Yenilenebilir enerjinin başkenti Karaman’da İl Özel İdaresi kendi elektriğini üretme yolunda büyük adım attı.

İl Özel İdaresi, mülkiyeti kendisine ait merkez Kocadüz mevkisinde 4614 ada 69 parselde 10.000 metrekarelik alanda kurulu gücü 500 KW gücünde güneş enerjisi santrali (GES) kuruyor.

 Mevlana Kalkınma Ajansının mali destek verdiği güneş enerji santrali yapım işinin ihalesi 31.07.20114 tarihinde yapılmış olup, yapım işini üstlenen GSR İleri Teknolojileri Tic. Ltd. Şti. firması ile İl Özel İdaresi arasında 25.08.2014 tarihinde sözleşme imzalanarak güneş enerji santralinin kurulacağı alan yüklenici firmaya teslim edildi.

 25 Ağustos 2014 Pazartesi günü gerçekleştirilen yer teslim programına; Vali Murat Koca, Karaman Milletvekili Av. Mevlüt Akgün, MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, Ayrancı Kaymakamı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter V. Erkan İsa Erat, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı,  İl Genel Meclis Başkanı Celalettin Güngörer, yüklenici firma yetkilileri ve basın mensupları katıldı.

Vali Murat Koca ve Milletvekili Mevlüt Akgün santralin yapılacağı alanda incelemelerde bulunurken santralin yapımını gerçekleştirecek olan firma yetkililerinden bilgiler aldı. Karaman Milletvekili Av. Mevlüt Akgün programda yaptığı konuşmasına; “Karaman güneş enerjisi potansiyeli bakımından oldukça zengin bir ilimizdir. Kısa süre içerisinde İlimizde güneş enerjisi yatırımlarıyla ilgili büyük bir atılım gerçekleşecektir. Buna hazırlıklı olmak lazım, bunun için de kamu yatırımlarıyla özel sektöre örnek olmak gerekmektedir. Bu güneş enerjisi yatırımı özel sektöre örnek olacaktır. İlimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Vali Murat Koca ise yaptığı konuşmasında: “Karaman Türkiye’de güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu illerin başında gelmektedir. İlimizde lisansız güneş enerjisi yatırımı yapmak için başvuru yapıp MEDAŞ’dan izin alan çok sayıda firma bulunmaktadır. Fakat bu firmaları henüz yatırım aşamasında göremedik. Karaman İl Özel İdaresi bu anlamda öncülük yapmaktadır. Güneş Enerjisi Santrali projesi için Şubat 2014 tarihinde MEDAŞ’a izin başvuruş yapılmış, ön ve teknik değerlendirmenin ardından, proje Nisan 2014’de MEVKA’dan geçmiş, 25.06.2014 tarihinde MEDAŞ’dan çağrı mektubu alınmıştır. 25.08.2014 tarihinde ise firmayla sözleşme imzalayarak yer teslimi yapılmıştır. Proje iş bitirme süresi 120 gün olan Güneş enerjisi santrali projesinde, 90 günlük TEDAŞ proje onayı ve sonrasında enterkonnekte sisteme giriş tarihleri takip edilerek, elektrik üretimine ve satışına başlanacaktır.

 Burada şuna dikkat çekmek istiyorum, MEDAŞ’dan izin alınan tarih ile firmayla sözleşme imzalanan tarih arasında sadece 2 ay var. Ama maalesef İlimizde 20 megawattın üzerinde lisansız güneş enerjisi projeleri için izin alan firmalarımız henüz yatırım yapmadılar. Bu konuda gerçek yatırımcı olmayıp da izin alıp başkasına lisansını devretmeyi düşünen yatırımcılar bulunmaktadır. Bu davranış hem ülkemizin güneş enerjisi yatırımına zarar vermekte, hem de doğrudan Karaman’ımızı olumsuz etkilemektedir. Çünkü bu firmalar MEDAŞ’dan izin aldıkları için MEDAŞ bu firmalar yatırıma başlamadan başka firmaların, yatırımcıların izin almasının önüne geçiyor. Bu nedenle biz Karaman’da lisansız olarak MEDAŞ’dan izin almış yatırımcılarımızı bir an önce Karaman’a yatırım yapmaya davet ediyoruz. Bu Noktada Karaman’da İl Özel İdaresi olarak, kamu olarak lisansız güneş enerjisi santraline öncülük ettiğimiz için gurur duyduğumu ifade ediyorum. Projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, projenin İlimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kocadüz mevkiinde kurulacak olan Güneş enerji santralinde İlimizin Türkiye genelinde güneş radyasyon ışınlarının bol olan konumda olması ve bu santrallerin kurulabileceği eğimi az alanlar bulunması nedeniyle yıllık üretilebilecek enerji miktarı ortalama 858.000 KW ve 250.000 TL civarında olacaktır. İl Özel İdaresi yıllık ortalama enerji miktarı kullanımları da göz önünde bulundurulduğunda projenin geri dönüş süresi 5,2 yıldır.

 Ülkemizdeki enerjide dışa bağımlılığın azaltılması yönündeki çalışmalar çerçevesinde söz konusu İl Özel İdaresine ait parselde yaklaşık 950.000 metrekarelik sahada Karaman Valiliği ve İl Genel Meclisince, lisanlı ve lisansız güneş enerji santrali projeleri için alanlar ayrılmıştır.