Karaman Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Güneş enerjisi konulu toplantı düzenledi.
27.05.2013 tarihinde Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda düzenlenen Panele Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar, Dünya Gazetesi Yazarı Osman Arolat, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdür V. Vehbi Konarılı, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay, Güneş Enerjisi Yatırımcıları, Güneş Enerjisi Danışman Firmaları, Türkiye'deki Güneş Paneli İmalatçıları, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Enerji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Tozlu ve Karaman Sanayicileri katıldı.

Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toktay’ın açılış konuşması ile başlayan, Dünya Gazetesi Yazarı Osman Arolat moderatör olduğu panelde Güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etmek için Karaman ilini tercih eden yatırımcıların Karamanı tercih etme sebepleri ve Valiliğimizce Enerji ihtisas Endüstri Bölgesi Kurulma süreci konuşuldu. 

Karaman Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Vehbi Konarılı, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Kurulma sürecini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. 
Sunumda, Karaman’da 65 firmanın 80 adet ölçüm istasyonu kurduğu, yatırımcıların Karaman’ı tercih etme sebepleri ile ilgili olarak konuşan, Konarılı, “Güneş radyasyon değerinin Türkiye ortalamasına göre yüksek olması, Güneşlenme süresinin fazla olması, Yıllık yağış oranlarının az olması, Düz ve tarıma elverişli olmayan arazisi, Arazinin genişleme alanı bulunması, Arazi maliyetleri ve çevre düzeni planına göre kullanım fonksiyonu,  Eğimin az olması, Nemin az olması, Tozlanmanın az olması, Hava sıcaklığının düşük olması, Jeolojik yapı ve deprem kuşağında en az risk taşıyan bölge olmasının yanında hepsinden önemlisi Karaman’da bu özelliklerin tümünün birden mevcut olması Güneş Enerjisinden Elektrik Enerjisi üretmeyi düşünen yatırımcıların uğramadan geçmediği bir il” olduğu belirti.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar tarafından gerçekleştirilen sunuda Dünya’daki Yenilenebilir Enerji konusu anlatıldı. 
Güneşin ülkemizde bundan önce de var olduğu bundan sonrada var olacağı bu sebeple güneş enerjisinin tükenmez ve temiz bir kaynak olduğu vurgulandı. Karaman İslihisar Köyündeki sulama kooperatifi tarafından Alman BAFSOLAR firmasına yaptırılan 100 kWh kurulu güçlük Güneş Enerji Panellerinin örnek bir uygulama olduğu, bu tür uygulamaların yaygınlaştırılması gerekliliği üzerinde duruldu. 

Ayrıca Güneş enerjisinden elektrik üretmekte kullanılan teknolojinin maliyetinin ucuzladığı yatırım yapmanın ve  yerli panel üretiminin de mümkün olduğu, yenilenebilir enerjide Türkiye’nin özellikle Güneş enerjisinden faydalanma konusunda Dünya’da birinci olabileceği belirtildi. 

Dünyadaki enerji kullanımı hakkında geniş bilgi veren Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar gelecekte enerjinin verimli kullanılması ve yenilenebilir enerji kullanımının artması sonucunda %100 yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji üretilebileceğinin söz konusu olduğunu söyledi. 

Dünya’da 300 belediyenin kendi tükettiği enerjiyi üretebildiği, Türkiye’de Bozcada da tükettiği enerjinin 17 katını yenilenebilir enerji sayesinde üretebildiğini, istenirse Karaman’ın kendi tükettiği enerjinin 40 mislini üreterek Dünya şampiyonu olabileceğini söyleyerek sunumunu tamamladı.

Karaman’da yatırım yapacak olan firma temsilcilerine söz verildi. Firma temsilcileri Karaman’da yatırım yapmanın karlı olduğu bu sebeple bu toplantıya katıldıklarını, arazi bulma ve yatırım izini alma konusunda sürecin devam ettiğini ifade ettiler.

Karamanlı işadamları güneş panel üretim fabrikası kurmak isteklerini bu konuda gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini dile getirdiler.

Dünya gazetesi yazarı Osman Arolat toplantının çok verimli geçtiğini, Güneş Enerjisi konusunda Karaman’ın öncülük etmesi gerektiğini Karaman’ın amblemine birde güneş figürü eklenmesinin çok yerinde olacağını belirtti.

Toplantı sonrasında Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu toplantıda sunum yapan ve fikirlerini beyan eden yardımcılara teşekkür etti. Yenilenebilir enerji konusunda Karaman’ın Türkiye’de önder olacağı temennileri ile toplantıyı sonlandırdı.