Topluluğun ortak yaptığı açıklamada;''Yıllarını  edebiyata, Türk Şiirine ve Milli mirasımıza hizmete adamış Karaman’lı şairler olarak; bu güne kadar Karaman ile ilgili ister mimari alanda olsun, ister kültür ve sanatsal alanda olsun her ne çalışma yapıldıysa,  bir alın terine, bir yürek atışına tanık olduk ise; güzel olan her şeyi, hoş olan her şeyi takdir ettik. Hele bu kültür ve sanat alanında olmuş ise bizim  için daha bir önem kazandı.

Tabii edebiyata şiire gönül verdiğimiz; edebiyatla, halk kültürüyle haşır-neşir olduğumuz uzun yıllar içinde bu günkü üzüldüğümüz gibi üzülmedik hiç.  Geçtiğimiz günlerde,  hazırlayanların Turan Karataş, Onur Aykoç,  Hakan Sevindik ve Mert Öksüz olduklarını kitap üzerinden okuduğumuz “Türk Şiirinde Karaman” isimli yeni yayımlanmış bir kitap geçti elimize. Hocamız Turan Karataş’ın emeklerinin yoğun olduğunu anladığımız bir kitap. Çalışılmış hazırlanmış, her esere saygımız var. Var çünkü ortada bir alın teri var, bir emek var. Var Çünkü burada  bir yürek çalışması, bir gönül birliği var, bir gönül verme, bir yürek koyma mevcut diye düşündük  ilk önce.

Daha sonra kitabı inceledikçe bu düşüncemiz azaldı.  Ve maalesef  kitabı  inceleyip, kendi birikimlerimizle  değerlendirdiğimiz zaman; kendi şiir bilgimiz harmanlayıp analiz ettiğimizde gördük ki yapılan bu çalışma hepimizi üzecek boyutta idi.

Temmuz ayının ilk haftasında Öğretmenevi sosyal tesislerinde Konu ile ilgili yaptığımız toplantı sonucu karar verdiğimiz görüş, düşünce ve fikirlerimizi kamuoyu ile paylaşma lüzum ve zaruretini hissetmiş bulunmaktayız,''dendi.