Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları, Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında, “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik, İş Sağlığı ve Güvenliği Hedef Sıfır” programı kapsamında Karaman’a gelerek basın mensupları ile buluştu.

İŞKUR Toplantı Salonunda düzenlenen programda önce SGK ve İŞKUR il yöneticileri ile istişare toplantısı gerçekleşti.

Ardından basın mensupları ile bir araya gelen heyet “İş Sağlığı ve Güvenliği Seferberliği” hakkında konuştu.

Akyıl, yaptığı konuşmada, program kapsamında bakanlığın bütün üst düzey bürokratlarının tüm illeri ziyaret ettiğini söyledi.

Akyıl, bu ziyaretlerde işçisinden yöneticisine, iş adamından sivil toplum örgütüne kadar konunun tüm muhataplarıyla bir araya geldiklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istihdam seferberliği çağrısında milletin ayağına gidilmesi gerektiğini söylediğini hatırlatan Akyıl, şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 2017 yılı için ilan ettiği Milli Seferberlik kapsamında, Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu tarafından Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı başlatılmıştır.

Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu tarafından 06 Ocak 2017 tarihinde Konya’dan başlatılan bu seferberliğin ilk periyodunun başlığı istihdam seferberliği olarak belirlenmiş ve Bakanlığımız bürokratları 81 ilimizin tamamını 3 ay gibi kısa bir sürede 2 kez ziyaret ederek sosyal taraflarla ve vatandaşlarımızla bir araya gelmişlerdir.

Bakanlığımızca sağlanan istihdam teşvikleri ve Bakanlığımızın diğer faaliyetleri taraflara anlatılmış ve talepler alınmıştır. Üst düzey bürokratlarımız dışında Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu İl Müdürlerimiz ve ekipleri de bu seferberlik kapsamında işveren, işçi, emekli, Şehit ve Gazi aileleri ile engelli vatandaşlarımızı ziyaret ederek Bakanlığımız ve hükümetimizden beklentilerini dinlemişlerdir. 81 ilimizden toplanan talepler rapor haline getirilerek, çalışma hayatının temel ihtiyaçları tespit edilmiştir.”

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SEFERBERLİĞİ STARTI VERİLDİ

İstihdam Seferberliği’nin 2.periyoduna start verildiğini ve Hedef Sıfır Deklarasyon'u imza altına alındığını söyleyen Akyıl, “İstihdam Seferberliği başlıklı bu ilk periyodun ardından ise 13 Mayıs 2017 tarihinde İstanbul 3. Havaalanı İnşaatında Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu tarafından 2. periyodun startı verilmiştir. 2. Periyodun başlığı olan "İş Sağlığı ve Güvenliği Seferberliği" kamuoyuna duyurulmuş ve konunun tarafları olan STK ve kamu kurumlan temsilcilerinin katılımıyla Hedef Sıfır Deklarasyon'u imza altına alınmıştır.

Bu kapsamda; iş sağlığı ve güvenliği alanında, ölümlü iş kazalarının önüne geçilebilmesi, sahadaki uygulamaların analiz edilerek sektöre özgü strateji geliştirilebilmesi ve farklı sektörlerde yaşanan olumlu gelişmelerin yaygınlaştırılması amacıyla, büyük şehirlerden başlayarak 81 ilimizde Bakanlık yöneticilerimizin başkanlığında ziyaretler gerçekleştirilecektir.” dedi.

Akyıl, bakanlığın okul öncesinden başlayarak tüm iş yaşamını içine alan yaşam boyu öğrenmeyi hedeflediğini ifade ederek, şunları söyledi;

“Modern iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımında önleyici ve sürekli iyileşmeye odaklı bir yapılanma söz konusudur. Bu anlayışı hayata geçirmek için öne çıkan ve vazgeçilmez olan husus ise güvenlik kültürüdür. Bakanlığımız, iş sağlığı ve güvenliğinin eğitime aktarılması sürecinde, mesleki eğitimin öneminin yanında, okul öncesinden başlayarak tüm iş yaşamını içine alan yaşam boyu öğrenmeyi hedeflemektedir.

Çocuklara, gençlere ve çalışanlara, tehlike ve riskleri önleme eğitimleri verilirken sağlık ve güvenlik ile ilgili tavır ve davranışlar öğretilecek ve bunun neticesinde yaşamın her safhasında özellikle de iş yerlerinde sağlık ve güvenlik kültürünün geliştirilmesi sağlanacaktır.

Gerçekleştirilecek ziyaretlere, ilgili il sınırları içerisinde inşaat sektörü başta olmak üzere belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren işveren ve çalışan temsilcileri ile belediye ve kamuda sektöre ilişkin faaliyet ve denetimlerde görev alan birimlerin yöneticilerinin katılımı sağlanacaktır.

Sonuç olarak, iş sağlığı ve güvenliği koşullarının istenen seviyeye getirilebilmesi ancak işveren, çalışan, uzman, profesyonel, STK, kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere ilgili tüm tarafların konuya karşı hassasiyet gösterip bu hayati konuyu sahiplenmeleriyle mümkün olacaktır. Sağlıklı ve güvenli bir gelecek adına başlatılan seferberlik programıyla; iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin toplumsal düzeyde bilinç ve farkındalık oluşturulacak, tarafların iş sağlığı ve güvenliği kapsamında karşılaştıkları sorunlara yönelik çözümler geliştirilecektir.”