Konferansa konuşmacı olarak katılan Hz. Mevlâna’nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru’nun yanı sıra Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu ve eşi Hilal Uğurlu, KMÜ Rektörü Sabri Gökmen’de hazır bulundu.
Konferansta konuşan Başkan Uğurlu; “Öncelikle Mevlâna Hazretlerinin 22. Kuşaktan torunu olan çok muhterem hanımefendi Esin Çelebi Bayru’yu aramızdan görmekten kıvanç duyuyorum.  Biz toplum olarak hanımları senede bir gün hatırlayan bir kültür değiliz. Kadınlar bizim için çok önemli varlıklardır. Biz onlara çok önem veririz. Bu vesileyle tekrar bütün hanımlarımızın Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.” dedi. 

Esin Çelebi Bayru ise konuşmasında Mevlevilikteki kadının yerini anlattı. Bayru, “Mevlevi geleneğinde kadını ele alırken, Mevlevilikte kadının rolüne, statüsüne, eş, anne ve her şeyden önce insan olarak değerine bakmakta yarar bulunmaktadır. Mesnevi’de; “Kadın, Hak nurudur, sevgili değil. Sanki yaratıcıdır yaratılmış değil” denilerek kadın neslin devamını sağlamadaki rolü dolayısıyla yaratanın nuru olarak görülmüş ve özel bir yere oturtulmuştur.” dedi.

Konferansın ardından Hilal Uğurlu, Esin Çelebi Bayru’ya verdiği konferans için teşekkür ederek çeşitli hediyeler takdim etti.