Bursa’dan yayın yapan Olay TV, Anadolu Sofrası-Arasta Program Ekibi, Valimiz Sn. Süleyman Kahraman’ı makamında ziyaret ederek, bir röportaj yaptı.
   26 Ocak 2012 tarihinde gerçekleşen programda Vali Kahraman Karaman’ın zengin bir kültüre sahip olduğunu, farklı kültürleri bağrında yaşatan bir il olduğunu ve 4500 yıllık bir geçmişi olan bu kadim şehrin aynı zamanda Türk dünyasının daimi kültür başkenti ünvanını taşıdığını ve Türkçenin başkenti olduğunu belirtti.
   Vali  Kahraman ve program ekibi daha sonra Karaman’ın yöresel yemeklerinin yapıldığı Karaman Evi’ne geçti. Burada Anadolu Sofrası programı için çekim yapan ekibe konuyla ilgili açıklama yapan Vali Kahraman şu hususlara dikkat çekti:“Yeme-içme, vücudun beslenme ihtiyacını karşılayan bir faaliyet olduğu gibi, aynı zamanda bir toplumu besleyen ve o toplumu yansıtan kültürel bir değerdir.  Her toplumun, her ülkenin hatta her ilin kendine göre bir beslenme alışkanlığı olduğunu düşündüğümüz zaman, yemeğin sadece mutfağı ilgilendiren bir unsur olmadığını daha iyi anlarız. Her yemeğin bir geri planı vardır ve mutfağa gelmeden önce her yemeğin bir süreci vardır.  Yemeği mutfaktan önce tarlasıyla, çarşı pazarıyla birlikte düşünmek gerekiyor. Bir toplumun yemek alışkanlığındaki değişim aslında o toplumdaki değişimi gösterir. Bugün değişen beslenme alışkanlıkları bütün toplumları etkilediği gibi bizi de etkiliyor. Özellikle gençler tarafından büyük rağbet gören ayakta beslenme alışkanlığının ve bu tip ürünlerin sağlık açısından olduğu gibi toplumsal dinamikler açısından ciddi sıkıntıları vardır. Eskiden tarhana hazırlamak, salça kaynatmak, bir düğün yemeği hazırlamak, bir aşure pişirmek toplumun fertlerini bir araya getiren, birlik duygusunu, dayanışma duygusunu güçlendiren faaliyetlerdi. Ve maddî bir lezzetin ötesinde manevî bir haz vardı bu tip faaliyetlerde….
   ”Karaman’ın “kapımız açıktır girene, lokmamız helâldir yiyene” diyen cömert ve misafirperver insanların şehri olduğunu vurgulayan Vali Kahraman, Karaman’ın yöresel lezzetler açısından da zengin olduğunu belirterek: “Karaman’ın da her il gibi kendine özgü lezzetleri, tatları var. Karaman Evindeki bu lezzetler aslında toplumun kendi değerleriyle var olma noktasında gösterdiği bir direnci ifade ediyor.  Her yöresel lezzetle aslında bu toplumun kültürüne tanık oluyoruz ve bugün Olay TV vesilesiyle burada konunun önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum ve Karaman’ın kendine özgü tatları, kendine özgü lezzetleri olduğunu özellikle belirtmek istiyorum… Bu konuda yapılan her yatırımı, yürütülen her faaliyeti desteklediğimizi de özellikle belirtiyorum ve bu konuda Karamanlı kadın girişimcilerimizi de ayrıca tebrik ediyorum. Biz bir toplum olarak var olmak istiyorsak bedeni ihtiyacını karşılayan gıdalara dikkat etmemiz gerektiği kadar, toplumun kültürünü, ruhunu besleyen unsurlara da en az, hatta daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Biz İmaret Camisinin kapısında yazan ve ecdadımızın gönül dünyasını yansıtan “kapımız açıktır girene, lokmamız helâldir yiyene” sözünü tekrar hatırlatarak, herkesi Karaman’a davet ediyorum.”dedi.
   Çekimi yapılan Anadolu Sofrası-Arasta programının Karaman çekimleri 4 Şubat’ta Bursa’dan yayın yapan Olay TV ekranlarında seyirciyle buluşacak.