13 Mayıs 1277 tarihinde Karamanoğlu Mehmetbey’in Türk Dilini resmi dil ferman etmiş ve o günden bugüne geleneksel 739. Türk Dil Bayramını gerçekleştiriyoruz diyen Başkan Çalışkan Karaman’da gerçekleşen etkinlikler hakkında bilgiler verdi.
Etkinlikleri bir güne sığdıramıyoruz diyerek sözlerine devam eden Çalışkan; “12 Mayıs itibariyle başlayarak özellikle KOP Bölgesi Üniversitelerin, gençlerimizin Türkçe kurultaylarını gerçekleştirdik. Daha sonra Yunus Emre evinin açılışı var. Yunus Emre’nin türbesi de buradadır. Baktığımız zaman Osmanlı kayıtlarını incelediğimiz zaman tüm Osmanlı kayıtlarında Yunus Emre’nin Karamanlı olduğunu belgeler. Hatta divanlarında da baktığımız zaman Larende diye bahseder. Hiçbir ilden bahsetmezken Larende diyarı diye Karaman’dan çokça bahsetmiştir. Akşamında da ayrı zamanda Yunus Emre ile ilgili bir söyleşi ve ayrı zamanda şiir dinletisi gerçekleştirildi. Fermanın başlangıcı olan günü bugün itibari ile başlıyoruz. Hz. Mevlada’dan Yunus Emre’ye bir sevgi yürüyüşü, daha sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’de Karamanlıdır. Ona çelenk sunma ve birçok Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında Dil Bayramı gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda öğle vaktinde Sevgi ve Hoşgörü sofrası kurarak tüm dünyaya, ülkemize bugün büyük ihtiyacı olan sevgi ve barış güzelliklerinin yayılmasının bir şehri olarak tekrar mesaj gönderiyoruz.” dedi.

Taş Binayı Turizm Merkezi Noktasına Getirdik
Taş binayı restora ederek turizm merkezi noktasına getirdik diyen Çalışkan; “Türkiye’de sanal bir turizm. Karaman’ın bütün değerlerini kimliklerini vasıflarını görebileceğimiz bir ortam. Bu bizim için çok önemli. Baktığımız zaman Karaman’ı sadece bu coğrafya olarak görmemeliyiz. Karaman’ı, Kıbrıs’tan başlayın bütün adalarda balkanlarda görürsünüz. Böyle olunca Karaman’ın aslında köklü değerleri kimlikleri var. Bunları daha iyi anlatabilme adına da biz burada bir turizm merkezi kurduk. Turizm tanıtma platformu oluşturdu. Aynı zamanda bir de önümüzdeki günlerde turizmi birleştirecek Karaman Turizm Tanıtım Vakfını da kurarak geniş çaplı daha büyük bir tanıtım kampanyasına Karaman’ı başlatacağız.”

Karaman Balkanların Mayasıdır
“Karaman’ın çok köklü bir tarihi var. Bunun sürecinde Karaman kendi kimliğiyle birleşen Karamanoğlu Beyliğinin oluşturduğu sonra Osmanlı, Selçuklu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temel öğesi, yapı taşlarındandır. Karaman balkanların mayasıdır. Bu gerçekler üzerine baktığımız zaman Karaman’ın 900 Bin yıldan bugüne kadar gelen birçok önemli Turizm alanları da vardır. Ayrı ayrı başlı başına bir farklı turizm değerleri vardır. Karaman’ı aslında iki kimlikte buluşturabiliriz. Biri sahip olduğu kültüre, bir de tarihi değerler. Buna doğal güzelliklerini de kattığımız zaman çok farklı bir Karaman’dır.”

Karaman’da 589 Parça Tarihi Eser Var
Karaman’daki tarihi eserlerin korunması hakkında bilgi veren Başkan Çalışkan; “Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Karaman’daki tarihi değer ve eserlerimizin tamamına yakın restorasyonunu gerçekleştirdik. Karaman’da 589 parça tarihi eserlerimiz var. Bunları restorasyonunu, çevre düzenlenmesini, bakımını yüzde 80’e 90’a kadar gerçekleştirdik. Turizm ile buluşturuyoruz, tüm hemşerilerimizle buluşturuyoruz, tüm Türkiye ile buluşturuyoruz, tüm Dünya ile Karaman’ı buluşturuyoruz.”

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk Karaman’ı Başkent Olarak Düşünmüş”
“Karaman tam bir merkezi nokta. Buradan Türkiye’nin çeşitli illerine kısa sürede ulaşabilirsiniz. Hatta Gazi Mustafa Kemal Atatürk Karaman başkent olabilir mi diye düşünmüş. Ama Ankara’yı görmüş. Türkiye’nin her tarafı bizim güzel şehitlerimizden ve bütünlüğümüzdür.”

“Karaman Gıda Sektörünün Ana Merkezidir”
Spikerin, Karaman’ın ihracatı ve tarım ekonomisi sorusunu cevaplayan Çalışkan, Karaman, tarım ve sanayiyle bütünleşen aslında gıda sektörünün ana merkezidir diyerek; “Karaman, Türk Dilinin Başkenti, bisküvinin başkentidir. Aynı zamanda bisküvi kokan bir şehirdir. Türkiye’nin yüzde 60’a yakın bisküvi, kek ve çikolatanın buluştuğu noktadır. Yıllık 700 Milyon Dolarlık ihracat yapan bir şehirdir. Gıda ve bisküvi sektöründe Dünya’da bir numara diye düşünüyorum. Karaman’daki firmalarımızın hepsi ayrı bir değerdir. Bunlar aynı dil fermanının mücadelesi gibi Türk ekonomisine katkı sağlamak, Türkiye’ye katkı sağlamak için aynı fermandaki mücadeleyi veriyordur.”

Türkiye Genelinde Karaman Yenilenebilir Enerji Potansiyelinde Birinci Sırada
“Karaman, Güneş ve Rüzgar enerjisinde çok önemli ve önü açık.  Birçok firma şu anda Karaman’da rüzgar ve güneş enerjisine dönüşüyor. Türkiye’de bir numaralı güneşte ve rüzgarda önemli iller arasında. Aynı zamanda Karaman kendi bünyesi içerisinde doğa ile bütünleşen ve bunu doğasıyla sahip olduğu değerleri ekonomiye katma değer oranı sağlayan önemli nadir illerden bir tanesidir. Türkiye’deki enerji üretimine baktığımız zaman en büyük barajlarından bir tanesi Ermenek’teki Ermenek barajımızdır.  Türkiye’de en yüksek gövde yüksekliğine sahip ikinci barajdır. Ermenek’ten başlayıp, Karaman Merkez ve Ayrancı hattına giden güzel bir güneşlenme bölgesi vardır. Yenilenebilir enerji içinde çok önemli bir unsur sağlar. Karaman bununla birlikte sadece organize sanayi olarak baktığımız zaman Türkiye’nin onbirinci büyük sanayisine sahip kent. Şu anda organize sanayi bölgesi içerisinde Tekno Kent ilan edildi. Onun şirketleşme çalışması başlatıldı. Önümüzdeki günlerde de serbest bölge ilanı ile bir çalışma var. Şu anda serbest bölge ilanı şirketleşmesini bitirdik. Önümüzdeki hafta bakanlar kuruluna sunarak bu dünya konjektöre ülkemizdeki ekonomik mücadele içerisinde Karaman kendi içerisinde serbest bölgeyle yeni ekonomi kapısını da açmış olacak. Karaman’da yatırımcılar için her türlü desteği sağlıyoruz. Bütün yatırımcılar için kapımız açıktır. Ne gerekiyorsa biz her türlü desteği sağlarız.”

Karaman Elma Üretiminde Lider Olacak
“Elma üretiminde de Karaman çok önemlidir. Ağaç sayısı olarak birincidir, üretim içerisinde ikincidir. Ama önümüzdeki günlerde çok büyük ve kaliteli bahçelerin kurulmasıyla birlikte Dünya’da da Türkiye’de de lider olacağız.”

Karaman Lojistik Üssü Bir Nokta
“Karaman, Konya ve Mersin ile ilamlara ulaşabilme, hızlı yük taşımacılığı sağlama için bir çalışma var. Karaman, Konya – Karaman, Mersin hızlı tren ihalesi gerçekleşti. Buradaki en önemli unsurlardan bir tanesi de Karaman-Konya-Mersin yüksek hızlı hatlarda hızlı yük taşımacılığı da olacak ve Türkiye’de ilk olacak. Bu bizim organizemiz için sanayimiz için çok önemli. Kar harcı yüksek ülkemize katma değer sağlayacak bir yapı oluşturacak. Karaman aslında baktığımız zaman ekonomi açısından Türkiye’deki, Dünya’daki çeşitli ülkelere örnek olabilir. Karaman kendi içerisinde doğal kümeleşmeyi gerçekleştirmiştir.” dedi.

“2018 Yılı Sonu İçerisinde Karaman’a Karaman Uçağını İndireceğiz”
Karaman’daki projeler, hizmetler, tarihi ve turistik faaliyetler hakkında bilgi veren Çalışkan; “Bazı eksikliklerimiz var. Özellikle tanıtım ve turizm eksikliklerimiz var. Sahip olduğumuz değerleri ön plana çıkarmakta çok gecikmişiz. Hangi noktalarda eksikliğimiz varsa onları düzeltme çabası içerisindeyiz. Bununla ilgili kolay ulaşılabilir şehir, gelişmiş şehir ile ilgili çalışmalarımız var. Havalimanı çalışmasının bu yıl içerisinde ihalesini yapacağız, 2018 yılı sonu içerisinde Karaman’a Karaman uçağını indireceğiz. Böylece kolay ulaşılabilirliği de sağlayarak sahip olduğu değerleri ön plana çıkarmış olacağız.”

 “Türkiye’nin En Büyük Meydanını Gerçekleştireceğiz”
“Karaman’da öncelikle sahip olduğumuz güçlü dinamikleri ortaya çıkarmak adına bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Sanayide baktığımız zaman gerçekten çok önemli bir noktadayız. Turizmde de Türkiye’nin birçok ilinden iyi olmamıza rağmen çok gerilerdeyiz. Bu zayıf ve güçlü yönlerimizi ortaya çıkarıp bunları planlayarak doğru hamlelerle doğru zamanlamayla Karaman’ı güçlü bir hale getireceğiz. Tarihi bölgeleri değerleri Kentsel dönüşüm alanlarına açıyoruz. En önemli bir projemiz var belki de Türkiye’nin en büyük meydanını gerçekleştireceğiz. Karaman Kalesini, Hatuniye Medresesini, İmaret Camisini ve Aktekke Meydanını alanında yaklaşık 360 m2 büyüklüğünde bir kent meydanını gerçekleştireceğiz. Bu sene içerisinde ihalesini gerçekleştiriyoruz. Tarihiyle, kültürüyle, dokusuyla merkezi yaşam alanı oluşturmuş olacağız.” şeklinde konuştu.
Başkan Çalışkan son olarak, Türk Dil Bayramı etkinlikleri hakkında 24-26 Mayıs tarihleri arasında Bosna’da gerçekleştirilecek olan Türkçe Kurultayını ve Türkçe Çalışma Merkezi oluşturulması hakkında bilgiler vererek eğitim yatırımları, gençlere yönelik çalışmaları, kadınlar ve aileye yönelik çalışma ve yatırımları, bölgedeki istihdam çalışmalarını, engellilere yönelik çalışmaları anlatarak, “Birde bizim bir çabamız var. Türkiye’deki tüm hemşerilerime sesleniyorum. Evladı Fatihanları Karaman’da buluşturalım. Silahi Rahim yapsınlar. Hem ülke ekonomimize katkı sağlar hem bölge ekonomimize katkı sağlar hem de yıllar olmuş buradan uzaklaşmış gitmiş bölgesini görerek manevi duyguları yaşar.” dedi.