Yarışmaya, İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, İl Müftüsü Nuri Değirmenci, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Eğitim Uzmanları Lokman Ak ve Ali Kemal Acar, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

“Buraya gelen her öğrencimiz bizim gönlümüzün birincisidir”
Program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, "Böyle güzel bir yarışmaya ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlimize gelen misafirlerimiz memleketlerine geri döndüklerinde umarım buradan güzel anılarla, güzel hatıralarla ayrılırlar. Buraya gelen her öğrencimiz bizim gönlümüzün birincisidir. Bu anlamda böyle genç ve pırıl pırıl öğrencilerimizi gördükten sonra bizler gelecekten ümitliyiz. Yarışmada yer alan tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum ve bu yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Yarışmanın düzenlenmesinde ve uygulanmasında Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, öğretmenlere ve öğrencilere teşekkür ederek konuşmasına başlayan İl Müftüsü Nuri Değirmenci, iyi bir hatip olmanın önemine vurgu yaptı. İl Müftüsü Değirmenci, “İnsanların hayatlarında kazanacakları en önemli kazanımlardan ve güzelliklerden bir tanesi hatip olmaktır. Bizim insanlarımız bir yılda elli dört defa hutbe dinliyor. Bu anlamda cuma namazlarına ve bayram namazlarına gelen kişileri bilgilendirme yolu hutbelerden geçer. Bu bakımdan hutbe önemlidir. Hatip önemlidir. Bu yarışmaya katılan tüm öğrencilerimiz bizim gözümüzde birincidir” diye konuştu.

“İnsanların gönlüne dokunacaksanız iyi bir hatip olacaksınız”
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Eğitim Uzmanı Lokman Ak ise Din Öğretimi Genel Müdürlüğü olarak birçok sosyal etkinlik yaptıklarını belirterek bu yarışmanın öğrenciler için önemli olduğunu söyledi. Öğrencilere seslenen Lokman Ak; “Hitabet her alanda önemli. İmamsanız, insanların gönlüne dokunacaksanız iyi bir hatip olacaksınız. Öğretmenseniz iyi bir hatip olmanız gerekecek. Bir komutansanız ve bir yeri fetih edecekseniz yine hitabetiniz sağlam olacak. Bu çocuklarımız iyi bir sınavdan geçmişler ve iyi bir hatip olarak buraya gelmişler.İnşallah hangi konuyu anlatacaklarsa o özgüvenle oraya çıkacaklar, kendilerini ifade edecekler ve minberden inecekler” dedi.
Konuşmaların ardından yarışmaya geçildi.Minbere çıkan genç hatipler Türkiye finaline vize alabilmek için ter döktüler. İl Müftüsü Nuri Değirmenci başkanlığındaki seçici kurul yarışmada; hutbe dualarını ezbere, doğru ve güzel okuma, Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanabilme, özgüven ve minber hakimiyeti, beden dilini aktif kullanma gibi kriterlere göre değerlendirme yaptı.
Yapılan değerlendirme sonunda; birinci Konya Beyşehir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi İsmail Furkan Küçükyılmaz, ikinci Kırşehir Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Mustafa Atmaca olurken üçüncü  ise Isparta Gülistan Anadolu İmam Hatip Lisesi Murat Can Teker oldu.

Yarışmada birinci olan İsmail Furkan Küçükyılmaz Türkiye finallerine gitmeye hak kazanırken yarışma sonrasında yarışmaya katılan genç hatiplere protokol üyeleri tarafından çeşitli hediyeler verilmesiyle program sona erdi.

Genç Hatipler Bölge Hutbe Okuma Yarışmasına katılan iller şöyle:
Karaman
Afyon
Antalya
Isparta
Burdur
Kırşehir
Konya/Merkez
Konya/ Beyşehir