Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kış döneminde ilde hava kirliliğinde sınır değerlerin aşıldığını açıkladı.Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüsamettin Bayram son yıllardaki sanayileşme ve endüstriyel gelişmeye paralel olarak kentlerin büyümesi ve nüfusun artması sonucu çevre sorunlarının önem kazanmaya başladığını dile getirdi. Bayram, açıklamasında şöyle dedi: "Hava kirliliği de başlıca çevre sorunlarındandır. Hava kirliliğinin esas kaynağı yanmadır. İlimizde özellikle ısınma enerjisi temini için sosyo ekonomik şartlardan dolayı katı yakıtların fazla kullanılması, motorlu taşıt sayısının hızla artması, endüstrinin gelişmesi ve zaman zaman oluşan kötü meteorolojik şartların etkisi ile hava kirliliği konusunda önlem alınması gerekir hale gelmiştir."

Bayram, Karaman Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak 2011-2012 kış döneminde hava kalitesinin korunmasıyla ilgili Mahalli Çevre Kurulu çalışmasının sonuçlandığını söyleyerek, il merkezinde sınır değerlerin aşıldığını belirtti.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüsamettin Bayram, açıklamasında konutların ısıtılmasından kaynaklanan hava kirliliğinin önlenmesi için bazı tedbirlerin alınması gerektiğini hatırlatarak, şu uyarılarda bulundu: "Kalorisi yüksek, kükürt içeriği ve nemi düşük katı yakıtlar ve kükürt içeriği yüzde 1 olan fuel-oil tercih edilmeli. Müdürlüğümüzce, ilimizde katı yakıt satıcısı kayıt belgesi düzenlenmiş mahrukatçılardan satış izin belgesi düzenlenmiş katı yakıtlar satın alınmalı. Isınma amacıyla atık motor yağı, minarel yağ, plastik, lastik, boyalı odun vb. katı ve sıvı maddeler kesinlikle kullanılmamalı. Soba ve kalorifer kazanları ile bacalarının periyodik bakımı ve temizliği yapılmalı. Kalorifer kazanları ve sobalar tekniğine uygun olarak yakılmalıdır. Kalorifer kazanları yetkili kalorifer ateşçisi tarafından yakılmalı. Kaloriferlerin ilk yakma saatlerine Sabah 06.00-07.30, akşam 18.00-19.30 titizlikle riayet edilmeli. Daha az yakıtla gerekli ısınmanın sağlanması amacıyla yürürlükteki mevzuat doğrultusunda binaların ısı yalıtımının yapılması büyük önem taşımaktadır."

Doğalgaz alt yapısı tamamlanmış mahallelerde doğalgaz ile ısınmaya öncelik verilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Bayram toplu taşıma araçlarının da daha yaygın halde kullanılmasının önemini belirtti.