Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı çerçevesinde kar amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik olarak çıkılan proje teklif çağrısı kapsamında Karaman Arı Yetiştiricileri Birliği’nin MEVKA’ya sunduğu “Parlayan Arılar Projesi” tamamlandı.

Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından yaklaşık 500.000 TL destek sağlanan proje kapsamında şebekeden bağımsız 203 adet Off Grid Güneş Enerjisi Sistemi gezici arıcıların üretim yerlerinde bulunan konaklama alanlarına yerleştirildi. Bu sayede elde edilen elektrik enerjisinden arıcıların en çok kullandığı Sır Alma Makinesi, Bal Süzme Makinesi gibi elektrikli üretim araçlarının yerinde kullanımının sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca arıcıların ulaşım giderlerinin düşürülerek ürün satışından elde edilecek kâr oranının artırılması, ürün verimliliğinin arttırılması ve yeni girişimciler için, arıcılığın il genelinde tercih edilebilir ve sürdürülebilir ekonomik faaliyetler arasında yer alması da projenin amaçları arasında yer alıyor.

Birlik üyesi arıcıların bal üretiminde ihtiyaç duydukları elektrik enerjisini proje kapsamında aldıkları destekle temin ettiklerini ifade ederek proje ile ilgili bilgiler veren Karaman Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Gürsel Yasan, “Proje kapsamında aldığımız 203 adet Off Grid güneş enerji sistemini arıcılarımızın üretim yerlerine yerleştirdik ve her bir panelden 700 Watt enerji elde ettik. Böylece gezici arıcılarımız hem üretim yerlerindeki aydınlanma ihtiyaçlarını karşıladı, hem de eskiden elle yaptıkları bal süzme ve sır alma işlemini bulundukları yerde otomatik makineler ile yapmaya başlayarak zaman ve maliyet kaybından kurtuldu. Bunun yanı sıra arıcılarımızın bal üretim faaliyetleri sırasında üretmiş oldukları polen, arı sütü ve propolis gibi ürünlerin üretim yerlerindeki buzdolaplarında saklama imkânı doğdu. Arıcılarımız bal süzme işlemini daha hijyenik ortamda ve daha teknik şartlarda yapmaya başladı, bu da üretim kapasitesini ve verimi arttırdı. Birlik üyesi arıcılarımız projeden son derece memnun kaldılar. Bu projemizin hayata geçirilmesinde bize büyük destek vererek arıcılığın daha iyi şartlarda yapılmasına olanak sağlayan Mevlana Kalkınma Ajansı’na teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.