Mısır'da 683 kişi hakkında daha idam kararı verildi. Ülkede geçtiğimiz ay mahkeme tarafından 529 kişiye idam cezası verilmiş, bu karar tüm dünyada protestolara neden olmuştu.
Aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de bulunduğu 683 kişi için mahkeme dosyayı müftüye gönderdi. Minya kentindeki davada sanıklar, geçtiğimiz yıl yaşanan karakol saldırısı ile ilgili olarak yargılanıyordu.

Mahkeme, 683 kişi hakkında verilen idam hükmüne ilişkin kararın 21 Haziran'da sanıkların yüzüne okunmasına karar verdi.

492 İDAM KARARI İPTAL EDİLDİ
Aynı mahkeme daha önce haklarında idam cezası verdiği 528 kişi hakkındaki dosyayı da karara bağladı. Sanıklardan 37 kişi hakkında verilen idam kararını onaylayan mahkeme, 491 kişinin cezasını ise müebbet hapse çevirdi.

Kaynak: hurriyet.com.tr

A Haber'de Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Mısır'daki idam kararlarına ilişkin, "İnsanların çok basit bir suçlamayla ve çok basit bir yargılamayla idama mahkum edilmesi ve adeta idam edilecek hale gelmesi sadece Mısır'ın yüz karası değil, buna sesini çıkarmayan, buna karşı çıkmayan, bu idam cezalarından dolayı yönetimi suçlamayan ülkelerin bulunması da çok vahim" dedi.
"SİSİ SEÇİLDİKTEN SONRA AFFEDECEK"
Çok acı çok vahim bir olay. Kısa bir süre önce karar verilmişti ve her dakikaya 20'den fazla idam cezası düşüyordu. Bu sadece Mısır için değil tüm dünya için yüz karası bir olay. Maalesef halkın oyları ile seçilmiş bir cumhurbaşkanı ve onun hükümeti varken Mısır'da, askeri darbe ile yönetime el konuldu. Arkasından her darbe sonrasında olduğu gibi, Türkiye'de de bunun örnekleri olmuştu geçmişte, siyasi suçlamalarla insanlar cezaevine götürüldü hayali suçlar icat edildi ve göstermelik mahkemelerden karar çıktı. Artık bütün dünyada, bazı ülkelerde şüphesiz var, ama idam cezası özellikle siyasi suçlarda artık yok. Ama böylesine, 600'e yakın insanın çok basit bir suçlama ve çok basit bir yargılama ile idama mahkum edilmesi ve adeta idam edilecek hale gelmesi Sadece Mısır'ın yüzkarası değil buna sesini çıkarmayan buna karşı çıkmayan bu idam cezalarından yönetimi suçlamayan ülkelerin bulunması da çok vahim. Ben o tarihlerde tepkimi dile getirmiştim, sayın Başbakanımız da hükümetimiz de bu konudan duydukları endişeyi dile getirmişlerdi. Daha önce Bangladeş'te de yaşı çok ilerlemiş insanlar, Türkiye'nin ve dünyanın itirazlarına rağmen idam edilmişti. Yaşları 70'in üstünde olan bu kişilerin idamından hiç bir menfaat beklenmemesi gerekirdi. Fakat çok acımasız siyasi muhalifler kendi karşıtlarını bu şekilde yokluğa mahkum edebiliyorlar. Mısır'da şüphesi müftülük, orada hangi makamlık, yani bir şeyhülislamlık, bir Diyanet İşleri Başkanlığı gibi güçlü bir kurum olması gerekir. Bu idam cezalarının onaylanması veya reddetmesi konusunda söz sahibi. Bu gün öğreniyoruz ki, bunların 30 kadarı tasdik edilmiş diğerleri affedilmiş ya da cezaları dönüştürülmüş. Esasen böyle bir şey beklenebilirdi, çünkü dünyada hiçbir ülke ya da hiçbir rejim 600 kadar insanı bir anda idam edecek bir noktaya gelemez. Zannediyorum ki çok yakında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, darbeyi yapan Sisi mutlaka cumhurbaşkanı seçilecek ve cumhurbaşkanı seçildikten sonra geri kalanları kendi yetkileriyle affedecektir.
ABD VE AB ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI
Umudumuz, hiç kimsenin idam edilerek, idam sehpasına götürülerek yok edilmesi değil yapılan bu vahim yanlıştan bir şekilde dönülmesidir. Ben Türkiye'nin gerekli tepkiyi veridini düşünüyorum. Ama başta ABD ve AB üyesi ülkeler olmak üzere mısırda yönetimde söz sahibi olan bütün ülkelerin de bu idamlara kaşı çıkması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü insanlık söz konusudur. Türkiye idamdan 2000'li yılların başında bir şekilde kurtuldu. Ama dünyada idam cezasını uygulayan bazı ülkeler var. Oralarda da siyasi suçlardan ziyade adi suçlardan dolayı idam cezası uygulanıyor. Mesela ABD'de bazı eyaletlerde verilebiliyor bazıları yasaklanmış durumda. Ama 3. Dünya ülkelerinde veya geri kalmış bazı ülkelerde bu kadar yoğun olmasa da uygulandığını biliyoruz. Mısır halkı ile dayanışma içerisindeyiz. İhvanı yok saymak
İhvan üyelerini yasadışlı örgüt ilan etmek, özellikle Mursi ile birlikte yönetimde bulunan veya onun gruplarını haksız suçlamalarla idama mahkum etmek Mısır'ı büyük bir ayıp içerisine düşürür. Umarım ki Mısır böyle büyük bir ayıbı üstlenmez.

Kaynak:haber7.com