Kmü'de Yılsonu Etkinlikleri Hız Kesmeden Devam Ediyor.
İşte bu gün ve bu hafta yapılan bütün etkinlikler

Kmü’de Hikâye Ve Fotoğraf Yarışmaları
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen fotoğraf ve hikâye yarışmaları sonuçlandı.

Üniversitenin öğrenci ve personelinin katıldığı Ödüllü Amatör Fotoğraf Yarışmasında 232 fotoğraf değerlendirildi. Yarışmada birinciliği Kamil Özdağ Fen Fakültesi öğrencisi Halil Kaya elde etti. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi Şadiye Uykusuz ikinci, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Sekreteri Süleyman Tuncel de üçüncü oldu.  Yarışmada 10 kişi ise mansiyon kazandı.

17 eserin yarıştığı Ödüllü Hikâye Yarışmasında ipi KMÜ Edebiyat Fakültesi öğrencileri göğüsledi. “Koca Çınar” isimli eseriyle Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 3. sınıf öğrencisi Mustafa İlhan birinci oldu. Fakültenin Tarih Bölümü 1. sınıf öğrencisi Ümran Sönmez “Masum Bilyeler” adlı hikâyesiyle ikinciliği elde etti. Üçüncülüğü  “Dua” isimli eseriyle Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 4. sınıf öğrencisi Murat Güzel kazandı.

Yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri, yapılan törenle KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım ve KMÜ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin tarafından verildi.

Kmü’de Sanal Umre
Araştırmacı-Yazar Murat Erkol: “Bir izi takip ettiğinizde o iz sizi sahibine götürür”
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde Bilinçli Gençler Öğrenci Topluluğu tarafından “Sanal Umre” gerçekleştirildi. Üniversitenin Karamanoğlu Mehmetbey Salonunda düzenlenen etkinliğe Araştırmacı-Yazar Murat Erkol konuk oldu.

Erkol, “Efendimizin İzinde Kutlu Yolculuk” adını verdiği seminerinde izleyenleri Mekke ve Medine’nin 1400 yıl önceki haline götürdü. “Bir izi takip ettiğinizde o iz sizi sahibine götürür.” diyen Erkol, temsili çizimlerle desteklediği sunumunda Medine’deki Peygamberimizin evini, mescidini, ashab-ı suffenin mekanını ve şehri çevreleyen kabristanı örnek çizim üzerinden dinleyenlere aktardı. Peygamberimizin kabri ve demir nikabın ardındaki sandukasının fotoğrafını da gösteren Erkol, Hz. Muhammed’in “Vefatımdan sonra beni ziyaret eden, hayatımda beni ziyaret etmiş gibidir.” hadisini hatırlattı.

Araştırmacı-Yazar Erkol, Peygamberimizin döneminde Medine’nin 10 bin kişilik nüfusa sahip olduğunu belirtti ve şehrin şu anki uzaydan görünümünü izleyenlerle paylaştı. Osmanlı Devletinin kutsal topraklardan el çekmesinin ardından bölgedeki tarihi dokunun tahrip edildiğine dikkat çeken Erkol, Uhud’da Peygamberimizin dişinin kırılıp yüzünün yaralanmasının ardından sığındığı mağaranın Suudi Arabistan tarafından geçen yıl haziran ayında çimento dökülerek kapatıldığını kaydetti. Erkol, Mekke’nin de şuan otel zincirleriyle örülü olduğunu belirterek “Mekke’deki devasa otel ve yapılar Araplar tarafından işletilse de mülkiyeti Avrupalı, Amerikalı ve Yahudi işadamlarına aittir.” diye konuştu.

Murat Erkol, Mescid-i Nebevi’nin yüz yıl önceki fotoğraflarını izleyenlerle paylaşarak Peygamberimizin mescidinin avlusunda yer alan 1400 yıllık ağaçların Suudlar tarafından kesilerek yok edildiğini söyledi. Erkol, Peygamberimizin eşleri ve sahabelere ait Osmanlı yapımı türbeler ve mezar taşları ile Ebu Eyyüb El-Ensari’nin evinin de yine Suudlar tarafından yıkıldığını dile getirerek bu yapıların 1800’lü yıllara ait fotoğraflarını gösterdi. Erkol, Osmanlılar tarafından Peygamberimizin kabrine konulan onlarca kilogramlık elmas işlemeli altın şamdanın da 1918 yılında Suudlar tarafından İstanbul’a gönderildiğini söyleyerek şu an Topkapı Sarayı’nda sergilenen ve Peygambere hediye kastıyla yaptırılmış olan şamdanın bir gün tekrar sahibine iade edileceğine inandığını belirtti.

Osmanlı padişahlarının kutsal topraklara ayrı bir önem verdiğinin altını çizen Erkol, “36 Osmanlı padişahının hiçbirisi kutsal topraklara gitmemiştir. Ancak gönülleri peygamber aşkıyla doludur.” diye konuştu. Eski dönemde kutsal topraklara yolculuğun altı ay ile bir buçuk yıl arasında sürdüğünü kaydeden Erkol, Şeyhülislamların fetvası gereği Osmanlı padişahlarının devleti bu kadar uzun süre başsız koyamayacağı için hac ya da umreye gidemediklerini söyledi. 

Erkol, Osmanlı padişahlarının kutsal topraklara yaptıkları hizmetlere örnek vererek Mescid-i Nebevi’ye yeşil türbenin 2. Mahmut tarafından yaptırıldığını, şehre bir kilometre mesafedeki Medine Tren İstasyonu’nun ise 2. Abdulhamit tarafından inşa ettirildiğini söyledi. 2. Abdulhamit’in Peygamberi rahatsız etmemek için tren raylarına Medine içinde keçe sardırdığı bilgisini veren Erkol, Mescid-i Nebevi’deki işlemeli mihrabın da Sultan Süleyman tarafından yaptırıldığını belirtti. Mihrabın yapılma gerekçesini ise Erkol şöyle açıkladı: “Kanuni Sultan Süleyman’a ‘Peygamberimizin secde ettiği yere herkes secde ediyor, insanlar onun namaz kıldığı yerde namaz kılmak için birbiriyle yarışıyor’ demeleri üzerine Padişah emir vererek ‘Bu ne terbiyesizlik. Bize ancak onun ayak bastığı yere başını koymak yakışır.’ demiş, Peygamberin başını koyduğu yere kalın bir mihrap yaptırmış ve insanlar ancak onun ayağını bastığı yere secde edebilmişlerdir.” 

Araştırmacı-Yazar Murat Erkol, Birinci Dünya Savaşının ardından kutsal toprakların kaybedilişine de değinerek İngiliz destekli Şerif Hüseyin’in Medine’yi ele geçirmesi olayını anlattı. Fahrettin Paşa kumandasındaki Osmanlı askerlerinin şehri 37 gün boyunca müdafaa ettiğini bildiren Erkol, çetin bir savaşın ardından Osmanlı ordusunun yenik düşerek askerlerin esir alındığını ve Malta’ya sürgün edildiğini kaydetti. Ordudaki İhtiyat Mülazımı İdris Sabih Bey’in Medine’den ayrılırken Peygamberimize yazdığı şiiri de dinleyenlerle paylaşan Erkol, kutsal toprakların imarı ve duyarlı bir Müslüman toplumu için salondaki gençlerle birlikte dua etti. 

Seminer, Murat Erkol’a plaket takdim edilmesi ve sunum sırasında Erkol’un yönelttiği sorulara doğru cevabı veren öğrencilere kitap hediye edilmesinin ardından sona erdi. 

İdris Sabih Bey’e ait “Dünya ve Ahiret Efendimizsin” adlı şiir: 

Bir Ulü'l Emr idin, emrine girdik 
Ezelden beyatlı hakanımızsın
Er idin sayende murada erdik 
Dünya ve ahiret sultanımızsın

Unuttuk İlhan'ı, Kara Oğuz'u 
İşledik seni göz bebeğimize
Bağışla ey Şefi' kusurumuzu
Bin küsür senelik emeğimize 

Suçumuz çoksa da sun'umuz yoktur
Şımardık müjde-i sahabetinle
Gönlümüz ganidir, gözümüz toktur
Doyarız bir lokma şefaatinle

Nedense kimseler dinlemez, eyvah 
O kadar saf olan dileğimizi
Bir Ümmi isen de ya Resulallah
Ancak sen okursun yüreğimizi

Suları tükendi gülabdanların
Dinmedi gözümüz yaşı, merhamet 
Külleri soğudu buhurdanların
Aşkınla bağrını yakmada millet 

Ne kanlar akıttık hep senin için 
O Ulu Kitab'ın hakkıçün, aziz
Gücümüz erişsin ve erişmesin
Uğrunda her zaman dövüşeceğiz

Yapamaz Ertuğrul Evladı sensiz
Can verir canânı veremez Türkler 
Ebedi Hadimü'l Haremeyniniz
Ölsek de Ravzanı ruhumuz bekler. 

İdris Sabih Bey (1919 Medine; Fahrettin Paşa Mudafaası)


Kmü’de Yöresel Ev Yemekleri Ziyafeti
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu “Yöresel Ev Yemekleri Sergisi” düzenledi.

Üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının sergi alanında düzenlenen sergide Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri yaptıkları yöresel yemekleri ikram ettiler. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesine öğrenim görmek üzere gelen öğrenciler kendi yörelerinin yemeklerini ziyaretçilere sundular. 

Sergide Kahramanmaraş’ın Yoğurtlu Köftesi, Şanlıurfa’nın çiğ köftesi ve Afyon’un Haşhaşlı Çöreği yoğun ilgi gördü. İkram edilen yemekler arasında Karaman’ın ünlü yemeği batırık da sergilendi. KMÜ’lü personel ve öğrenciler sergi alanında hazırlanan yöresel yemekleri keyifle yediler.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümünden Renkli Etkinlikler 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencileri yılsonu sergisi düzenledi.

Üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının sergi alanında 27-28 Mayıs 2013 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinlikte Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencileri müzik aletleri, eğitici oyuncaklar, ilk yardım çantası ve kahvaltı tabağı sergilerini sundular.

Öğrenciler yıl boyunca derslerinde yaptıkları kemençe, bağlama, tef ve ksilofon gibi müzik aletlerini sergilerinde paylaştılar. Eğitici oyuncaklar sergisinde ise bebek kitapları, yap-boz küpler, çeşitli kuklalar ile duyu yastıkları ve battaniyeleri sergilendi.

Öğrencilerin hazırladıkları ilk yardım çantaları ve kahvaltı tabakları da sergide yer aldı. KMÜ Uygulama Anaokulu öğrencilerinin renk kattığı sergide minikler kahvaltı tabakalarının tadına bakarak hazırlanan kahvaltılıkları lezzet testinden geçirdiler.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaşlı Ve Evde Hasta Bakımı Programlarından Sergi Ve Yarışmalar 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaşlı Bakım ve Evde Hasta Bakımı Programları öğrencileri sergi ve yarışmalardan oluşan yılsonu etkinliği düzenledi.

Üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının sergi alanında 27-28 Mayıs 2013 tarihleri arasında yapılan etkinliklerden biri “Göz temalı fotoğraf sergisi ve yarışması” oldu. Kornea nakline dikkat çekmek amacıyla düzenlenen sergide 71 fotoğraf yer aldı. Etkinliği takip edenlerin kullandıkları oylar sonucunda ilk üç fotoğraf belirlendi.

Etkinlikler kapsamında, Yaşlı Bakım Programı öğrencilerinin yaşlılara işlev kazandırmak amacıyla “Meşguliyet Terapisi” dersinde hazırladıkları materyaller de sergilendi. 

Ayrıca düzenlenen pinpon yarışmasında hem öğrenciler hem de öğretim elemanları yarışarak eğlenceli anlar yaşadılar.