2013 yılı TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre Karaman’da 8 bin işsiz var. 
İl genelinde buna rağmen 81 bin kişi istihdam edilmiş. İşsiz kayıtlı 8 bin kişi çalışmak yerine gezmeyi yeğliyor. Bu rakamda yer alanlar aileleri ya da yan gelirleri sayesinde geçimini sağlıyor. Bunun temelinin atında iş beğenmemezlik ön planda yatıyor. Böylece bu oranlar dikkate alındığında  

Çalışabilir Nüfus 176 Bin

Gazetemizin edindiği bilgilere göre Karaman’da çalışabilirlik nüfus oranı 176 bini buluyor. 81 bin kişinin aktif işgücünde istihdamına rağmen,  8 bin civarında işsizlik oranının olması Karaman’da işsizlerin iş beğenmediklerini ortaya koyuyor.

Vatandaş İş Bulabiliyor

Karaman’da 8 bin kişinin işsiz olmasına, OSB’deki Sanayi Kuruluşları harıl harıl işçi aramasına rağmen, vatandaşların İş-Kur veya kendi imkanları ile iş bulmadaki etki oranı ise yıldan yıla artış gösteriyor.

Edindiğimiz bilgilere göre, 2012 yılında 15 bin 462 kişi iş bulabilirken, bunun 1006’sı İş-Kur kanalı ile çeşitli meslek gruplarında farklı sektörlerde işe yerleşti. Buradaki iş bulma ve işe yerleştirmedeki etki oranı yüzde 6.51 oldu.
2013 yılındaki son verilere bakıldığında ise etki oranı yüzde 11.22’yi buldu. Böylece bu yıl 8 bin 260 kişi kendi marifeti ile işe kavuşurken, 927 kişi de İş-Kur vasıtası işe farklı sektörlerde istihdam edildi.

Yeni Teşvik Yasası Etkileyebilir

Ayrıca gıda ağırlıklı sanayi sektöründe binlerce işçi barındıran Karaman’da hükümetin yeni 5084 sayılı Teşvik Kanununda farklı sektörlere yönelik teşvik vermesi ve bunun da Karaman ‘ı yatırımlara dönük hazırlıksız yakalaması halinde, istihdama yönelik planları alt üst edebilir.