Polisevinde gerçekleştirilen basın bilgilendirme toplantısına Karaman Valisi Murat Koca ve protokol üyelerinin yanı sıra medya mensupları da katıldı.

Karaman Valisi Murat Koca, bir ilin gelişmesinin, kalkınmasının, huzur ve güvenin sağlanması ile mümkün olabileceğini belirterek, Karaman'ın bu noktada iyi bir durumda olduğunu belirtti.

Vali Koca, Garnizon Komutanı J. Alb. Selçuk Boz ve İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. 2011 ve 2012 yıllarını emniyet ve asayiş açısından değerlendirmesinin yapıldığı toplantı Karaman Polisevi'nde gerçekleştirildi. Vali koca, son 2 yılın değerlerinin özverili çalışmanın devam ettiğini gösterdiğini belirterek, "Toplum destekli polisimiz ve her zaman halkla iç içe olan askerimiz samimi yaklaşımıyla suça karşı önleyici tedbirler noktasında son derece ciddi başarılar elde etmiştir. Bu başarının temelinde de polislerimizin ve jandarma teşkilatımızın kendini toplumun bir parçası olarak görmesi vardır. Onlar, bu ülkenin çocukları olduklarını, bu milletin ferdi olduklarını bu gayretleriyle bir kez daha en güzel şekilde ortaya koymuşlardır. Onlar, bu milletin bir ferdi olduklarını bildikleri içindir ki sadece suçluları yakalamakla yetinmediler, onlar bu ülkenin geleceğinin inşasında da ciddi bir görevleri olduğunun bilincinde oldular." dedi.

"TARİHİ ESER KAÇAKÇILIĞI NOKTASINDA HASSAS BİR ÇALIŞMA YAPIYORUZ"

Garnizon Komutanı J. Alb. Selçuk Boz da suçla mücadele kadar suçu önleyici çalışmaların da olduğunu belirterek, halkın bilinçlenmesinin ve gerekli önlemleri alarak hareket etmesinin önemli olduğunu söyledi. Boz, jandarma bölgesinde karşılaştıkları iş güvenliği ile ilgili zaafiyeti en aza indirme ve buna bağlı sıkıntıları aşma noktasında ilgili kurumlar ile yerel ve ulusal basının konuyu gündeme etkili bir şekilde getirmelerini istedi.

"VATANDAŞ UYANIK OLMALI, DEĞİŞİK KONULARDA MUTLAKA BİLİNÇLENDİRİLMELİ"

İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez ise ekip halinde çalışmanın neticelerinin alındığını söyledi. Aile içinde yaşanan sıkıntılar ile trafikteki suçların, vatandaşın bilinçli hareket etmemesinden dolayı yaşandığına dikkatleri çeken Sönmez, bu durumla ilgili kurum ve kuruluşların desteği ile gündeme alınabilirse güzel sonuçlar alacaklarına değindi.

Toplantı da İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Ferhat Şahin  ve Jandarma Binbaşı Ömer Ersever, Emniyet ve Jandarmanın 2011 ve 2012 yıllarının mukayeseli olarak değerlendirildiği çalışmaları hakkında basın mensuplarına bilgi verdiler.

. İlk olarak Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Ferhat Şahin, sinevizyon eşliğinde Karaman'da 2012 yılında meydana gelen olaylarla ilgili olarak istatistiki bilgiler verdi. Şahin, 2012 yılında polis sorumluluk alanı içerisinde meydana gelen 3 bin 705 olayda 4 bin 912 kişinin gözaltına alındığını bunlardan 754'ün adli makamlara sevk edildiğini ve 304 kişinin tutuklanarak cezaevine gönderildiklerini belirtti. Kayıp şahıslar konusunda da bilgi veren Şahin, 2012 yılı içerisinde 76 kayıp başvurusunun yapıldığını bunlardan 73'ünün yapılan çalışmalar sonucu bulunarak ailelerine teslim edildiğini halen ise kayıp olan 3 kişiyi arama çalışmalarının devam ettiğini aktardı. Şahin, 2012 yılı içerisinde meydana gelen 6, 2004 ve 2006 yıllarında işlenmiş 2 faili meçhul cinayetle birlikte toplam 8 olayın aydınlatılarak zanlıların adalete teslim edildiğini sözlerine ekledi. Asayiş Şube Müdürü Ferhat Şahin, asayiş olaylarının dışında Terörle Mücadele, Güvenlik ve Trafik Tescil ve Denetleme Şubelerinin yaptığı faaliyetler hakkında da bilgiler verdi.

Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürü Kemal Kızılbaba ise, KOM Şube Müdürlüğü'nün faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Kızılbaba, 2012 yılında Mali suçlarda 44, kaçakçılıkta 58, narkotikte 51 ve bilişim suçu 2 olmak üzere toplam 155 olayın meydana geldiğini, bu olaylarda 143 kişinin gözaltına alınarak haklarında yasal işlem yapılmak üzere adli makamlara sevk edildiğini ifade etti.

Jandarma Binbaşı Ömer Ersever, jandarmanın sorumluluk alanında bir yıl içerisinde bin 402 asayiş olayının meydana geldiğini bunların yüzde 40'ının kişilere karşı işlenen suçlar olduğunu, yüzde 31'inin ise topluma karşı işlenen, yüzde 13'ünün ise mala karşı işlenen suçlardan oluştuğunu ifade etti. Binbaşı Ersever, aile içi şiddete karşı işlenen suçlarda ciddi bir düşüş gözlemlendiğini 2011 yılında 100 olan olay sayısının 2012'de 58'e düştüğünü belirtti. Kaçakçılık olayları hakkında da bilgi veren Binbaşı Ersever, 109 adet sahte para, 443 parça tarihi eser, 49 adet silah ve mühimmat, 28 bin 735 paket kaçak sigara ve içki, 33 gram esrar, 279 adet uyuşturucu hap ile bin 885 kök kenevir ele geçirildiğini ifade etti.
Vali Murat Koca toplantının sonunda yaptığı konuşmasında emniyet ve asayişin önemine dikkat çekerek konuşmasında şu ifadelere yer verdi : “ Ben gecenin geç saatlerinde eşimi de yanıma alarak şehrin her sokağında yaya olarak rahat bir şekilde gezebiliyorsam bu Karaman’ın asayiş ve güven yönünden huzurlu bir kent olduğunu gösterir. Çok şükür şehrimizde terör olayı da yok. Umuyorum ki böylede devam eder. Emniyet ve asayişin sağlanması ilin ekonomik ve diğer alanlarda gelişmesinde önemli bir etkendir. Bu noktada bölgede yaşayan vatandaşın hem mal hem de can güvenliğini sağlayan emniyet ve jandarma ekiplerimize bu özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.