Türk Hava Kurumu Karaman Şube Başkanlığından bildirilen konu hakkında; “Ülkemizde ve ilimizde kullanımı hızla yayılan drone’ lar ve iha sistemlerinin art niyetli ve terör maksatlı kullanımının önüne geçilmesi maksadıyla bu cihazların kayıtsız –lisansız ve sertifikasız kullanımı havadan görüntü alınması, video çekilmesi, kamu binaları ve yakınlarında uçuş yapılması askeri tesis ve yakınlarında uçuş yapılması 300 metre irtifanın üzerine çıkılması elektrik dağıtım ve elektrik iletim tellerinin üzerlerinde ve yakınlarında trafo merkezlerinin üzerinde ve yakınında şehir merkezlerinde  araç trafiği olan sokak ve caddelerin üzerlerinde cezaevi yakınlarında ve üzerinde izinsiz ve kayıtsız iha, drone kullanımı  sivil havacılık kanunu ve sivil havacılık talimatları gereği  yasaklanmıştır. İlimizde bu cihazları kullanan şahıs ve kamu kurum kuruluşlarının ellerinde bulunan cihazları kayıt ettirmesi ve kullanıcı kişilerin eğitim görmesi ve sertifika alması gerekmektedir.  Bu kanuna ve talimatlara aykırı şekilde hareket edenler hakkında ilgili kanun gereği aşağıdaki cezai işlemler yapılacaktır.

Ceza Hükümleri Suç oluşturan davranışlar

Madde 141 – (Değişik: 23/1/2008-5728/434 md.) Bu Kanunun 7, 36, 91, 92 ve 94 üncü maddeleri ile 93 üncü maddenin (b), (c), (e) ve (g) bentlerine aykırı davranışta bulunanlar, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu Kanunun 31 ve 32 nci maddeleri ile 9 uncu maddesinin birinci fıkrası ve 93 üncü maddesinin (a), (d), (f) ve (h) bentlerine aykırı davranışta bulunanlar, iki aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Madde 142 – (Mülga: 23/1/2008-5728/578 md.) Kabahat oluşturan davranışlar (2) Madde 143 – (Değişik: 23/1/2008-5728/435 md.) Bu Kanunun;

11, 18, 19, 26, 28, 29, 54, 58 ve 89 uncu maddeleri ile 9 uncu maddesinin üçüncü, 95 inci maddesinin birinci ve 102 nci maddesinin ikinci fıkrasına aykırı davranışta bulunanlara bin Türk Lirasından onbin Türk Lirasına kadar, b) 23, 24 ve 25 inci maddeleri ile 57 nci maddesinin son fıkrasına aykırı davranışta bulunanlara beşyüz Türk Lirasından onbin Türk Lirasına kadar, idarî para cezası verilir. Yukarıdaki fıkralarda belirtilenler dışında kalıp da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün sivil havacılığı düzenlemek maksadıyla alacağı önlemlere uymayanlara, beşyüz Türk Lirasından onbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

Suçun nevi ve türüne göre  ayrıca ilgili kanunlar gereği adli yasal işlemler yapılacaktır.

Bu cihazların ilimizde satışını yapan firma-firmalarında lisansı olmayan kişilere cihaz satışı yapması yasaktır.

Ayrıca vatandaşlarımızın bu tür hava araçlarını gördükleri anda gördükleri yeri ve mevkiyi hemen polise ve jandarmaya bildirmeleri önemle rica olunur.

Hava aracı kaydı ve kullanıcı lisans sertifikasyon işlemleri türk hava kurumu karaman şubesi tarafından yapılacaktır. Elinde cihaz olan veya almak isteyenlerin ivedilikle 5423308439 numaralı telefonla irtibat kurmaları gerekmektedir.” denildi.