ötesinde ahlaki yönünün olduğu düşüncesi, ahi geleneğine özgüdür ve bu anlayış üretime mükemmellik getirmiştir. Esnaf ve sanatkârlarımız, ülkemizin hemen her bölgesinde kurdukları mesleki örgütlerle günümüzde de ahilik geleneğinin olgun ilkelerini yaşatmaktadırlar. Dayanışma, sevgi ve hoşgörüye dayalı yapılanmaların ekonomik gelişmemizin yani sıra toplumsal barışımıza da önemli katkıda bulunduklarına inanıyor, bu düşüncelerle “Kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil ve
kendin muhtaç iken bile başkasına verecek kadar cömert ol" diyen Ahi Evran tarafından kurulan ahilik teşkilatının kuruluş yıldönümü nedeniyle esnaflarımız ve sanatkârlarımızın ahilik haftasını kutluyorum,''dedi.
................
BAŞKAN UĞURLU’NUN AHİLİK HAFTASI MESAJI


Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, "Ahilik Haftası" nedeniyle bir mesaj yayınladı. Uğurlu mesajında; “Ahi kardeş demektir. Böyle bir esnaf dayanışmasının tarihte başka bir örneği yoktur. Kendi kendini kontrol sistemini böylesi bir formda görmek diğer tarihlerde mümkün değildir. Böylesi mükemmel bir teşkilatın bugün ki temsilcileri olan değerli esnaf arkadaşlarımız kutlar, haftalarının hayırlar getirmesini dilerim.” dedi.

.................
 Ahilik Haftası Kutlama Programı;
17-23 Eylül tarihleri arasında kutlanacak olan 25. Ahilik Kültürü Haftası nedeniyle ilimizde yapılacak etkinlikler belli oldu.

Ahilik Kültürü Haftası çerçevesinde 18 Eylül Salı günü saat 10.00’da Cumhuriyet Parkındaki Atatürk anıtına çelenk konulacak. Daha sonra burada Ahi pilavı ikramı yapılacak.
Saat 10.15’de ise Yunus Emre Konferans Salonundaki programda Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Yenilmez bir açılış konuşması yapacak. Ahiliğin tarihçesi konusundaysa Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. İdris Nebi Uysal bilgi verecek.
Protokol konuşmalarından sonra ilin Ahisi olarak seçilen Mehmet Arı’ya plaket ve ödülü ayrıca yine yılın Ahileri seçilen esnaflara teşekkür belgeleri ve plaketleri verilecek.
Şiir ve kompozisyon dalında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından Konya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı eşliğinde Ahilik yürüyüşü yapılacak.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği binasında saat 13.00’deki ikramın ardından 14.00’de de İl Halk Kütüphanesinde Ahilikle ilgili kitapların bulunduğu sergi açılışı gerçekleştirilecek.