Hemen her yerde yetişebilen ancak oldukça nadir bulunan bir tür olan domalan, özellikle Karaman ve yöresinde vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. İlkbahar ile birlikte genellikle gruplar halinde mantar toplamaya çıkan vatandaşlar, topladıkları mantarı, evde tüketiyor ya da semt pazarlarında kilosu 30 TL'den satıyor. Görünümüyle patatesi andıran dolaman mantarını tadıyla etten farksız bir lezzet sunuyor. İhracata giden dolamların kilo fiyatı ise 80 dolara kadar çıkıyor.
Karaman´da bulunan Karadağ'ın etekleri dolaman toplayan vatandaşlarla dolmuş taşmış bir vaziyette. Karadağ´ın eteklerindeki uçsuz bucaksız ovada yediden yetmişe herkes dolaman arıyor. Yaklaşık 80 yıldır bu bölgede dolaman mantarı toplanıyor. Dolaman Mart ayının sonları ile Mayıs ayının sonuna kadar toplanıyor.
Dolaman mantarı toplayan bir vataandaşa 20 yıldız dolaman topladığını dile getirerek ''Ben bunu 20 senedir falan topluyorum. Bu genelde bizim İç Anadolu Bölgesi Karaman Bölgesinde çok oluyor. Lezzeti etten daha güzel diyebiliri. 25-30 TL arasında satılıyor. Biz genelde yurt dışında ki akrabalarımıza falan gönderiyoruz. Kendimiz yiyoruz ve akrabalarımıza gönderiyoruz. 20 yıldır da ben bu dolamanı topluyorum. Buda bana babamdan kalma bir baba mesleği'' dedi.
Toplanan dolaman mantarları toptancılar tarafından Dünya'nın bütün ülkelerine ihraç ediliyor.
Necati ERMİŞ