12 Mayıs 2012 Cumartesi günü Ayrancı barajı şenlik alanında yapılan etkinliklere Vali KAHRAMAN'ın yanısıra Garnizon Komutanı J.Alb. Selçuk BOZ, Karaman Belediye Başkanı Dr.Kamil UĞURLU, Cumhuriyet Başsavcısı M.Kemal ÇOKDİNÇ, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet ÖZTUNÇ, Vali Yardımcısı Ferhat BURAKGAZİ, Ayrancı Kaymakamı Erkan İsa ERAT, Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel BÜYÜKKARCI, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin OBRUKÇU, İlçe ve belde belediye başkanları, protokol üyeleri, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

Hıdırellez şenliklerinin yapıldığı alana gelişinde çiçeklerle karşılanan Valimiz Sn. Süleyman KAHRAMAN kutlama etkinlikleri öncesinde beraberinde protokol üyeleri ile birlikte şenlik alanında oluşturulan çadırları gezerek, vatandaşlarla bir müddet sohbet etti. Etkinlik alanında kurulan çadırlarda ikram edilen gözlemelerden yiyerek emeği geçenlere teşekkür eden VAli KAHRAMAN ve beraberindekiler törenin yapılacağı alana geçti.

Konya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterisi ile başlayan etkinlikler, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti. Ayrancı Yatılı İlköğretim Bölge Okulu öğrencilerinin Vali KAHRAMAN'a bolluk ve bereketin simgesi sayılan başak demetini sunmasının ardından Vali KAHRAMAN tarafından hıdırellez ateşi yakıldı.

Protokol ve izleyicilerden büyük alkış alan Ayrancı Yatılı İlköğretim Bölge Okulu öğrencilerinin folklar gösterilerinin ardından başlayan protokol konuşmalarında açılış konuşmasında "Anneler Günü ve Engelliler Günü"nü kutlayarak başlayan Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel BÜYÜKKARCI "İlçemizde her türlü konuda belli ideallerde birleşmek, kültürel mirasımıza sahip çıkarak devamını sağlamak, toplumların hiçbir dil, din ve ırk farkı gözetmeden birlik ve beraberliğini pekiştirmek amacıyla her yıl Mayıs ayında düzenlenen Hıdırellez Şenliklerinin bu yıl 13. gerçekleştiriyoruz. UNESCO insanlığın soyut olmayan kültür mirası listesinde yer alan Hıdırellez sadece ilçemizin geleneği değil tüm Türk dünyasının bir geleneği olup, yüzyıllardır süregelen bu geleneği canlandırmak, birbirinden kopan yöre halkının Hıdırellez geleneği ile bir araya getirilip bu geleneksel kültürümüzün gelecek nesillere aktarılması amaçlanmaktadır. Etkinliklerimizde bizi her anlamda yalnız bırakmayan Sayın Valimiz Süleyman KAHRAMAN'a Kaymakamımıza ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum"dedi.

Belediye Başkanı Kamil UĞURLU ise anneler gününü kutlayarak başladığı konuşmasında "Hıdırellezin İlimize, Ülkemize ve İnsanlığa hayırlar getirmesini diliyorum"dedi.

Ayrancı Kaymakamı Erkan İsa ERAT ise 735.Türk Dil Bayramı ve Türkçe'mizin güzelliğine vurgu yaptığı konuşmasında "Karaman bugünlerde çifte bayram yapıyor, çifte bahar yaşıyor. Bir yanda cemreler suya, toprağa ve havaya düşerken öte yanda gönüllerimize Türkçenin sevinci düşüyor. Toprağın, suyun ve havanın ısınması gibi gönüllerimizde Türkçenin anlamıyla ısınıyor… Toprakta çiçekler açarken, gönüllerimizde de yeni sevinçler, yeni dostluklar, yeni kardeşlikler boy atıyor… Bu birlikteliğimiz ve bugün yaşadığımız sevinç bunun en eşsiz abidesidir.

Beraberiz, birlikteliyiz ve sevinçliyiz. Çünkü bizim birlikteliğimizin ve sevincimizin temelinde ortak bir yaşam var. Biz bu topraklar için birlikte can verdik. Biz bu topraklar için birlikte ağladık, birlikte sevindik… Ve bugünkü birlikteliğimizi de geleceğimize dair bir müjde kabul ediyorum.

Bizim dostluğumuz Karadağ kadar yüce, gönüllerimiz Karaman ovası kadar bereketlidir. Çünkü biz Hz.Yûnus’un, Hz.Mevlâna’nın, Karamanoğlu Mehmet Bey’in, Siyahser Sultan’ın yaşadığı topraklarda yaşıyoruz ve gönüllerimiz onların umudunu ve bilincini taşıyor… Bize düşen bu güzel günde bu geleneğin özünü yaşamak ve bu özü geleceğe taşımaktır. Bizi birbirimizden ayırmaya, birliğimizi ve dirliğimizi bozmaya çalışanlara inat Hızır ve İlyas gibi kucaklaşmaktır.

Bakın bahar geldi ve toprak uyandı. Kâinatta insan dahil her şey büyük ve güzel bir telaşın içinde. Nasıl karıncalar şimdiden kış için hazırlık yapmaya başladılarsa biz de şimdiden geleceğimiz için çalışmaya başlamalıyız. Bu bahar, yeni sevinçlerin, yeni umutların başlangıcı olmalı… Ayrancı için, Karaman için, ülkemiz için, dahası insanlık için yediden yetmişe hepimiz sorumluluk almalıyız. Hepimiz daha çok çalışmalıyız ve ecdadımızdan emanet aldığımız bu güzel ülkeyi daha güzel, daha mamur bir halde çocuklarımıza emanet etmeliyiz.

Hıdırellez şenliklerinin ilimize, ülkemize ve insanlığa yeni sevinçler yaşatmasını temenni ederken, sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti ve mutluluğu tekrar dile getiriyor, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Gerçekleştirdiğimiz etkinlikte bizlere desteklerini esirgemeyen Sayın Valimiz Süleyman KAHRAMAN'a teşekkür ediyorum" dedi.

Karaman Milletveki Mevlüt AKGÜN bütün annelerin anneler gününü ve yaklaşan "Engelliler Haftası"sını kutlayarak başladığı konuşmasında Ayrancı'ya yapılan ve yapılacak olan yatırımlardan söz ederek, Hıdırellez Şenliğinin İlçemize, İlimize ve Ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum"dedi.

Valimiz Sn. Süleyman KAHRAMAN Karaman Türçe Treni etkinliklerinden bahsederek başladığı konuşmasında "Öncelikle Hıdırellez şenliklerinde sizlerle birlikte olmaktan duyduğum sevinci dile getirmek istiyor, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. 10 Mayıs'ta Ankara'da Milli Eğitim Bakanımızın da katıldığı coşkulu bir törenle yola çıkan Türkçe Trenimiz dün akşam Karaman'a ulaştı. İçinde 75 üniversiteden yaklaşık 250 öğrenci var... Dün akşam fener alayımız vardı, daha sonra dilek fenerlerimizi uçurduk. Şimdi bu saatlerde de Karaman'a gelen bu gençler, yeni anayasanın dilinin nasıl olması gerektiğini tartışıyorlar...

Bu bizim için bir onur, bir sevinç ve her şeyden önemlisi bir umut kaynağı ...Gençliğin bahara benzediği doğrudur... Çünkü "Hayat geçmişe doğru anlaşılır, geleceğe doğru yaşanır."diyor bir düşünür. Türkçe bizim mazimizdir ve aynı zamanda geleceğimizdir. Bir ağaç yaprakları döküldüğü için kurumaz. Ama bir ağacın kökleri kurursa ya da bir ağacın kökleri onu besleyecek suya ulaşamazsa elbette ki kuruyacaktır. Toplumlar için de aynı şey geçerli. Dilimizden, dinimizden, geleneğimizden göreneğimizden uzaklaştığımız takdirde elbette ki kaybeden taraf oluruz.

Hıdırellezi ya da Türk Dil Bayramı'nı sadece bir eğlence olarak görmemek gerekiyor. Çünkü bu etkinlikler aynı zamanda bizi bir araya getiriyor, birlikteliğimizi güçlendiriyor. Aynı zamanda bazı geleneklerimiz yaşamaya devam ediyor... Bir tek ağacın baharı anlatmasıyla, bir ormanın baharı anlatması aynı şey midir? İşte bu etkinliklerle biz bir orman gibiyiz...

Ve böylesine eşsiz bir birlikteliğimiz olduğu için destanlarımız var... Hikayelerimiz, şiirlerimiz var... Tabii önce Hızırla İlyas arasındaki sevgi ve muhabbet var gönüllerimizde... Ve birbirini menfaat için seven bir millet değiliz. Biz Hz.Yunus'un ifadesiyle Yaratılan'ı Yaratan'dan ötürü seven bir milletiz. Bizi birbirimize bağlayan bir sevgi... Bir çok millete nasip olmayan, bir çok milleti kıskandıran bir sevgi...

Vali KAHRAMAN 735.Türk Dil Bayramında gerçekleştirilecek olan etkinliklerden bahsederek devam ettiği konuşmasında yarın da inşallah Yunus Emre Camimizin bahçesinde bir hoşgörü sofrası kuruyoruz. Zira bu toprakların ruhu ecdadımızın "Kapımız açıktır girene, lokmamız helaldir yiyene" deyişinde saklı... Bu ruhu yaşatmak, Karaman'a dair sevgisi olan herkes için bir sorumluluk...

Biz birbirimizi daha çok sevmeli, birbirimizle daha çok yardımlaşmalıyız... Hepimiz daha çok çalışmalıyız. Hepimiz daha çok okumalıyız... Eğer mazimizi anlarsak bunların çok da zor olmadığını görürüz. İşte o zaman geleceğe dair büyük umutlar besleyebiliriz. Allah ilimize, ülkemize ve insanlığa mutluluk dolu bir gelecek nasip eder inşallah... Sözlerime son verirken aranızda olmaktan duyduğum sevinci bir kez daha dile getiriyor, başta Kaymakam Bey ve Belediye Başkanımız olmak üzere, bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yeni bahar günlerinde, yeni şenliklerde bir araya gelmek dileği ile hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum"dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Valimiz Sn. Süleyman KAHRAMAN'a Kaymakam Erkan İsa ERAT tarafından plaket takdim etti. Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel BÜYÜKKARCI ise Ayrancı Kaymakamı Erkan İsa ERAT'a plaket vererek , etkinliklerde emeği geçen Ayrancı ilçesi köy muhtarlarına ve Ayrancı İlçesi Eski Belediye Başkanlarına teşekkür belgesi verdi.

Etkinlikler İstanbul Modern Folk Müziği Topluluğu ve halk müziği sanatçısı Musa EROĞLU konseri ile devam etti.