Karaman’da şehrin 4 farklı noktasında, Karayolları Trafik Kanunu’nun 23.maddesinde yapılan düzenlemeyle birlikte İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Ekipleri tarafından Amerikan Pres Plaka (APP) olarak adlandırılan mühürsüz plakalar üzerinde uygulama gerçekleştirdi.

Son dönemde artan sahte plaka, uygunsuz plaka ve değişik ölçülerde plaka kullanımından dolayı artan şikâyetler üzerine getirilen yeni düzenleme sonucunda gerçekleştirilen uygulamada araçlara 412 TL ceza yazıldı ve plakanın uygun duruma getirilmesi için 7 gün süre tanındı.

Yönetmelikte yapılan düzenleme ile niteliklere, ölçülere uygun olmayan plakalara ceza yazılacağını söyleyen emniyet yetkilileri, “Yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka takan, öngörülen sayıda plaka takmayan ya da farklı okunmasına veya okunamamasına neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan araç sahibine 412 TL ceza verilecek. Plakanın uygun duruma getirilmesi için 7 gün süre tanınacak. Bu süre sonunda tescil plakalarını uygun duruma getirmeyenler hakkında 844 TL ceza verilerek tescil plakası uygun duruma getirilinceye kadar araç trafikten men edilecek. Basılı kâğıtlar ve tescil plakalarının yetkilendirilenler dışında basımını veya dağıtımını yapanlara 10 bin TL para cezası verilecek. Araç tescil belgesini araçta bulundurmayan veya tescil plakasını monte edilmesi gereken yerin dışında farklı bir yere takan sürücülere 92 Türk Lirası idari para cezası verilecek. Araç bilgileri doğrulanıncaya ve plaka uygun yere takılıncaya kadar araç trafikten  men edilecek. Tescilli aracı plakasız kullanan sürücüye 1.698 Türk Lirası idari para cezası verilecek ve tescil plakası takılıncaya kadar araç trafikten men edilecek. Başka bir araca tescilli veya sahte plakayı takan veya kullananlara 5.000 bin Türk Lirası idari para cezası verilecek ve araç trafikten men edilecek. Ayrıca bu kişiler Türk Ceza Kanununun 204 üncü maddesiyle düzenlenen Resmi Belgede Sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılacak.” denildi.

Trafik Şube Ekipleri uygulama esnasında sürücülere, Karayolları Trafik Kanunu’nda APP Plakalar üzerinde yapılan düzenlemeyle birlikte ve son zamanlarda yaşanan terör olayları, Hızlı Geçiş Sistemi (HGS)’ne takılan sahte plakaların önüne geçilebilmesi için bu uygulamayı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Uygulama sonunda 22 araç sorgulandı, 12 araca ise APP plaka taktığı gerekçesiyle idari para cezası yazıldı.